PROJEKT NOVI MAKSIMIR

Crkva tvrdi da zasad nije bilo komunikacije s Gradom o stadionu; Izvor blizak Kaptolu: ‘Pozicija Crkve je tanka‘

Sam stadion je na zemljištu koje je u vlasništvu Grada, ali je Crkva suvlasnik okolnih terena. Spor traje od siječnja 1997. godine

stadion Maksimir

 Simon Dael/Shutterstock Editorial/Profimedia/Simon Dael/Shutterstock Editorial/Profimedia

Predstavnik Grada Zagreba preksinoć je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" izjavio da su prije mjesec i pol Zagrebačkoj nadbiskupiji poslali molbu za suglasnost za izgradnju stadiona, no odvjetnica Zagrebačke nadbiskupije za Jutarnji je jučer izjavila da dosad nije bilo nikakve formalne komunikacije.

Pomoćnik pročelnice Ureda zagrebačkog gradonačelnika Željko Matijašec rekao je, naime, da su "prije mjesec i pol poslali službenu molbu Zagrebačkoj nadbiskupiji da im daju suglasnost da krenu u daljnje korake za izgradnju stadiona". No, kad smo jučer kontaktirali odvjetnicu Zvjezdanu Znidarčić Begović, koja zastupa Zagrebačku nadbiskupiju, rekla je da su to samo usputne izjave jer zasad nije bilo nikakve komunikacije.

- Nikakve formalne komunikacije između Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba na temu rušenja, odnosno gradnje novog stadiona na Maksimiru nije bilo, barem ne one koja bi uključivala mene osobno kao njihova pravnog punomoćnika. Jedino ako oni neposredno razgovaraju - rekla je Znidarčić Begović.

Pokušali smo jučer razgovarati s Matijašecom te ga pitati o tome što kaže odvjetnica, međutim uzvratio je da se za sva pitanja obratimo pismenim putem Gradu Zagrebu.

U samoj emisiji je tvrdio da je Grad intenzivirao razgovore sa svim dionicima.

- Grad je prije mjesec i pol poslao i službenu molbu prema Zagrebačkoj nadbiskupiji. Treba podsjetiti da zadnjih 25 godina nisu riješeni imovinskopravni odnosi na zemljištu gdje je stadion u Maksimiru - istaknuo je Matijašec. Dodao je da je gradska uprava odlučila kako je "krajnje vrijeme da to riješimo dogovorno s partnerima jer to je u interesu svih građana", dodavši da nema razloga da Crkva ne prihvati takvu ponudu.

image

Zvjezdana Znidarčić Begović

Damjan Tadić/Cropix

"Čekamo odgovor, ali nema razloga da se ne prihvati. Nitko od nas ne može čekati krajnji rok dok sudovi to odluče", poručio je Matijašec.

Uvidom u zemljišne knjige vidljivo je, naime, da nije sporna parcela na kojoj se nalazi sam stadion te da je ona u vlasništvu Grada Zagreba, a i odvjetnica Znidarčić Begović, nam je potvrdila da je ona darovana 1996. godine. No, brojne okolne parcele na kojima su, među ostalim, parkiralište, bazen, pomoćni tereni su, kaže, u postupcima koji su, tvrdi, komplicirani te se odvijaju "svojim pravnim tempom", naime svi traju od 1. srpnja 1997.

Na pitanje postoji li neki zahtjev od Zagrebačke nadbiskupije, odnosno jesu li ikad pokrenuti neki pregovori na temu toga da im se dodijele u zamjenu neka druga zemljišta, odvjetnica Znidarčić Begović uzvraća da nije nikad bilo nikakvog konkretnog zahtjeva, ali da su "oni uvijek otvoreni za razgovor".

Međutim, od izvora upoznatog s predmetom doznajemo da je problem tog zemljišta jedino u tome što se dosad nitko nije "ozbiljno primio rješavanja tog odnosa s Crkvom".

- Cijelo to zemljište je privedeno namjeni, pa je jako upitno koliko Crkva na njega uopće ima prava, samo što dosad nitko nije imao snage s Crkvom razgovarati s te pozicije - otkriva nam sugovornik. Razgovarali smo s još jednim izvorom bliskim crkvenim krugovima, koji nam je također potvrdio te navode, rekavši kako mu se čini da je pozicija Crkve u tim postupcima "prilično tanka". I neki zagrebački arhitekti prate razvoj događaja oko stadiona jer ima onih koji već godinama rade na potencijalnim projektima, ali zasad nitko od njih ne želi javno istupati. Jedan od njih nam je rekao da mu se zasad još cijela priča čini daleko od sigurne, jer da su novi vladajući tek u "fazi odmjeravanja snaga".

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer je izjavio da mu je izjava glasnogovornika Vlade o gradnji stadiona prva informacija, jer Grad s Dinamom već godinu dana pregovara.

Pozdravio je sva ulaganja RH u sportske infrastrukturne objekte.

"Zagrebu ne treba nova lokacija za stadion, nego treba srušiti ovaj stadion na ovoj lokaciji i sagraditi novi na mjestu maksimirskog", rekao je gradonačelnik Tomašević te dodao da se mora obnoviti i stadion u Kranjčevićevoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 17:21