INFRASTRUKTURA

BLIŽI SE ZAVRŠETAK LJETNIH RADOVA U METROPOLI Zagrepčani za ušminkavanje cesta dali 40 milijuna kuna

Početkom rujna trebali bi početi radovi na uređenju Radićeve ulice u centru grada koji se procjenjuju na 4,3 milijuna
 CROPIX

Za razliku od prošle godine kada su sagrađene čak četiri moderne škole s bazenima i sportskim dvoranama, Zagrepčani su ovo ljeto dobili tek - svježi asfalt.

I za to su izdvojili najmanje 40 milijuna kuna.

Naime, toliko otprilike stoji ušminkavanje najfrekventnijih gradskih prometnica koje će potrajati do kraja ovog mjeseca, a koje je počelo još početkom srpnja, kako zbog redovnog održavanja, tako i zbog nepredviđenih oštećenja.

Popravci na oštećenom dijelu Avenije Marina Držića gdje je prolazila teška vojna tehnika za vrijeme vojnog mimohoda (Foto: Niko Goga/Cropix)

Samo kroz redovito održavanje radnici Zagrebačkih cesta uredili su kolnike Zagrebačke i Slavonske Avenije, Avenije Dubrovnik, Avenije Većeslava Holjevca i Branimirove, ali i nekih manjih prometnica, što je prema nekim procjenama stajalo oko 25 milijuna kuna.

Radovi na Držićevoj i Vukovarskoj ulici posljedica su velikog vojnog mimohoda koji je održan uoči Dana zahvalnosti i proslave obljetnice Oluje, kada su tenkovi praktički razrovali ulice, a za sanaciju tih prometnica izdvojit će se ukupno 7,5 milijuna kuna.

Radovi na sjevernom kolniku Vukovarske od Držićeve do Savske ulice (Davor Pongračić/Cropix)

Obnavljaju se i pruge

Dio Vukovarske, od Držićeve do Miramarske ulice, pušten je jučer ujutro u promet, dok bi preostali dio Vukovarske do križanja sa Savskom ulicom, prema najavama, trebao biti pušten u promet do subote, 29. kolovoza.

Ušminkavanjem Vukovarske donekle će završiti ljetni radovi na glavnim prometnim žilama kucavicama Zagreba, jer će se vrlo brzo teška mehanizacija preseliti u centar grada.

Radovi na obnovi asfalta na petlji od križanja Slavonske sa Gruškom do priključne ceste sa Avenije Marina Držića u smjeru istoka (Damir Krajac/Cropix)

U Vlaškoj, naime, još traju radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge koji bi prema planu trebali biti gotovi do nedjelje, 30. kolovoza, kada će se završiti posljednja faza radova od križanja Vlaške s Draškovićevom do Iblerova trga. Stoga će sljedećih šest dana u smjeru istoka na ovom prometnom pravcu vrijediti obilazak ulicom Ribnjak, Grškovićevom i Voćarskom te Vončininom prema Vlaškoj.

Već početkom rujna trebala bi početi i dugo najavljivana obnova Radićeve ulice.

Cijela investicija stajat će 4,3 milijuna kuna bez PDV-a, što znači da će konačni iznos biti veći, a prema najavama iz Grada, kompletno će se izmijeniti kamene kocke, uredit će se nogostup te obnoviti plinske, vodovodne i kanalizacijske cijevi.

Radovi na križanju Zagrebačke avenije i Selske ceste, izmjena gornjeg sloja asfalta (Željko Puhovski/Cropix)

Radovi ovise o vremenu

Sami radovi u Radićevoj ulici koja je posljednji put obnavljana prije čak tridesetak godina za potrebe Univerzijade, trebali bi trajati do veljače, no ukupna duljina radova umnogome će ovisiti o vremenskim prilikama. To onda ne isključuje mogućnost da će radovi trajati i dulje od predviđenog roka u veljači iduće godine.

Za potrebe Europskih sveučilišnih igara koje će se u Zagrebu održati sljedeće godine, već se prošli tjedan krenulo s uređivanjem studentskih domova ‘Stjepan Radić’ i ‘Cvjetno naselje’, a kada će krenuti uređenje sportskih borilišta poput Doma sportova ili nogometnog stadiona u Maksimiru, ovisit će o gradskim sredstvima i proračunu za 2016. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:24