ČELNICA HNS-a

Vesna Pusić: Hrvati ne biraju SDP ili HDZ, ovi izbori donose pobjedu kleptokracije ili poštenja

ZAGREB - Premda nije bila u četvorki stranačkih lidera koji su u četvrtak predstavili program Kukuriku koalicije, Vesna Pusić jedna je od ključnih osoba političkog bloka lijevih stranaka koji ima mnogo šanse da u prosincu dobije izbore i formira novu hrvatsku Vladu. U slučaju sretnog ishoda njoj će pripasti funkcija ministra vanjskih poslova. Po koalicijskim se kuloarima širi priča da se od svih njih upravo profesorica Pusić najozbiljnije priprema za novi posao. Razgovarali smo nekoliko sati nakon što je savez SDP-HNS-IDS-HSU u zagrebačkoj Tvornici i službeno predstavio svoj izborni program, nazvan Planom 21.

Premijerka Jadranka Kosor vrlo je hitro reagirala na predstavljanje izbornog programa vaše Kukuriku koalicije. Tvrdi da je riječ o programu bez programa, da ne nudite ništa konkretno, da ste vrlo kakofonični.

- Bilo bi vrlo korisno da je premijerka prije komentiranja program i pročitala. Mislim da u našem Planu 21 postoji barem dvadeset, trideset potpuno novih ideja važnih za promjenu smjera razvoja zemlje. A to je ono što je Hrvatskoj danas najpotrebnije: promjena smjera kretanja. Kad je o HDZ-u riječ, oni nikakav izborni program ne trebaju ni pisati. Jer, oni su svoj program već pokazali, tvorno, na djelu su ga pokazali. Iz onoga što su uradili u prvom Sanaderovu i u drugom, Sanader-Kosor mandatu kristalno je jasno što oni nude Hrvatskoj.

Premijerka tvrdi da je i HDZ-ov izborni program već gotov i uskoro će ga, kaže, predstaviti javnosti.

- Ja mislim da je njihov program u potpunosti gotov. Štoviše, njihov je program već odrađen. Mnogo više vjerujem onome što su dosad radili, a što je po rezultatima čista katastrofa, nego onome što sada mogu staviti na papir. Svatko od nas legitimira se svojim djelima. Kao što se u programu Kukuriku koalicije nalaze mnoge ideje koje smo kao opozicija dosad zastupali i prakticirali, tako i HDZ-ov izborni program treba čitati iz načina na koji su u osam godina vladali zemljom. Nikako drugačije.

Stvaranje bogatstva

Iz stručne i medijske javnosti najčešći je prigovor vašem programu da nema ‘bolnih rezova’. Ljudi su začuđeni jer tvrdite da ćete Hrvatsku zaposliti i gospodarski pokrenuti, a nećete smanjivati ni plaće, ni mirovine niti ćete kresati javne troškove. Stručnjaci smatraju da to nije moguće, birači se pitaju: ili ne znate ili ih farbate?

- Naš Plan 21 uključuje potpunu promjenu razvojne logike: fokusiran je na stvaranje novog bogatstva, a ne kao dosad na raspodjelu sve skromnijeg društvenog proizvoda. Osim toga, nemoguće je i neodgovorno najavljivati ‘bolne rezove’ bez potpunog uvida u stanje državnog sustava. Ako pobijedimo na izborima, jedan od prvih poslova bit će angažiranje neke, najbolje inozemne agencije da napravi saldo postojećeg stanja, financijski i kadrovski. Tek na osnovi takvog nalaza moguće je odrediti preciznu terapiju. U principu nerado govorimo o rezanjima, ali u javnoj upravi, na primjer, uvođenje stručnih kriterija i sustava ocjenjivanja svakako će predstavljati snažan instrument selekcije.

Na predstavljanju Kukuriku programa najveći je pljesak dobio šef umirovljeničke stranke Silvano Hrelja, koji je i prednjačio u lijepim obećanjima. Stoji li koalicija iza njegovih najava o boljim danima za penzionersku populaciju?

- Hrelja je najveći pljesak dobio za jednu ne ekonomski nego simbolički snažnu gestu: najavu ukidanja povlaštenih dužnosničkih mirovina, što čvrsto stoji u našem izbornom programu. Ukidanje tih mirovina financijski ne predstavlja neku značajnu uštedu, ali u ovom slučaju odlučujuća je bila simbolika, koja, kao što znamo, u politici ima ogromnu važnost. Također, stav je naše koalicije da mirovine iz rada valja razlikovati od svih ostalih kategorija. Mirovine koje su rezultat odrađenog radnog vijeka moraju garantirati mogućnost pristojnog života. Ali, ako naša ekonomija profunkcionira, što je naš osnovni zadatak i cilj, nadam se da ćemo u posao moći vratiti svakoga tko hoće raditi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 11:57