POTPUNI PORAZ

Bandić: Popljuvali su me

Gradonačelnik Zagreba doživio je prvi poraz u Gradskoj skupštini. SDP mu je srušio rebalans proračuna i referendum za Dinamov stadion
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - “Popljuvali su me...”, požalio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas na mobitel dok je napuštao sjednicu Gradske skupštine na kojoj je prvi put u deset godina doživio debakl.

Porazio ga je Zoran Milanović i njegova struja u zagrebačkoj skupštini: srušili su Bandićev rebalans proračuna, ali i referendum o gradnji novog stadiona jer Zagreb za to nema novca.

‘Djeca se igraju Grada’

Bandićevi suradnici to su prokomentirali uz podsmijeh: “Djeca se igraju Grada.”

Zaprijetili su da će, odustane li Bandić od kandidature za šefa države, zatražiti od Vlade da raspiše nove izbore za Gradsku skupštinu jer neće moći funkcionirati s Milanovićevim vijećnicima.

- Bandić bi izašao iz SDP-a, nastupio na izborima sa svojom listom, osvojio 15 mjesta i Milanoviću rekao: ‘Pa pa’ - izjavio je jedan od Bandićevih najbližih suradnika.

Milanovićevi vijećnici danas su odbili Bandićev prijedlog rebalansa proračuna, a srušit će i njegov prijedlog o raspisivanju referenduma na kojem bi se odlučivalo o budućnosti Maksimirskog stadiona.

Usto, danas su proširili Skupštinu Zagrebačkog holdinga za 11 članova pa sada Bandić više nije jedini koji odlučuje o Holdingu.

Ujutro su vijećnici SDP-a gradonačelnika Bandića izvijestili da neće podržati njegove prijedloge.

- Nikad ne povlačim ono što sam dao u proceduru pa neću ni ovaj put. Odlučite se tko vodi grad? Vi ili ja - rekao im je Bandić na sastanku Kluba.

- Neće zbog ovoga ničija krava umrijeti - izjavio je Slavko Kojić, pročelnik zadužen za financije, i ustvrdio da sukob u SDP-u postoji.

- To se više ne mora skrivati, već se može javno reći - dodao je Kojić.

Srušen i referendum o stadionu

Nakon što je pao prijedlog rebalansa proračuna, gradonačelnik je iz redova vlastite stranke primio još jedan 'hračak' kod glasovanja o njegovu prijedlogu da se referendum o sudbini Dinamovog stadiona održi 22. studenog: zastupnici, uključujući i Klub zastupnika SDP-a, jednoglasno su odbili taj prijedlog sa 28 glasova protiv.

I na taj način Zoran Milanović je preko svojih zastupnika poručio Bandiću da nije više apsolutni vladar metropole. Bandić u tom trenutku nije bio u Skupštini, a njegova zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević čitala je novine dok je SDP-ovac Tomislav Saucha u ime svog Kluba objašnjavao odluku.

- Prijedlog je nedovoljno obrazložen, ne spominje se točna lokacija, ne piše kolika je cijena, nema govora o rokovima i dinamici radova, a i ogroman je problem što na referendum mora izaći više od 50 posto građana. Na lokalne izbore ih izlazi ne više od 40 posto. Zbog toga, ali i zbog ne baš blistave financijske situacije ne prihvaćamo ovaj prijedlog – rekao je za skupštinskom govornicom Saucha u ime Kluba gradskog SDP-a.

Referendum se, podsjetimo, trebao prema Bandićevu prijedlogu održati 22. studenog s dva pitanja Zagrepčanima: jesu li za to da se obnavlja Maksimir ili da se gradi novi stadion na Kajzerici. Točna cijena oba projekta nije poznata, što je bio još jedan razlog da zastupnici odbiju prijedlog, no prema nekim predviđanjima obnova Maksimira, kao i gradnja Plavog vulkana, stajala bi oko 260 milijuna eura.

‘To je podlo, to je kurvinski’

Milanović je, doznajemo, i na terenu počeo igrati protiv Bandića. - Počeo je učlanjivati u zagrebački SDP svoje ljude. To su prvi članovi kojima predsjednik zagrebačkog SDP-a nije uručio iskaznice - otkrio je jedan Bandićev suradnik.

Na aktualnom satu Bandić je, osim na svoje stranačke kolege, bio ljut i na Zagrepčane koji kradu gradsku vodu. Na pitanja SDP-ova zastupnika Dragana Korolija Marinića o širenju gradskog vodovoda, gradonačelnik je planuo.

- Velik nam problem stvaraju ilegalni priključci kojima ne možemo stati na kraj. A onda te račune plaćamo svi. To je podlo, to je kurvinski... - iznio je svoje viđenje Bandić, a poručio je i da “oni kojima se ne sviđa moraju pojesti žabu”.

- Lako je bušiti gume na autu, teže je upravljati autom. A ja upravljam autom - izjavio je Bandić.

Povlačenje rebalansa proračuna je u ime Kluba zastupnika SDP-a objasnio Jurica Meić. - Ne prikazuje stvarnu sliku financija u gradu - rekao je Meić.

Napustio sjednicu iza podneva zbog drugih obveza

Gradonačelnik Bandić je sjednicu Gradske skupštine napustio danas oko 12.30 sati.

Gradski zastupnici nastavili su raspravljati cijeli dan.

Bandić je svoj odlazak opravdao protokolom i drugim obvezama.

- Tu su dogradonačelnici Ivo Jelušić i Jelena Pavičić Vukičević, a oko proračuna će riječ voditi Slavko Kojić. Imam obveza u Turističkoj zajednici grada Zagreba, a u 15 sati idem na pogreb. Vratit ću se ako me budu zvali natrag. Svi moramo raditi svoj posao - poručio je Bandić na izlasku sa sjednice.

Milan Bandić još uvijek nije jasno rekao da li će se kandidirati za predsjednika države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:02