RASPISAN NATJEČAJ

BANDIĆ GRADI NOVI TEMATSKI PARK U NOVOM ZAGREBU Gradonačelnik će šogorici Zdravka Mamića za parcelu platiti 3 milijuna kuna

 
 Damir Krajač / CROPIX

Skate park, adrenalinsko igralište, staze za rolere, baseball igralište, automodelarski centar, brojni parkovi za djecu, uređene šetnice i prostori za druženje na otvorenom, samo su dio noviteta koji bi uskoro trebali osvanuti na velikoj zelenoj površini istočno od jezera Bundek.

Grad Zagreb raspisao je idejno-arhitektonski natječaj za uređenje tog prostora od 29 hektara, a investicija bi trebala stajati oko 18 milijuna kuna.

Međutim, ona bi mogla narasti za najmanje 20 posto jer prostor koji se želi urediti nije u potpunosti u gradskom vlasništvu.

Naime, dio parcele na kojoj bi se prema programu za provedbu ovog javnog natječaja gradilo igralište za baseball u vlasništvu je tvrtke Zona četiri, čija je direktorica ugledna zagrebačka arhitektica Jadranka Kruljac Polak, inače sestra Marine Mamić, supruge Zdravka Mamića. Prema gruntovnici tvrtka Zona četiri na tom području ima u vlasništvu dvije parcele koje se ukupno prostiru na 7261 m².

Ove parcele u fokus javnosti došle su još prije četiri godine kada je gradonačelnik Milan Bandić na ovom prostoru najavio gradnju Aquaparka te poručio kako će taj projekt proglasiti od posebnog javnog interesa i tako izvlastiti sve privatne vlasnike.

U međuvremenu je od tog projekta odustao.

Priča o rekreacijskom parku istočno od Bundeka u gradske procedure ušla je još 2007. godine kada se napravio prvi plan uređenja koji je dvije godine kasnije izmijenjen. U međuvremenu, 2008. godine osnovana je tvrtka Zona četiri. Već početkom 2009. godine, prema dokumentaciji iz arhive sjednica Gradske skupštine, tvrtka kupuje te dvije parcele od privatnih vlasnika za oko 200 tisuća eura odnosno za oko 1,5 milijuna kuna.

Krajem rujna 2012. godine Grad je želio otkupiti to zemljište od tvrtke Mamićeve šogorice kako bi mogao krenuti u projekt, prema procjeni sudskih vještaka, za tri milijuna kuna.

HANZA MEDIA

No taj posao nije se realizirao jer je tadašnji saziv Skupštine, u kojoj Bandić nije imao većinu, odbio taj prijedlog.

Jadranka Kruljac Polak za prošlotjedno raspisivanje projektnog natječaja za idejno-arhitektonsko rješenje koji organizira Društvo arhitekata Zagreb nije znala.

- Ovo mi je prvi glas. Nitko iz Grada nije nas kontaktirao. Zemljište je i dalje u našem vlasništvu. No osim našeg, tamo ima i drugih, manjih privatnih parcela. Vidjet ćemo kako će se to realizirati - rekla nam je arhitektica Polak.

Novo baseball igralište koje će graditi i na ove dvije privatne parcele prostirat će se na ukupno 14.000 m², a imat će i montažno gledalište sa 1000 sjedećih mjesta.

Na budućem parku Racinjak smjestit će se i skate park površine oko 3000 m², adrenalinski park na 1000 m², staze za rolanje, a na površinu iza Mosta slobode smjestila bi se zona automodelarskog centra.

Zona dječje igre trebala bi imati opremu za razne dobne uzraste, igralište za djecu s posebnim potrebama, sjenice za dječje igraonice, biciklistički poligon za djecu, mini skate park za djecu i druge sadržaje.

Rok predaje idejno-arhitektonskih rješenja je 28. studenog ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:58