NOVO LICE ŠPICE

Brojne zagrebačke ugostitelje razbjesnio dopis iz Grada: ‘Što je sad ovo? Pa tako radimo 27 godina‘

Prema rješenju Grada, razmak između terasa i zgrada treba biti 5,5 metara kako bi se osigurao prolaz vatrogasnim vozilima...

Terasa kafića u Preradovićevoj.

 Josip Moler/Cropix

Na adrese brojnih zagrebačkih ugostitelja koji već godinama rade u samom centru grada prije dva dana stiglo je rješenje kojim se poništava odluka o odobravanju zahtjeva za postavljanje otvorenih terasa. Razlog je, naime, razmak između terasa i zgrada koji treba biti najmanje 5,5 metara kako bi se osigurao prolaz vatrogasnim vozilima, a u slučaju ugostiteljskih objekata u Preobraženskoj, Margaretskoj, Bogovićevoj, Varšavskoj, Preradovićevoj, Petrićevoj i Petrinjskoj ulici, stoji u Rješenju koje se temelji na dopisu iz Ministarstva unutarnjih poslova, to nije slučaj.

Ugostitelji su sada u strahu da moraju ukloniti svoje terase, iako su za njih, kažu, uredno dobili dozvole.

- Dobili smo rješenje da imamo 15 dana nakon čega nam se ukida rješenje za terasu koje smo dobili, a terasu smo već platili jer se uvijek plaća godinu dana unaprijed. Terasa se već 27 godina nalazi na istome mjestu pa zaista ne razumijem zašto sada dolazi do ovoga - zabrinuto nam govori Vlatko, voditelj kafića u Bogovićevoj.

Isto pitanje muči druge ugostitelje iz spomenutih ulica.

- Je li se itko zapitao koliko smo uložili u ove terase, podlogu, suncobrane? Zapravo me još više muči to što ne znam što će biti s našim konobarima budu li morale ukloniti terase jer se oko 85 posto našeg prometa ostvaruje na njima - tvrdi naš drugi sugovornik, vlasnik obližnjeg kafića u Bogovićevoj.

Objašnjava nam kako je razmak između njihove terase i zgrade 3,9 metara pa vozilo onuda može proći.

- Već 25 godina je ovako i nikad nije bilo problema, čak su i bageri prolazili ispred nas kako bi riješili štetu nastalu od potresa - dodaje.

Naglašava kako bi dodatnih metar i pol širine prolaza sa svake strane učinilo veliku razliku, a isto je i u drugim ulicama. Okvirnim mjerenjem širine terasa i ulica koje se spominju u Rješenju, ustanovili smo da bi se ugostitelji, koji žele poštivati navedeni propis, morali odreći velikog dijela površine svojih otvorenih terasa.

Operativni rad

Primjerice, terase u Preradovićevoj ulici široke su 8 metara, a prolazi sa svake strane oko 3,5 metara. Žele li se prolazi proširiti za 2 metra sa svake strane, kako nalaže Propis, najveća moguća širina terase sada bi bila upola manja. Kako doznajemo iz ravnateljstva Civilne zaštite, odluku o uklanjanju dijela terasa ugostiteljskih objekata u centru Zagreba donio je Grad Zagreb, a temelji se na Pravilniku o uvjetima za vatrogasni pristup koji datira iz 1994. godine, koji je donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova s potpisom tadašnjeg ministra Ivana Jarnjaka, i to na temelju Zakona o zašiti od požara.

U članku 16. ovog pravilnika stoji da se prilikom oblikovanja površine za operativni rad vatrogasnih vozila mogu promijeniti minimalni vodoravni radijusi zaokretanja navedeni u tablicama 1 i 2 koje su sastavni dio ovog pravilnika i to za širine vatrogasnih prilaza od najmanje 5,5 m ovisno za koju je visinu građevine predviđena površina. Prema ovome, dosadašnje gradske uprave dozvoljavale su nauštrb terasa uže pristupe vatrogascima od aktualnog propisa.

Predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb Žakline Troskot kaže kako nakon godina koje su obilježili potres i pandemija koronavirusa ovo nije dobar trenutak za dodatna opterećivanja ugostitelja.

Turistički grad

- Nismo zadovoljni ovakvom odlukom pa očekujemo da će se sljedeći tjedan održati razgovore s Gradom kako bi se riješila ova situacija. Mi smo i prije pokušali razgovarati o tome i naći rješenje prije ovakvog rješenja o uklanjanju, ali nažalost do njega je ipak došlo - objašnjava Troskot koja ne vjeruje da Grad Zagreb želi ukloniti sve terase u navedenim ulicama.

To ne bi imalo smisla, tvrdi, jer svaki turistički grad osim kulturnih znamenitosti mora ponuditi gastro priču.

Ugostitelji će osjetiti manjak prihoda zbog svakog izgubljenog stola pa se nada da će se uspjeti naći kompromisno rješenje.

- U cijelom svijetu postoji potreba za požarnima putevima pa se ipak pronašlo neko rješenje. Možda treba odrediti što se smije imati na terasama, a što ne - naglašava Troskot.

Iz Grada Zagreba do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:16