BOWLING CENTRI

Dok žene kupuju, muškarci kuglaju

Bowling je vrlo popularan u SAD-u gdje se organiziraju tematske disko večeri, a kod nas se taj zabavan sport tek počinje razvijati
 Ronald Goršić/CROPIX

Kad je Miše Mrkonjić prije 12 godina ušao u kuglanu u Importanne centru i prvi put bacio kuglu i srušio čunjeve na kraju staze, istog je trena shvatio da se u životu želi baviti bowlingom.

Popularan i zabavan sport

Aktualni prvak Hrvatske u tom sportu i trener u City bowling centru u Westgateu jedva bi mogao pobrojiti sve osvojene medalje i pobjedničke pehare, ali skromno kaže da ga od drugih igrača razlikuju samo nijanse.Taj iznimno zabavan sport, osobito popularan u SAD-u, gdje u svakom zaseoku postoji bowling centar s tematskim disko večerima, kod nas se tek počinje razvijati. Dva novootvorena centra, City bowling u Westgateu i 300 Zagreb nasuprot City Centera One, izvrsno su posjećena, a Zagrepčani su očito prepoznali privlačnost te nove zabave.

Kuglanje i bowling nisu isti sport, profesionalci upozoravaju na značajne razlike. Ponajprije, različito se zbrajaju bodovi: u kuglanju se obara devet čunjeva, a u bowlingu težim i većim kuglama - deset.

- Bowlingom se mogu baviti ljudi različite dobi, a sportska se vještina brzo svladava - ističe Mrkonjić.

Sport svima dostupan

U to smo se uvjerili tijekom posjeta tim centrima u večernjim satima. Djeca, studenti, parovi i roditelji čekali su u redovima ispred bowling centra 300 Zagreb kojeg je pored City Centera One otvorio Marko Maček. Sat igre košta do 170 kuna. Podijeli li se taj iznos na šest igrača, koliko ih može igrati na jednoj stazi, bowling je, zapravo, svima dostupan.

- Nikad se prije nisam okušala u bowlingu pa sam predložila prijateljima da pokušamo, a svatko je pozvao i prijatelja kako bismo prošli što jeftinije - kaže Ana Matutinović, 22-godišnja studentica.

- Mnogi muškarci u trgovačkim centrima odlaze u bowling centar dok njihove pratilje obilaze butike. No, sve je više mladih, i to nas osobito veseli - istaknuo Vedran Režić, voditelj bowling centra u Westgateu.

U planu je šest novih centara

Podaci o više od 12 milijuna registriranih igrača bowlinga u SAD-u i više od 150 milijuna rekreativaca u svijetu, koji svakodnevno obaraju čunjeve, govore o masovnosti tog sporta, sve popularnijeg i u Europi. U Sloveniji je, primjerice, od 2004. do danas otvoreno 20-ak bowling centara, a u Zagrebu se tijekom sljedećih nekoliko godina planira otvoriti još pet. Najbolje opremljen centar bit će u trgovačkom centru Arena, a u planu su bowling centri na Vrbanima, još jedan u blizini City Centera One, na Radničkoj cesti, u Sesvetama i trgovačkom centru Supernova. Planira se i otvorenje centara u Osijeku, Rovinju, Šibeniku, Zadru i drugim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:19