NOVI ZAGREBAČKI GUP

BRIŠU 500.000 ZELENIH KVADRATA! Analizirali smo 80-ak amandmana koje su Bandićeva stranka i HDZ uputili Gradskoj skupštini

 
 CROPIX

“Eventualnim prihvaćanjem amandmana podnesenih na zagrebački GUP omogućila bi se prenamjena 527.088 četvornih metara javnih površina u površine za gradnju, i to: 419.395 četvornih metara javnih zelenih i sportsko-rekreacijskih površina (Z, Z1, Z2, Z3, Z4 i R2) u stambenu ili mješovitu namjenu”, navodi se u analizi koju su proveli u Društvu arhitekata Zagreb komentirajući podatak o više od 80 amandmana podnesenih na Generalni urbanistički plan.

Nadalje navode da bi se ukupno 88.970 četvornih metara površina društvene namjene pretvorilo u stambenu, mješovitu ili poslovnu namjenu, a 18.723 četvornih metara koridora javnih prometnica u mješovitu ili namjenu.

Ranko Šuvar / CROPIX
Dječji park kod križanja Vukovarske ulice i Radničke ceste na kojem će se graditi stanovi

“Uzimajući u obzir i 539.458 m2 koje se odnose na ostale promjene namjena zemljišta, kroz amandmane bi se izvršila prenamjena zemljišta ukupne površine 1,066.546 četvornih metara (106 ha), što je približno prostoru tri površine Bundeka ili površini Hipodroma i Velesajma zajedno”, navodi se na stranicama Društva arhitekata Zagreb.

Ronald Goršić / CROPIX
Park na Trgu dr. Franje Tuđmana ispod kojeg bi se trebala izgraditi podzemna garaža

Dječji park

Jutarnji list istražio je neke od amandmana koje nije nimalo lako definirati jer su informacije navedene u samim amandmanima prilično šture i teško čitljive. No, uspjeli smo za neke lokacije utvrditi koji investitori stoje iza samih amandmana.

Naime, nedaleko od križanja Vukovarske ulice i Radničke ceste traži se prenamjena dječjeg parka u mješovitu namjenu (pretežno poslovnu) parcele u vlasništvu tvrtke Altus projekt. Na parceli je u zemljišnim knjigama vidljiva zabilježba o pozajmici od 300 tisuća eura od strane tvrtke MC Profi u vlasništvu Adnela Mešića, koji je ujedno direktor u tvrtki Mešić Com, poznatoj kao građevinskoj tvrtki angažiranoj uglavnom na projektima za Grad Zagreb.

Prenamjena se traži u jednom od amandmana što ih je na posljednjoj sjednici Gradske skupštine podnijela stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Pokušali smo od Adnela Mešića iz tvrtke MC Profi doznati koja je njihova uloga u tom projektu, ali rekao nam je da ga kontaktiramo u ponedjeljak. Nismo uspjeli u petak doći ni do direktorice iz tvrtke Altus projekt jer nije bila u uredu.

Željko Puhovski / CROPIX
Park u Središću preko kojeg se trebala graditi prometnica, točnije, produženje Stonske ulice

Presedan

U samom amandmanu navodi se sljedeće: “... planirana je namjena Z1. U važećem GUP-u je namjena M2 (mješovitu namjenu-pretežno poslovnu) te je propisana izrada UPU-a koji je ujedno i na snazi. U predmetnom UPU-u označen je prostor jugoistočno za prostor parka te je u naravi i izveden dječji park. Ovako predviđenom namjenom došlo bi do neusklađenosti važećeg UPU-a i GUP-a te se predlaže da se prostor označi kako je i do sada u GUP-u”, navodi se u amandmanu.

U DAZ-u, naime, zaključuju da je “ovakav broj amandmana i opseg izmjena presedan su u povijesti prostornog planiranja koji rezultira potpuno novim planom, bez stručnog uporišta”. Također navode kako dio amandmana nije u skladu s ciljevima i programskim polazištima Odluke o izradi GUP-a, zbog čega iste po definiciji nije moguće ugraditi u konačni prijedlog plana, a i da se krše osnovna načela - “pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu” te “načelo sudjelovanja javnosti u postupcima izrade planova”.

Boris Kovačev / CROPIX
Zelena površina na križanju Miramarske i Ličke ulice, gdje je u planu izgradnja staračkog doma

Pregledom amandmana uočili smo i da se traži prenamjena atraktivne parcele u Miramarskoj u mješovito-pretežito stambenu namjenu. Riječ je o parceli na kojoj je vlasnik čestice tvrtka JG-projekti u kojoj je direktorica i vlasnica Saida Mavra, povezana s poduzetnikom Michaelom Ljubasom, a koja nam je kad smo je nazvali rekla da ne može razgovarati. Na toj čestici, također, vidljiva je i zabilježba tvrtke Prime gradnje d.o.o. poduzetnika Ivana Papića, i to sa založnim pravom u iznosu od 799.459 eura. Pokušali smo doći do Papića, ali nije odgovarao na pozive. Doznajemo da on tamo planira graditi starački dom.

