POŽAR U ZAGREBU

Detalji noćne drame: ‘Čuli smo svađu, susjeda je prijetila paležom. Sad mislim da je bila ozbiljna‘

U zagrebačkom kvartu Špansko noćas oko 1.25 sati izbio je požar koji je ubrzo zahvatio i oštetio još nekoliko stanova

Požar u Španskom

 Damir Krajac/Cropix/

U zagrebačkom kvartu Špansko noćas oko 1.25 sati izbio je požar koji je ubrzo zahvatio i oštetio još nekoliko stanova na višim katovima te nadstrešnicu u prizemlju. Iako je požar ugašen, i ujutro se osjetio jak miris dima.

image
Damir Krajač/Cropix

Na balkonima sa strane, pored uništenih stanova, koji su puni čađe i raspadaju se s vanjske strane, izbezumljeni stanari čiste i provjetravaju svoje stanove. Oni srećom nisu vidljivo oštećeni. Na izgorjelom ulazu u zgradu stoji policija, a dio je okružen i policijskom trakom. Zastrašujuću scenu požara u zgradi ulice Pavlenski put 9 opisao nam je i jedan od stanara. S prijateljem je biciklom došao ponovo vidjeti posljedice vatrene stihije na dnevnom svjetlu.

image
Damir Krajač/Cropix

- Tek sam zaspao, a onda me mama probudila i rekla da je požar. Nisam znao što da radim, ali sam prvo izašao na balkon i snimio vatru. Razmišljao sam što da uzmem i gdje da idem. Pokupio sam novčanik, mobitel, punjač i psa u ruke. Sjetio sam se uzeti i ručnik koji sam namočio vodom i stavio ga na usta kako bih lakše disao dok sam bježao iz zgrade. Vani je sve bilo puno crnog dima i nije se moglo ni hodati zbog loše vidljivosti.

Susjedi sami gasili

- Vatrogasci su došli brzo, za 15-ak minuta, a dok su oni bili na putu, iz susjedne su zgrade dovukli crijeva i počeli gasiti. U našoj zgradi se nešto pokvarilo pa nismo mogli koristiti crijeva za vodu, ali susjedi su rado pomogli. Naš stan je, srećom, u redu, jer smo na desnoj strani zgrade.

image
Damir Krajač/Cropix

Spomenuo je i uzrok požara, odnosno što stanari zgrade nagađaju da bi mogao biti uzrok.

- Neki od stanara su mi rekli da su sinoć čuli svađu i da je vlasnica stana u kojem je počeo požar vikala drugoj osobi da će ju zapaliti. Sad mislim da je možda bila i ozbiljna, jer je navodno bačen Molotovljev koktel zbog kojeg je uskoro nastradalo i nekoliko susjednih stanova.

Kako nam je rekao, međusobno su komentirali i iskustva sa susjedom u čijem je stanu počeo požar.

image
Damir Krajač/Cropix

- Govori se kako već ima 57 prijava, ali da su joj oduzeli i dvoje djece, kao i dva ili tri psa. Stanari su se žalili i da često noćima ne mogu spavati od buke koja dolazi iz njezina stana. Imala je puno dečki, često je njih pet ili šest dolazilo u kasnim satima. Ubrzo zatim bi započelo vikanje i vrištanje.

image
Damir Krajač/Cropix

Sreli smo i vlasnicu stana dok je izlazila iz zgrade u pratnji policije. Potvrdila nam je da je njen stan upravo onaj u kojem je počeo požar i da nije bila u stanu kad se to dogodilo. Nedugo zatim policija ju je odvela u službeno vozilo.

image
Damir Krajač/Cropix

Provjetravanje stanova

I s druge strane zgrade stanari čiste prozore i provjetravaju stanove. Više puta dolazila je i dostava s raznim sredstvima za čišćenje te hranom. Vlasnici stanova u ovoj zgradi koji trenutno nisu u Zagrebu slali su prijatelje kako bi sve fotografirali i provjerili jesu li i njihovi stanovi oštećeni.

image
Damir Krajač/Cropix

S ulaza zgrade je nakon odlaska vlasnice stana u kojem je sve počelo skinuta policijska traka, ali su nam policijski službenici rekli kako se i dalje ne može ući jer je sve puno dima i da će zatvoriti ulazna vrata. Iz zgrade su izlazili i forenzičari, noseći pepeo, vreće sa stvarima i ostale potrebne uzorke u svoje automobile.

image
Damir Krajač/Cropix

Srećom, sinoć nije bilo potrebe za spašavanje ljudi, no sedam je osoba zatražilo liječničku pomoć zbog udisanja dima. Iz Vatrogasne postrojbe Zagreb javljaju da je požar zahvatio nadstrešnicu u prizemlju, kao i balkone do četvrtog kata. Unatoč svemu, požar je uspješno ugašen u 20 minuta. Premda stanari nagađaju što se dogodilo i kako je došlo do uništenja dijela zgrade, službeni uzrok požara još nije objavljen i istraživanje je još u tijeku.

image
Damir Krajač/Cropix

Policija: ‘Požar je izazvan otvorenim plamenom‘

Zagrebačka policija oglasila se u četvrtak poslijepodne o uzrocima požara.

- Obavljenim očevidom je utvrđeno kako je zasad nepoznati počinitelj najvjerojatnije otvorenim plamenom izazvao požar na otvorenoj terasi stana u prizemlju stambene zgrade, a koji stan je u vlasništu 48-godišnjakinje. Nakon toga plamen je zahvatio drvenu konstrukciju terase, prozore i balkonska vrata, a potom se proširio na unutrašnjost sobe. S drvene konstrukcije terase, plamen se proširio od prizemlja pa sve do petog kata zgrade na ukupno 8 stanova te je došlo do oštećenja fasade zgrade, prozora i plastičnih obloga na balkonima i začađenja zidova na stanovima od prvog do petog kata, objavila je PU zagrebačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:40