KOD MAKSIMIRA

Djeci uzeli igralište na četiri sata da navijači imaju gdje parkirati: ‘Prije su ulazili silom‘

Zamjena djece s loptama s parkiranim automobilima nije svima najbolje legla: Zašto ne idu tramvajem

Školsko igralište kao parking

 /Privatna Arhiva/

Školsko igralište na Kennedyjevu trgu pretvoreno je u parkiralište tijekom utakmice između Dinama i Rijeke. Na društvenim mrežama povela se rasprava treba li prostor namijenjen sportskim aktivnostima djece i mladih služiti kao parking za navijače.

Dok dio javnosti smatra kako su se navijači mogli provozati javnim prijevozom koji prolazi sjevernom i južnom stranom maksimirskog stadiona te staje doslovno ispred ulaza, drugi smatraju da se otvaranjem školskog igrališta barem malo rasteretio parking okolnih kvartova u kojima stanari jedva pronalaze mjesta za svoje automobile.

Mjesni odbor Ružmarinka ovakav je dogovor sklopio s ravnateljima Trgovačke škole i Učeničkog doma Dora Pejačević, koji dijele igralište udaljeno 500-tinjak metara od stadiona. Kako nam je rekla Sunčana-Lea Kolbezen, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Ružmarinka, igralište je jučer bilo zatrpano automobilima od 14 do 18 sati.

Pojasnila je da je odluka donesena između škole, doma i mjesnog odbora bez formalnog dokumenta, odnosno na temelju dogovora.

image

Prazno školsko igralište

/Privatna Arhiva/

- Odluka je u zajednici donesena kompromisno, između dva zla odabrali smo manje. Osim toga, radi se o samo četiri sata u danu, ostatak dana djeca su mogla normalno koristiti igralište. Pritisak na parking za vrijeme utakmica je ogroman zbog čega smo izrazito zahvalni ravnateljima koji su nam izašli u susret - rekla je Kolbezen.

Dodaje kako parkirnih mjesta u okolici stadiona drastično nedostaje, pogotovo dok traju utakmice. Nada se kako će se ovakva praksa nastaviti, a osim za stanare, izrazila je brigu i za navijače koji su kupili karte za utakmicu, ali nisu uspjeli pronaći mjesto za ostaviti automobil.

- Trgovačku školu pohađa dobar dio nogometaša, smatram da smo ovim potezom pokazali solidarnost prema njima i nogometu, zaključila je predsjednica Vijeća.

image

Školsko igralište kao parking

/Privatna Arhiva/

Darko Grgurić, ravnatelj Trgovačke škole, imao je drugi motiv. Naime, za vrijeme utakmica gledatelji koji nisu uspijevali pronaći parking, pokušavali su nasilno ući na parking i igralište škole unatoč upozorenju kako je on samo za zaposlenike škole.

- Neradnim danima vrata parkinga su zatvorena, pokušajima nasilnog ulaženja oštećivala se ograda i elektromotor zbog čega smo pristali na ovakvo rješenje. Vozači ne poštuju prometne znakove za zabranu parkiranja, jedino kad je policija stajala pored ograde nismo imali problema - rekao je ravnatelj.

Kaže da školska ograda neće biti otvorena za svaku utakmicu i da je dogovor podložan promjenama, također igralište je za stanovnike kvarta uvijek otvoreno. No kad se unutra naslažu deseci automobila nije im previše korisno. Zamjena djece s loptama s brojnim automobilima ipak nije svima najbolje legla.

- Baš lijepo, bolje automobili nego djeca, glasio je jedan od sarkastičnih komentara, dok je druga komentatorica kratko napisala da tramvaji voze i Maksimirskom i Zvonimirovom ulicom zbog čega nije problem do stadiona doći javnim prijevozom.

Ima i onih koji su odluku dočekali s oduševljenjem jer smatraju kako to igralište ionako nije jedno od popularnijih te da se djeca više zadržavaju na igralištima osnovnih škola u blizini.

- Jednom nisam mogao doći do vlastite garaže zbog automobila koji su bili parkirani na nogostupima i raskrižjima pa sam bio prisiljen ostaviti auto na parkingu trgovačkog centra. Do stana sam hodao 20 minuta i od tad imam traume od utakmica, pogotovo što često ne znam ni kad se točno održavaju, rekao je stanovnik obližnjeg kvarta.

Sreća u nesreći, očito je zatvorena istočna tribina maksimirskog stadiona jer dodatnih 9 tisuća navijača teško da bi pronašlo svoj parking u široj okolici travnjaka. Za njih bi bilo potrebno otvoriti još nekoliko školskih dvorišta ili barem ustanoviti kriterije po kojima će se ograde škola otvarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:55