GLAZBENIK U POLITIČKIM VODAMA

Wyclef Jean: Bit ću predsjednik Haitija

Frontmen danas nepostojećih The Fugees istaknuo je kandidaturu za haitskog predsjednika. Rođen na Haitiju, odrastao u Brooklynu, planetarno popularan - sada je jedini spas za razrušeni Haiti
 AP

Karipski otok, polovica stanovništva mlađa od 25, hip-hop zvijezda predsjednik i početak izgradnje zemlje doslovce od nule, s deset milijardi dolara međunarodne pomoći. Zvuči kao maštarija nekog mladog poklonika Boba Marleya, no Wyclef Jean uvjeren je da bi se sve to uskoro moglo ostvariti. Točnije, već 28. studenog ove godine, kad su predsjednički i opći izbori na Haitiju.

Rođen u predgrađu Port-au-Princea, odrastao u Brooklynu, bivši frontmen grupe The Fugees i formalno je ušao u utrku za idućeg predsjednika najsiromašnije zemlje zapadne hemisfere, devastirane u potresu 12. siječnja ove godine, u kojem je poginulo četvrt milijuna ljudi.

Plan za budućnost

- Da nije bilo potresa, vjerojatno bih čekao još deset godina za ovaj potez, no shvatio sam da je sad trenutak da uvedemo Haiti u 21. stoljeće - kaže Jean (37).

U tamnom odijelu, u pratnji supruge dizajnerice Marie Claudinette, također podrijetlom Haićanke, i posvojene kćeri, dobitnik Grammyja za “The Score”, jedan od najuspješnijih albuma devedesetih, u Port-au-Princeu je ovaj tjedan predao kandidaturu. Vani ga je dočekala oduševljena masa i pronijela ga kroz gomilu.

- Znam kako izvesti Haićane iz ovog kaosa - ključ su obrazovanje, stvaranje radnih mjesta i privlačenje investicija, rekao je tom prilikom Jean koji nastupa s reformističkom strankom Ansamn Nou Fo (Zajedno smo jači).

Politički analitičari ističu kako njegove šanse i motivi nisu slabe. Ne bi bilo prvi put da jedan celebrity zauzme visoku, pa i najvišu političku funkciju u nekoj zemlji. Jean je kao primjere istaknuo Ronalda Reagana, Vaclava Havela i guvernera Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

Ljubav prema Haitiju

- Želim biti drugačiji tip angažirane slavne osobe, baviti se politikom, a ne samo dobrotvornim radom, rekao je Jean dok je najavljivao svoje predsjedničke planove.

Od devet milijuna Haićana, polovica ih je mlađa od 25 godina, a očekivana životna dob iznosi tek 52 godine. Među mladim glasačima pjevač navodno ima veliku podršku.

- Haiti ima povijest državnih prevrata i korupcije koji su zemlju doveli do stanja koje je bilo strašno i prije potresa. Mladi ne vjeruju današnjim političarima i oni su moje tajno oružje, uvjeren je pjevač koji je nakon potresa stigao na razrušeni otok i pomagao stanovništvu u iskopavanju živih zatrpanih i zakapanju leševa.

Veliku ljubav prema rodnom otoku, kao i promociju u svijetu, nitko mu ne osporava. Veći dio svog života proveo je u pokušaju da svijet upozna sa živopisnom kulturom i pozitivnim stranama siromašnog otoka, koje je teško nazrijeti iza sveopće bijede, nepismenosti, kriminala, čestih silovanja i raširenosti droga.

S devet se godina preselio u njujoršku četvrt Brooklyn gdje su ga u školi znali i istući samo zato što je bio s Haitija. Iako je u to vrijeme njegova domovina bila sinonim za ilegalce, AIDS i diktatore, nikad se nije, tvrde njegovi prijatelji, sramio svojeg podrijetla.

Istaknuti aktivist

- Većina nas trudila se asimilirati i uklopiti u društvo. Clef je ponosno isticao svoje korijene i prije nego što je to postalo moda, kaže njegov mlađi brat Sam, njujorški odvjetnik. Nikad nije uzeo američko državljanstvo, na turneje i putovanja je uvijek nosio haitsku putovnicu.

Kad je trojka iz banda The Fugees, Wyclef, njegov bratić Prakazrel ‘Pras’ Michael i američka pjevačica Lauryn Hill, osvojila Grammyja, na pozornicu je po nagradu izašao zaogrnut haitskom zastavom. Bila je to gesta koja je puno značila sunarodnjacima kod kuće i u svijetu.

Američka zvijezda već je dugo godina i istaknuti aktivist. Predsjednik Haitija na odlasku René Préval 2007. imenovao ga je neslužbenim ambasadorom zemlje. Prije pet godina osnovao je organizaciju Yéle Haiti, nasljednicu fondacije Wyclef Jean, za pomoć rodnom otoku. Udruga je stipendirala tisuće siromašne haićanske djece i pomaže žrtvama potresa. No, oni skeptični ističu upravo kontroverze oko vođenja te humanitarne udruge kao jedan od argumenata protiv Wyclefovih političkih ambicija. Optužen je, naime, da je fondacija uplaćivala stotine tisuća dolara na račune kompanija koje su u ili njegovom ili u vlasništvu njegovih suradnika. Navodno i državi duguje dva milijuna dolara za porez. Wyclef je priznao da je bilo spornih uplata, no za sve krivi računovodstvenu tvrtku. Porez će, kaže, platiti. Osim mladih Haićana, Wyclefa podržava i prilično brojna dijaspora i neki od njih su s podrškom već izašli u javnost.

