PODIZANJE MORALA

VIDEO: TALIJANIMA NI KARANTENA NE MOŽE UBITI DUH Pjevaju i sviraju na prozorima i balkonima, avioni 'obojali' nebo u bojama talijanske zastave

 
 screenshot Twitter, Youtube

Koronavirus ih je lišio izlazaka, kavica za šankom i nogometa, ali Talijani se ne predaju - pjevaju i sviraju na svojim prozorima i balkonima kako bi zadržali i očuvali duh i moral u zemlji koja je gotovo cijela u karanteni.

U 18 sati na društvenim je mrežama upućen poziv svima koji su u izolaciji da izvade svoje glazbene instrumente i zapjevaju kako bi se zemlja "barem na nekoliko minuta pretvorila u veliki koncert".

I Talijani su se odazvali. Kako prenose agencije, iz sveg srca se pjevala nacionalna himna Fratelli d'Italia, a nisu izostale ni nogometne navijačke pjesme koje bi trebale podići moral naciji od 60 milijuna stanovnika zatečenih pandemijom Covida-19.

Dan ranije Talijani su se probudili s najstrožim ograničenjima dosad, nakon što je premijer Giuseppe Conte objavio nove, drakonske mjere za suzbijanje koronavirusa, a naslovnice novina su vrištale "Italija zatvorena".

Stanovnici Trastaverea, dijela Rima u kojem se još uvijek "živi boemski, ljubi, uživa u životu", a ujedno i u posljednjem kvartu u kojem se rublje suši preko ulice, izabrali su pjesmu iz 90-ih "Grazie Roma", a s nekih se balkona pjevušila i Gershwinova pjesma "Summertime".

U Sieni, u Toskani, stanovnici su pjevali tradicionalni Canto della Verbena, tradicionalne folk pjesme poput "E mentre Siena dorme" (I dok Sienna spava), a odjekivala je i "Vive Siena".

U Torinu su Talijani na balkonima plesali "Macarenu", a brojni su svoje balkone ukrasili crtežima duge i porukom na platnima "Tutto andra benne" - Sve će biti dobro.

I ne, nisu zaboravili na balkonima ispiti svoj uobičajeni "aperativo", jer kako bi bez njega uopće večerali.

Društvenim mrežama su počele kružiti i snimke na kojima se vidi kako zrakoplovi lete nad morem i ispuštaju boje te se na nebu vide boje talijanske zastave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 20:19