GRADONAČELNIK ZAGREBA ZA JUTARNJI LIST

PIŠE MILAN BANDIĆ 'Vremena u kojima živimo iziskuju strpljenje, hrabrost i zajedništvo'

U donošenju odluka maksimalno uvažavamo struku, ali i osluškujemo i bilo građana. Život piše naše programe, a ne programi život
 CROPIX

Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani, čestitam vam Dan grada Zagreba i blagdan njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata.

Rođendan našeg Zagreba prigoda je za osvrt na ono što smo zajedno učinili u proteklom razdoblju, ali i za najavu onoga što je pred nama. Kao glavni grad Hrvatske i europska metropola, Zagreb je grad koji se razvija, prati moderne trendove, grad otvorenih vrata koji njeguje multikulturalnost i multietičnost, grad prijatelj djece i starijih, grad sporta, kulture, obrazovanja i, ne manje važno, siguran grad i grad tolerancije. Zagreb i u ovom užurbanom tempu, u kojem čovjek ponekad nema vremena zastati, ne zaboravlja potrebite i nudi najkvalitetniji socijalni program, usuđujem se reći, u europskim okvirima. Socijalnu osjetljivost demonstriramo ne samo na razvojnim pitanjima, već prije svega na konkretnim, životnim pitanjima, na boljoj svakodnevici i boljem razumijevanju naših sugrađana.

Kao što sam nebrojeno puta spomenuo, toga ću se kao gradonačelnik uvijek držati, a to je strateška poruka o Zagrebu koji se mora mijenjati - ostajući isti. Naravno, riječ je o Viziji Zagreba 21. stoljeća koju sam kao svoj program predstavio prije desetak godina i od koje ni danas ne odstupam jer je ona osobni temelj mojeg rada i rada mojeg tima. Vizija razvitka Zagreba osim samih projekata nudi izvrsnost kao princip u osmišljavanju i provedbi urbanističkog, socijalnog, gospodarskog i upravljačkog preporoda Zagreba. Pritom ne zaboravljamo ni partnerstvo i suradnju s drugim hrvatskim gradovima i regijama, jačajući međunarodne veze i prijateljske odnose s gradovima Europe i svijeta. Jer gradovi su pokretači i poveznice regija i država. Zagreb u tome doista prednjači.

U donošenju odluka inzistiramo na maksimalnom uvažavanju struke, ali također osluškujemo i bilo građana. Jer odluke se tiču njih. Zato često i ponavljam kako ne smijemo zaboraviti da život piše naše programe, a ne programi život.

Kao što sam ranije napomenuo, proteklih godina mnogo smo učinili zajedno, ova gradska vlast i naši sugrađani. Za nabrojati sve realizirane projekte nikako nisu dostatne dvije kartice teksta koliko mi je ponudilo uredništvo Jutarnjeg lista, ali ćete ih naći u monografiji Zagreba “ZAGREB - Kratka urbana povijest i zlatno desetljeće” koju rado darujem građanima i visokim gostima našega grada kao svjedočanstvo razvijanja jedne europske metropole koja nije zastala unatoč aktualnoj krizi i recesiji te poreznom reformom bitno smanjenom proračunu.

Ponosim se time što je Zagreb prvi pokrenuo projekt besplatnih udžbenika za sve učenike, što je kasnije nakratko prepoznala i država. Tim putem idemo i dalje, pa ćemo sljedeće proračunske godine osigurati udžbenike ne samo za učenice i učenike osnovnih škola, već i za sve učenice i učenike srednjih škola u Zagrebu. Nadam se da će taj projekt, kao i mnogi drugi koje je započeo Zagreb, naknadno zaživjeti i u drugim dijelovima Hrvatske.

Izdvajam ovom prigodom i činjenicu da su liste čekanja za upis u zagrebačke vrtiće prošlost zahvaljujući programu obnove, izgradnje i dogradnje predškolskih objekata. Prošlost su i tri smjene u školama, također zahvaljujući obnovi i izgradnji školskih objekata. Primjera radi, samo prošle godine sagradili smo pet škola, i to srednju školu u Jelkovcu, osnovnu školu u naselju Iver, na Kajzerici i osnovnu i srednju školu, a osnovnu školu Pavleka Miškine temeljito smo obnovili.

A što reći o Francuskom paviljonu ili o Muzičkoj akademiji kao arhitektonskoj ikoni, ali ponajprije simbolu upornosti i umješnosti svih koji su bili uključeni u ovaj projekt. Zagreb je dobio reprezentativnu građevinu, hram glazbe koji je već sad i turistička atrakcija.

Za sljedeće razdoblje najavljujem pripremu za gradnju sljemenske žičare, nastavak gradnje Radničke ceste, a u konačnici tramvaj do Zračne luke Zagreb, spajanje Branimirove u punom profilu i, naravno, nastavak projekta fontana u Ulilci Hrvatske bratske zajednice kao dio vizije zagrebačke urbanističke tradicije i izvrsnosti.

Na kraju, vrijeme u kojem živimo od nas iziskuje strpljenje, hrabrost, povjerenje u vlastite snage i mogućnosti, ali i zajedništvo i solidarnost s onima kojima je najteže i koji trebaju našu pomoć. Zagreb je i u uvjetima ograničenja i krize nalazio i nalazi načina za poboljšavanje svakodnevice svojih građana. Kao što smo ponosni na ono što smo zajedno ostvarili proteklih godina čineći Zagreb istinskom europskom metropolom, tako ćemo znati naš grad učiniti još bogatijim i ugodnijim mjestom za život, nas i naše mladosti.

Ova gradska uprava i dalje će biti istinski servis građanima i istinska logistika gospodarstvenicima. Naša vrata, baš kao na grbu grada Zagreba, svima će uvijek biti otvorena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:21