“Kako je sa zapadne i istočne strane predviđena zona Z4 (javne gradske površine - tematske zone) koja je svojom veličinom dovoljno velika za potrebe naselja, smatramo da s obzirom da se prostor nalazi neposredno uz planiranu glavnu ulicu da isti bude mješovito-pretežito stambene namjene. Naime, s južne strane predviđena namjena je M2 i to za prostor uz Slavonsku aveniju, a predmetni prostor nalazi se u središtu naselja za koje je potrebno izraditi Urbanistički plan uređenje Središnji prostor Brezja”, navodi se u jednom od amandmana.

Željko Puhovski / CROPIX
Zelena površina omeđena Ul. SR Njemačke i Vatikanske ulice, gdje će se graditi zgrade

Janafova zgrada

Među amandmanima našao se i jedan koji se odnosi na Janaf koji, pak, traži prenamjenu parcele u njihovu vlasništvu koja se smjestila tik uz Savski nasip.

U Janafu neslužbeno doznajemo da je ta čestica u njihovu vlasništvu te da na njoj već više od desetak godina planiraju gradnju upravne zgrade za koju već imaju osmišljen arhitektonski projekt.

“S obzirom da prostor nema potrebnih 5000 četvornih metara, nije niti moguće formirati zasebnu građevnu česticu. Nadalje, izdani su i uvjeti uređenja prostora iz kojih je vidljivo da je na prostoru bila planirana mješovita gradnja. Uvažavajući postojeće stanje izgrađenosti okolnih građevina i mogućnosti stvaranja mješovite namjene uz Savu smatramo amandman opravdanim”, navodi se u jednom od amandmana.

“Nećemo dati da netko gradi zbog svoje imovinske koristi”

GUP na GUP - tako je struka ocijenila amandmane koji potpuno mijenjaju vizuru grada. Prenamjena zelenih površina u podzemne garaže, stambene i poslovne zgrade, smanjenje propisane udaljenosti između zgrada, samo su neki od nejasnih amandmana koji su izazvali brojne reakcije oporbe, struke i građana.

Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreb zgrožen je što količinom, što sadržajem amandmana.

- To izgleda kao da je netko uzeo flomaster i crtao po karti bez ikakve stručne valorizacije uz diskrecijsko pravo da se mijenja kompletna vizura Zagreba - kaže Križić i dodaje da su bile dvije javne rasprave te da se sada neki prijedlozi koji su odbačeni vraćaju mimo struke.

- GUP je stručni, a ne politički dokument. Zbog toga mi sada detaljno analiziramo i zaključujemo da se duboko zadrlo u prostorno planiranje, ovo je uništavanje i ako prođe, možemo reći da prostorno planiranje u Zagrebu više ne postoji - kaže Križić koji smatra da grad očito nema nikakvu strategiju te da je ovo očito završetak preračunavanja starih političkih odnosa.

- Ako ovo prođe, mi ćemo sigurno ići na Ustavni sud jer su prekršene procedure. Nije jasno čemu onda u Gradu postoje kolege koji se bave urbanizmom kad gradonačelnik negira struku. I zašto mi plaćamo te ljude - zaključuje Križić i dodaje da je ovo očito gradonačelnikov “all in”.

Jedini “pobjednici” su građani Središća kojima se gradonačelnik Bandić čak ispričao u amandmanu. Naime, Bandić je predložio ukidanje planiranog koridora produženja Stonske ulice kroz kvartovski park zbog kojeg su stanovnici nekoliko puta prosvjedovali. Obrazložio je da “izražava duboko priznanje stanovnicima Središća na brizi za svoje naselje”.

Predsjednica Vijeća mjesnog odbora Središće, Sanja Fresl, navodi da su njihove službe radile na ovom problemu i da su zadovoljni što su uspjeli u tome.

Na području Gornje Dubrave, sudeći prema Bandićevu amandmanu na izmjene GUP-a, u planu je izgradnja solarne elektrane.

- Navodno će biti na brdsko-planinskom prostoru, gdje nema kuća i nije naseljeno, ali prvo moramo provjeriti je li ta površina adekvatna za izgradnju - objasnio je Damir Oniški, predsjednik gradske četvrti Gornja Dubrava.

Očito, kaže, postoje interesi i želje nekih struktura da se tamo gradi solarna elektrana, ali u četvrti, ističe, žele da se odluke donose pod određenim uvjetima.

- Nikako nećemo dopustiti da pojedinci rade i grade nešto u našoj četvrti samo zbog svoje imovinske koristi - poručio je Oniški, inače član Bandićeve stranke. (I. Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 03:42