CENZURA U SRBIJI

VUČIĆ ZAUSTAVIO INTERNET ‘Hakeri blokirali vijesti da je već ostavio ženu zbog voditeljice'

Nakon što je s interneta u Srbiji skinuto da je ministar policije Nebojša Stefanović plagirao doktorski rad, naprasno je nestalo još niz informacija i vijesti o srpskom premijeru Aleksandru Vučiću i najvažnijim ljudima njegove vlasti

Republika Srbija (u daljem tekstu: premijer Aleksandar Vučić) lebdi između bata i nakovnja. U ulozi bata su EU i SAD, a nakovanj je Rusija. Privoli li se Vučić Rusima - neće valjati stoga jer će tim činom ozbiljno rasrditi EU i SAD, napose sada kad se mora nedvosmisleno izjasniti da neće osuditi predsjednika Putina zbog komadanja Ukrajine. Objavi li, pak, da je stao na stranu EU i SAD-a i složi se kako Rusiju valja kazniti sankcijama - opet neće valjati stoga što će mu iz Kremlja naprtiti na leđa da se prije toga više puta zaklinjao na drevno čvrsto pravoslavno rusko-srpsko prijateljstvo. Stane li se, pak, neutralno njihati na njihaljci i držati palce čas Zapadu, a čas Istoku, već po potrebi, promućurno važući što je Srbiji isplativije, Vučiću će se to balansiranje dvostruko obiti o glavu i ostat će usamljen - ni na nebu, ni na zemlji. Ionako je u tjesnacu pa muku muči i poput vještoga žonglera jedno govori za domaću uporabu - a da to odjekne i u Rusiji - kako Srbija neće iznevjeriti rusku braću. Ali za vanjsku to je već druga strana novčića, pa je Vučić, za nedavnog službenog posjeta Beču, pred šefom austrijske države Heinzom Fischerom jasno i glasno zaustio da Srbija u svemu stoji uz svoje europske partnere.

Razjareni Brkić

I zato su po onoj da su i vuci siti i koze na broju dvojica utemeljitelja danas vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, složno podijelili zaduženja. Dok će Vučić u srijedu 11. lipnja odletjeti u Berlin na sastanak s Angelom Merkel, eda bi svoju zemlju više približio europskoj obitelji i usput zatražio opipljiviju pomoć kako bi se, koliko-toliko, ublažile štete nakon pogibeljnih onomađašnjih poplava i ubrzale se gospodarske reforme. Nuder gle čuda: istoga dana Nikolić će u Beogradu ugostiti bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka kome su, u nedavnoj prošlosti, EU, ali i Srbija uvele gospodarske sankcije zbog njegove diktatorske vladavine, a njega stavili na crnu listu nepoželjnih. Mnogi su se zapitali: poručuje li to Srbija svijetu da tjera dvojaku politiku - Vučićevu proeuropsku i Nikolićevu prorusku? Direktorica Centra za euroatlantske studije Jelena Milić spočitnula je Nikoliću kako je time priznao EU da je “Putinov orkestar i u Srbiji jači od Vučića!”

Ruski šef diplomacije, uglađeni Sergej Lavrov, zbog te smušene igre skrivača u svoj pretrpani rokovnik podvukao je čak dva dana, 16. i 17. lipnja, kad će se u Beogradu vidjeti s Nikolićem, Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem da svakome ponaosob saspe kako se ne valja igrati s njegovom moćnom zemljom i pita ih u četiri oka: jesu li se napokon odredili kojom će stazom ubuduće krenuti? I hoće li, po nalogu EU, odustati od gradnje plinovoda Južni tok u Vojvodini, koji je bio na početku oglašen jerihonskim trubljama?

Strani znalci srpskih političkih zbivanja tvrde da u zapadnome svijetu raste rejting Vučiću zbog njegove višestruko iskazane energije i radišnosti, dok među sunarodnjacima nailazi na sve jače otpore. Tome su, prije svega, pridonijele nezabilježene tragične poplave koje su zatekle na krivoj nozi nespremne lokalne čelnike niza gradova i sela, napose najviše pogođenih Obrenovca i Šapca. Sudeći po posljednjim objavljenim brojkama, štete se mjere na više od 1,2 milijarde eura, što je za prezaduženu državnu blagajnu teški kamen oko vrata. I Vučić je skrušeno zavapio kako se od pomoći obećane iz inozemstva i priloga skupljenih u Srbiji, u najboljem slučaju, ne može očekivati više od 200 milijuna eura, što ukazuje kako će oporavak zemlje potrajati deset ako ne i više godina. Na to su ustali njegovi sve brojniji kritičari, a napose je sumnjičavo istupio najžešći od svih među njima, Milovan Brkić, glavni urednik polumjesečnika Tabloid. U svome uvodniku u petak naveo je kako je prošloga ponedjeljka bilo službeno priopćeno da je za stradalnike uplaćeno 4,1 milijun eura: “Gdje je” - pita se Brkić - “10 milijuna eura koje je, kako nam je saopćio premijer Vučić, uplatio njegov prijatelj šeik El Zajed?” - I dalje: “Pitam se: gdje je tih pola milijuna s televizije Pink, milijun od RTS-a, od gledalaca, gdje je novac koji su prikupili Kinezi u Beogradu? I oblijeva me znoj. Umjesto da se pomoć uvećava, ona je svakoga dana manja na računu vlade Srbije. Nestaje. Plašim se Vučićeve pohlepe. Srpski premijer je vješt trgovac. Nije ni drvo posadio, ali je na njegovim računima više od 610 milijuna eura... Američka vladina agencija je jasno saopćila da su za samo deset godina vladari iz Srbije iznijeli više od 51 milijardu eura. Za tim parama Vučić traga, ali s ciljem da ih uzme na svoje račune. Njegova je glad za novcem beskonačna... U Srbiji je mrkli mrak i muk. Da sam na Vučićevu mjestu, uplašio bih se toga. Jer, iz Washingtona su mu zapovijedili da za mjesec dana sruši Milorada Dodika, i pred Skupštinom Srbije obori ugovor o gradnji Južnoga toka”.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:06