REAKCIJA NA ODLUKU SUDA

Dolenec: ‘Potrošeno je 1,8 milijardi kuna, a mjera roditelj odgojitelj nije ispunila svoj cilj‘

Dolenec je rekla da svoj temeljni cilj, poboljšanje demografije, mjera nije donijela

Danijela Dolenec

 Neja Markicevic/Cropix

Nakon odluke Visokog upravnog suda kojom se privremeno obustavlja izvršenje odluke o mjeri roditelj odgojitelj, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec dala je izjavu za medije o mjeri roditelj odgojitelj.

- Statistika govori da je broj živorođene djece pao od 2016. kada je mjera donesena, tako da ona ne ispunjava svoj cilj, a potrošeno je 1,8 milijardi kuna. To je velik broj za bilo koji proračun, rekla je, prenosi N1.

Dodala je i kako je namjera njihove izmjene bila da se taj novac usmjeri tako da svi roditelji i djeca u Zagrebu imaju koristi od njega.

- Ovo što se danas dogodilo je odluka suda o obustavi izvršenja. Mjeru smo donijeli u prosincu, s pet mjeseci odgode, trebala je stupiti na snagu 1. svibnja. Ovom odlukom se dogodila obustava izvršenja i počeo je jedan period neizvjesnosti. Moramo ispunjavati odluku u starom obliku i korisnici su u neizvjesnosti jer ne znaju hoće li mjera biti proglašena zakonitom ili ne. Nama je žao što sud nije odlučio je li mjera zakonita ili ne, mi smatramo da jest, smatramo da bi bilo dobro što prije znati odluku suda jer ćemo tako svi moći usmjeravati ostale aktivnosti i grada i korisnika, kaže Dolenec.

Rekla je i kako će morati doći do rebalansa proračuna ako do kraja svibnja ne bude odluke o zakonitosti mjere. Napominje kako se radi o razlici od 40 milijuna kuna, a da upravo toliko košta jedan vrtić.

Ona mjera koju su nazvali intervencijskom u proračunu, a iznosi 25 milijuna kuna, kaže, nema veze s mjerom roditelj odgojitelj i dalje će biti namijenjena na prenamjenu prostora i zapošljavanje dodatnog odgojiteljskog kadra kako bi u nadolazećoj pedagoškoj godini imali 500 mjesta više.

- Bio bi presedan da demokratski izabrana vlast ne može odrediti novčane naknade. Ovo je samo još jedna novčana naknada, ona se ne isplaćuje na temelju nekog zakona ili prava, dodala je.

Rekla je da je Grad poslao upitnike svima od 5800 korisnika mjera kako bi se doznali njihovi socijalni profili. Stigao je odgovor njih samo tri posto, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:33