BESRAMNI LOPOVI

Četvorica mladih Zagrepčana u pohodu na grobnice: Otvarali lijesove pa krali nakit i zlatne zube pokojnicima

Osim po groblju, četvorica lopova operirali su od kolovoza prošle godine pa do 27. siječnja ove godine na području Dubrave
 PU zagrebačka

Dno dna - jedino se tako može opisati niz besramnih poteza četvorice mladih Zagrepčana koji su jesenas u nekoliko navrata ulazili u grobnice te s tijela pokojnika skidali vrijednosti. A osim toga, skidali su i bakar s crkvi i dječjih vrtića te kontejnera.

Sve je krenulo od kasnih večernjih sati 27. siječnja ove godine kad su dvojicu mladića u garaži stambene zgrade u Ulici Hrvatskog proljeća stanari uočili kako "operiraju". Točnije, demontirali su bakrene klupice pa se u slučaj brzo umiješala policija koja je lopovski dvojac sustigla, uhitila i odvela na kriminalističko istraživanje koje ih je odvelo u totalno drugom smjeru. Otkrili su, pritom, da je dvojac dio četveročlane bande koja je lanjskog rujna pod okriljem noći na gradskom groblju Miroševac provaljivala u grobnice.

image
PU zagrebačka

Mladići stari 20, 21 i 22 godine prvo su udruženim snagama pomicali nadgrobne ploče nakon čega su dvojica mlađih ulazila u grobnice dok je najstariji dežurao. Pomoću alata nasilno su, u jednom slučaju, otvorili lijes te s pokojnika skinuli nakit, a s čeljusti i dva pozlaćena zuba. Zatim su nadgrobnu ploču vratili u gotovo identičan položaj zametnuvši tragove. Nakon toga su odšetali do drugog groba te na identičan način pomaknuli nadgrobnu ploču, međutim lijes nisu uspjeli otvoriti pa su odustali.

Vidjevši da su, ipak, djelomično bili uspješni u svojim bizarnim lopovskim aktivnostima, s pojačanjem su se vratili na isto groblje i u listopadu. Ukupno su šest grobnica, prema istom modus operandiju, otvorili, ali lijesove na njihovo razočaranje nisu uspjeli opet otvoriti pa su nadgrobne ploče opet vraćali u prvobitno stanje.

Kriminalisti su utvrdili da ekipa nije operirala samo noću, nego su dvojica njih ukrala jednoj posjetiteljici torbicu koju je odložila uz grobnicu dok je uređivala posljednje počivalište svojih najmilijih. U torbici je toga trenutka bilo više od 50 tisuća kuna te mobitel i dokument. U bijegu su torbicu odbacili između grobnih mjesta i pobjegli u nepoznato. Pokradena građanka prijavila je krađu, a policijski službenici vrlo brzo pronašli su odbačenu torbicu te ju vratili, na čuđenje svih, sa kompletnim sadržajem. Takve sreće, međutim, nije bio muškarac tri dana kasnije, 8. rujna 2021., kojeg je najmlađi iz bande pokrao. Uzeo mu je torbu s novcem, mobitelom i dokumentima te nestao.

image
PU zagrebačka

Policija je također ekipu povezala i s trganjem gipsane vaze s grobnog mjesta na Miroševcu koju su odnijeli sa sobom i najvjerojatnije preprodali.

Osim po groblju, četvorica lopova operirali su od kolovoza prošle godine pa do 27. siječnja ove godine na području Dubrave po raznim tvrtkama, crkvi, garaži stambene zgrade, vrtiću ... Pa su tako sa zgrade vrtića istrgnuli iz zida četiri bakrene cijevi za slivne vode i jednu vjetar lajsnu. Iz kioska su ukrali duhanske proizvode, a nisu poštedjeli niti jedan kontejner u vlasništvu zagrebačke tvrtke iz kojega su ukrali bakrene instalacijske materijale. S crkve su u siječnju ove godine skinuli šest metara bakrenih cijevi, ali s njima nisu uspjeli pobjeći jer su ih uočili građani. Sukus istraživanja protiv četvorice je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:56