11 KLJUČNIH PITANJA

Cijeli Zagreb bruji o novom modelu naplate otpada, nedoumica je mnogo, imamo odgovore

Tko će što kontrolirati, kada će se i koga kažnjavati, što će biti s kantama, hoće li trgovci imati marže na vrećice...
 Goran Mehkek/Cropix

Kako bi osvijestio građane i potaknuo ih na što češće razdvajanje otpada, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prije nekoliko je dana najavio novi model naplate odvoza. Naime, s prvim danom srpnja, podrži li odluku Gradska skupština, fiksni dio cijene iznosit će 45 kuna, a dodatni iznos plaćat će se prema količini odloženih vrećica s miješanim komunalnim otpadom - četiri kune za službenu gradsku vrećicu od 20 litara i osam za onu od 40 litara. Dok neki podržavaju ideju kojoj je cilj što čistiji Zagreb, drugi nižu kritike na račun prijedloga za rješenje gorućeg problema u gradu.

S obzirom na to da se građani žale na brojne nejasnoće oko objavljene Odluke o javnoj usluzi skupljanja komunalnog otpada koja je od četvrtka na javnom savjetovanju, zamolili smo nadležne u Čistoći da nam razjasne neka pitanja, od toga hoće li se mijenjati ritam odvoza do toga tko će kontrolirati bacanje pogrešnih vrećica i kako će se to nadgledati u velikim zgradama.

1. Ostaju li kante i kontejneri za otpad ili se vrećice mogu ostaviti ispred zgrade na dan/večer odvoza? Ili će to ovisiti o veličini zgrade (Za Mamuticu, primjerice, i dalje treba kontejner, ali za obiteljske kuće i male zgrade možda je dovoljan samo prostor za odlaganje vrećica, kao što se sad odvozi plastika i papir)?

- Spremnici za otpad ostaju, i prije termina odvoza morat će biti dostupni komunalnim radnicima.

2. Hoće li se mijenjati učestalost i ritam odvoza?

- Ne, rjeđi odvoz zasad nije predviđen. Ako jednog dana, kad novi model doista zaživi među građanima, bude smanjena potražnja za odvozom miješanog otpada, tek tada će se to razmatrati.

3. Tko će kontrolirati tko ubacuje krive vrećice?

- Jedno od potencijalnih rješenja u mnogim višestambenim zgradama u Zagrebu već postoji: stanari su dogovorili postavljanje kamera u prostorije za držanje otpada i prije kako bi se kontroliralo pridržavaju li se svi reda i onečišćuju li zajednički prostor. Sa stanarima višestambenih zgrada razgovarat će se i o drugim mogućnostima, najpogodnijima za njihovu situaciju, tijekom uvođenja i uhodavanja novog modela.

4. Kako je najavljeno, kaznu će dijeliti svi stanari. Hoće li se kazne naplaćivati prema broju neprikladnih vrećica u kanti ili za pogrešnu kantu jedna kazna?

- Jedna kanta s neprikladnim vrećicama - jedna kazna. Tijekom prilagodbe, komunalni radnici prvo će upozoravati na prekršaje prije ispostavljanja ugovorne kazne.

5. Što sa zgradama koje nemaju prostor za kante u dvorištu ili haustoru? Hoće li im se dopustiti postavljanje "kaveza" za kante na gradskoj površini - pločniku, parkirališnim mjestima…

- Da, u dogovoru sa stanarima i predstavnicima stanara, pronaći će se najpogodnija lokacija i omogućit će se postavljanje boksa kojem pristup neće smjeti imati nitko osim stanara.

6. Hoće li sve novogradnje ubuduće morati imati predviđen prostor za odlaganje i razvrstavanje otpada?

- To nije regulirano ovom odlukom, no svakako je preporučljivo da se u planiranju gradnje svake višestambene zgrade predvidi odvojeni prostor za smještaj spremnika za odlaganje i razvrstavanje otpada u samoj zgradi ili na parceli na kojoj se gradi.

7. Hoće li trgovci dobiti proviziju od objavljene cijene vrećica (četiri i osam kuna) ili će cijena vrećica u trgovinama biti uvećana za trgovačku maržu?

- Cijene vrećica koje su najavljene predstavljaju konačan trošak korisnika, neće biti uvećane za druge marže.

8. Hoće li naknada trgovcima biti fiksna ili će se formirati od trgovca do trgovca?

- Trgovci s kojima se inicijalno komuniciralo izrazili su veliku podršku projektu koja se sastoji i u tome da će naknada biti minimalna, na razini manipulativnog troška, kako bismo s građanima, zajedničkim snagama, ostvarili što veću učinkovitost novog modela i čistiji Zagreb. Razgovarat ćemo sa svim većim trgovcima u nadolazećem razdoblju.

9. Što s vrećama za plastiku i biootpad? Hoće li se uvesti vrećice za papir? Hoće li se one dijeliti ili također kupovati?

- Vrećice za plastiku i biootpad će se nastaviti dodjeljivati prema dosadašnjem načelu, a u planu je povećanje kapaciteta otoka za reciklabilni otpad, kako bismo građanima dodatno olakšali zbrinjavanje tih komponenti otpada. Vrećice za papir nisu predviđene, nego se građani potiču na odvajanje papira kao i dosad i zbrinjavanje u spremnicima predviđenim za to.

10. Hoće li se smanjiti ili potpuno ukinuti ulične kante za otpad, one na stajalištima, trgovima...?

- Ulične kante za miješani komunalni otpad koje su dio urbane opreme svakoga grada i dalje će postojati i redovito će se prazniti.

11. Zašto i vlasnici obiteljskih kuća moraju koristiti nove vrećice za otpad?

- Prema Zakonu, cijena varijabilnog dijela mora biti ista za sva kućanstva bez obzira na to jesu li u obiteljskim kućama ili u višestambenim zgradama. Obiteljske kuće nemaju zajednički spremnik, ali kad bi i dalje svaki put kad žele iznijeli spremnik na pražnjenje, Čistoća bi im morala naplatiti pražnjenje cijelog spremnika bez obzira na to je li on pun, što bi za spremnik od 120 litara bilo 24 kn. Time bi se uz istu frekvenciju odvoza otpada znatno povećala cijena odvoza obiteljskim kućama ili bi takva kućanstva morala čekati s pražnjenjem dok ne napune cijeli spremnik. Zato smo predložili da i obiteljske kuće u svoje spremnike odbacuju miješani otpad samo u službenim vrećicama pa i dalje mogu svaki put iznijeti kantu na pražnjenje kad se u njihovoj ulici odvozi otpad, a da im to ne poveća račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:09