ZAGREBAČKO MORE

TESTIRANJEM OTKRIVENE OPASNE BAKTERIJE Kupanje na Jarunu zabranjeno zbog zagađenja

Godišnja ocjena kakvoće vode na četiri je mjesta pokazala veliku koncentraciju Escherichije coli, i to na dvije najpopularnije lokacije
 Goran Mehkek / CROPIX

Ovog se ljeta Zagrepčani neće smjeti kupati na plažama Malo jezero i Otok Univerzijade na Jarunu jer je tamo voda opasna za zdravlje.

O tom će prijedlogu odlučivati gradski zastupnici na sjednici Skupštine koja će se održati 2. lipnja, kada će na uvid dobiti godišnju ocjenu kakvoće vode na kraju prošlogodišnje sezone kupanja, koja pokazuje da je u Jarunskom jezeru pronađena povišena koncentracija Escherichije coli i crijevnih enterokoka. Nije to prvi put. I u sezoni su jezera bila puna crijevnih enterokoka i Escherichije coli, ali tada nijedna plaža nije bila zatvorena za kupanje.

Fekalije ptica na jezeru

Godišnja ocjena kakvoće vode, koju je proveo Zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, pokazala je kako je na četiri mjesta, s kojih su uzimali uzorke vode, pronađena velika koncentracija Escherichije coli, a na jednom je pronađen i povećan broj crijevnih enterokoka. Nameće se pitanje otkud tolike količine u jezeru.

- Fekalije padaju na dno, a onda ih kupači podignu kupanjem. Osim toga, na jezeru ima pataka, labudova i raznih ptica koje tamo borave tijekom cijele godine i burkaju vodu.

Prije se provodilo takozvano odmuljavanje koje je prilično skupo, ali se na taj način čistilo šljunčano dno. To se očito nije radilo neko vrijeme, a čini mi se da Jarun uopće nema opremu za taj zahvat - kaže biologinja Ljijana Krpan koja je provela analizu uzoraka vode.

U Zavodu kažu kako je problem u činjenici da je riječ o šljunčanom tlu koje se očigledno ne održava na ispravan način. Tvrde kako su prijašnjih godina u određenim dijelovima jezera pronađene visoke koncentracije bakterija, ali one nikad nisu bile ekstremno visoke i nije bilo potrebe da se zabrani kupanje. No, otkako je Hrvatska postala članica EU, provode se rigorozne kontrole i zbog toga se ove godine moralo zabraniti kupanje na dvjema lokacijama.

Epidemiologinja Sanja Korečić Filipović kaže kako kupanje u vodi punoj Escherichije coli može biti opasno za zdravlje. Sve ovisi o imunitetu osobe, pojašnjava, ali postoji velika mogućnost zaraze.

Uzrokuju infekcije

Većina tipova E.coli je bezopasna za čovjeka, no neki mogu izazvati različite bolesti, i to najčešće crijevne te infekcije mokraćnih i spolnih organa. Najčešće infekcije mokraćnog sustava su cistitisi (upala mokraćnog mjehura), a njihov česti uzročnik je upravo ta bakterija.

- Gutanjem takve vode mogu se dobiti razne crijevne zarazne bolesti. Ako na koži postoje neka oštećenja, poput rana, može se i tako zaraziti. Djeca su najugroženija, posebno ona koja imaju slabiji imunitet. U svakom slučaju, kupanje u takvoj vodi definitivno je najbolje izbjegavati - ističe Korečić Filipović.

Crijevni enterokoki - dopušteno: do 330 bakterija u 100 mililitara vode

U Malom jezeru 2013.: 613

U Malom jezeru 2014.: 393

Escherichia coli - dopušteno: do 900 bakterija u 100 mililitara vode

Otok Univerzijade: 1373

Malo jezero: 1265

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:01