- Bojim se jedino da bi ga, ako postane predsjednik, tamošnja kultura korupcije i nepotizma mogla pojesti živa, rekao je političar iz Floride Phillip Brutus, kandidat za američki Senat, podrijetlom s Haitija. Wyclef se ne boji problema i samouvjereno odbacuje kritike da je ‘idealist naivac’ koji umišlja da je sposoban voditi jednu od najproblematičnijih zemalja svijeta.

- Vjerujem u viziju koju za gospodarski razvoj zemlje ima Bill Clinton, posebni izaslanik UN-a za Haiti. Osim ulaganja u obrazovanje mladih, treba potaknuti odjevnu industriju, turizam i pomoći poljoprivrednicima da smanje ovisnost o uvozu. Prioritet će mi biti decentralizacija zemlje i poticanje ljudi da se iz glavnog grada presele na selo i pomogne njegovu razvoju - objašnjava slavni kandidat. Vjeruje da bi mogao biti most između dijaspore koja, kaže, ionako održava na životu siromašno stanovništvo, a među njima je i mnogo vrlo uspješnih ljudi, te jedan posto frankofone bogate populacije zemlje. Njegov je otac, kaže, bio ministar, stric haitski ambasador u SAD-u, djed voodoo svećenik, ujak zidar.





Protivnička elita

- Osoba sam koja može ujediniti sve struje i potaknuti ih da rade zajedno - kaže. No gospodarska i politička elita na otoku, koja dosad nije pokazala želju za promjenom zastarjelog zemljovlasničkog sustava, nije oduševljena mogućnošću da im poznati reper postane predsjednik. Neki već traže način da ospore njegovu kandidaturu, a nije sigurno ni zadovoljava li sve potrebne uvjete propisane zakonom.

Wyclef godišnje navodno zarađuje do 18 milijuna dolara, 13.000 puta više od prosječnog Haićanina koji je uopće imao sreće da se zaposli. No ne bi mu smetalo zamijeniti luksuz u kojem živi i na neko vrijeme pospremiti u ladicu svoje glazbene ambicije.

- Ovo je pravi trenutak. Budem li idućih pet godina života morao gledati kako ponovo gaze tu zemlju, znam da neću moći mirno spavati. A ako ne mogu odvojiti nekoliko godina života da služim svojoj zemlji, sve o čemu sam pjevao neće značiti ništa, kaže Wyclef Jean.

Davno najavljeni politički program

Wyclef Jean zapravo predstavlja svoj politički program već godinama - kroz svoje pjesme

O gospodarstvu:

‘Instead of spending billions on the war / I can use that money to feed the poor’ (‘If I Was President’)

Polovici stanovništva na Haitiju prijeti glad. Za razliku od luđaka koji vodi Sjevernu Koreju, Wyclef razumije da narod mora proizvoditi hranu, a ne samo oružje.

O kriminalu:

‘All my gangs put the peace sign up now’ (‘Rebel Music’)

Nasilje vezano uz bande jedan je od najvećih problema na Haitiju. Inicijativa protiv nasilja promijenila bi stvari. (No u pjesmi ‘Ready or not’ repa nešto posve drugačije - ‘If I could rule the world / Everyone would have a gun in the ghetto of course’ - pa možda vjeruje da je osobna odgovornost ipak efektnija od kontrole oružja.

O obrazovanju:

‘I don't know much about biology or chemistry / Failed the S.A.T.'s, study Brooklyn zoology’ (‘Chickenhead [Remix]’)

Wyclef iz prve ruke zna koje su opasnosti u slučaju nedovoljnog školovanja. Ranije ove godine zahtijevao je bolji obrazovni sustav za Haiti i bio uhićen 2002. prilikom prosvjeda protiv rezanja budžeta školama. Novac je upravo ono što treba haitskim školama.

O seksualnoj edukaciji:

‘That's Clef in the drop Lex / Keep the prophylactics for safe sex’ (‘Pussycat’)

Gotovo svaki šesti Haićanin je HIV pozitivan pa je nužan sveobuhvatan pristup pitanju. A ako se vozite u Lexusu s otvorenim krovom (‘In the drop Lex’) apstinencija teško da je realna opcija.

O obrani:

‘Taking kingdoms from tsars / Winning more wars than the Moors’ (‘Rumble in the Jungle’)

Wyclef se brine za one kojima je pomoć potrebna, on je humanitarac, ali i realist koji neće dopusti da romatični pacifizam zaprijeti sigurnosti domovine.

O drogi:

‘If you smoke like I smoke then you high life everyday / I'm talkin bout Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday’ (‘Party Like I Party’)

Ovo je onaj tip priče zbog koje politički savjetnici budu budni do tri ujutro. Srećom, u ‘Something About Mary’, Wyclef pojašnjava: ‘I don't sniff cocaine 'cause it mess up my brain / For sexual stimulation I never did no ecstasy / I don't pop pills, I never did no LSD’. To bi trebalo smiriti birače koji drže do obiteljskih vrijednosti.

O promjeni klime:

‘I got fifty Bentleys in the West Indies’ (‘It Doesn't Matter’)

Wyclef je progresivan po mnogim pitanjima, no ponekad je njegov ukus na strani hedonista. No i primjerice John Kerry je upravo kupio jahtu vrijednu sedam milijuna dolara, pa ne bi bilo pošteno reći da je Wyclef jedini političar koji se razbacuje transportnim sredstvima.

O porezima:

‘Pay taxes out my ass but they still harass me’ (‘The Beast’)

Podupire obrazovanje, jaku vojsku i davanje hrane gladnima, no je li on obični salonski ljevičar? Tko bi trebao platiti za sve to? Dok ne odgovori na ovo pitanje, a prilično je složeno, nastavit će samo lajati po političkim divljinama. Ali, opet, sve je moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:04