APEL MAJKE

‘Banda maloljetnika hara ispred zagrebačkog trgovačkog centra, mojem sinu su uzeli sav novac!‘

Ispovijest Zagrepčanke ubrzo je postala viralna na društvenim mrežama, a za Jutarnji je ispričala što se točno dogodilo
 Boris Kovacev/Cropix

Uobičajeni odlazak u shopping centar s prijateljima u subotu navečer, za jednog zagrebačkog 13-godišnjaka završio je s intervencijom policije, nakon što ga je presrela i okrala grupa maloljetnika na zapadu Zagreba.

O napadu na sina na društvenim je mrežama pisala njegova majka (podaci poznati redakciji), njena objava je ubrzo postala viralna, a za Jutarnji je ispričala detalje. Da upozori ostale roditelje, kaže.

Rekla nam je da joj je sin od kuće otišao oko 19.15 sati i za petnaestak minuta već bio kod Z Centra kod Jankomira, gdje se trebao naći s prijateljima.

Hodao je popločenom stazom, neosvijetljenom i bez video nadzora, a onda je sreo grupu od 6 ili 7 mladića za koje procjenjuje da su njegovih godina ili malo stariji i za koje mu se činilo da su izašli iz Z Centra.

- Zaustavili su ga i tražili euro. Isto kako je prije bilo "E stari, imaš kunu?" sad je "E stari, imaš euro", na što je moj sin izvadio novčanik da im preda novac, rekla nam je majka.

image

Razbojnička krađa dogodila se pored Z centra u Španskom

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Jedan od mladića iz grupe, za kojeg je uspio zapamtiti da je nosio Ralph Lauren jaknu rekao mu je da to sigurno nije sav novac koji ima. Uzeo mu je novčanik iz ruku, pogledao što ima unutra, uzeo ostatak novca i vratio mu novčanik.

- Svi su počeli bježati, a onda se jedan od njih okrenuo i nasmijao mu se u stilu "haha, koji si ti luzer", ispričala nam je majka pokradenog mladića.

Odmah je nazvao roditelje koji su stigli kod shopping centra već kroz 15 minuta, a putem su zvali i policiju koja je također brzo došla. Uzeli su iskaz i uputili ih na kriminalističku obradu.

Iako se ne može točno sjetiti jer se sve odvilo brzo i bilo je puno mladića u skupini, 13-godišnjak je rekao da su bili malo stariji od njega i imali otprilike 15 ili 16 godina.

- Teško je odrediti u toj dobi jer netko izgleda starije, možda je viši i slično. Dječak koji mu je uzeo novčanik bio je niži od njega i rekao mi je da mu je to najgori dio, što ga je neki "kepec" pokrao – nastavila je tijekom razgovora majka.

Dok su pričali s policijom, pridružili su im se i dvojica prijatelja pokradenog mladića koji su policijskim službenicima rekli da su 15 minuta ranijem prošli istim putem i da ih je ista grupa tražila novac.

Jedan od njih je telefonirao, a drugi mladić ih je ignorirao, pa su počeli vikati za njima da stanu na što se nisu obazirali. Pošto su bili dvojica, nisu dalje ništa pokušavali.

Majka 13-godišnjaka nam je rekla da su joj iz policije potvrdili da se ovakve krađe događaju, ne svakodnevno, ali da ima otprilike desetak slučajeva godišnje baš kod Z Centra.

- U utorak idemo na prepoznavanje, policija nas je zvala da su izvukli nekakve fotografije pa će vidjeti što će biti s tim, rekla nam je.

image
Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Ukradeni novac mladić je dobio od bake i djeda za Božić i Novu godinu, a nosio ih je sa sobom da može kupiti ako pronađe nešto što mu se sviđa u shopping centru. Ukupno su mu ukrali 30 eura i 500 kuna.

- Fućkaš lovu i sve skupa, nek je živa glava i da dijete nema traume. To je okarakterizirano od strane policije kao drska krađa, bila sam bijesna k‘o ris. Njih šest ili sedam frajera na njega jednog, normalno da će im dati sve što ima. Dobro je i reagirao – požalila nam se majka.

Zvala je ravnatelja škole i obavijestila ga o tome što se dogodilo. Predložila mu je da organiziraju radionice na kojima policija sudjeluje kako bi se svu djecu i roditelje obavijestilo.

- Možda čak pismenim putem ili preko roditeljskih sastanaka jer ljudi to moraju znati, da ne puštaju djecu da hodaju sama, objasnila nam je.

Kontaktirala je Z Centar i zamolila ih da sačuvaju snimke jer ne zna kojom ih frekvencijom brišu, kao i da s te strane zgrade stave javnu rasvjetu i kamere.

U svojoj objavi zamolila je da se jave svi koji su možda tijekom krađe nešto vidjeli, čuli ili imaju saznanja da se dogodilo tako nešto i prije od slične skupine mladića.

- Nama nije do novca, ali nam je do sigurnosti naše djece, do toga da odrastu bez trauma i straha od hodanja po kvartu u kojem žive – zaključila je u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:50