AKCIJA DRAGO KAMENJE

UMJESTO ŠTEDNJE I FONDOVA, BANKE ĆE NA ŠALTERIMA NUDITI DIJAMANTE Uskoro stiže novi mamac za ulagače

Kao jedna od izravnih posljedica ulaska Hrvatske u EU, međunarodna kompanija koja se bavi trgovinom dijamantima već će ovaj mjesec preko jedne domaće banke ponuditi hrvatskim građanima kupnju tzv. investicijskih dijamanata

Dijamanti su vječni, kaže poznata reklamna krilatica, ali je u Hrvatskoj bilo vrlo teško doći do njih. Dosad. Naime, kao jedna od izravnih posljedica ulaska Hrvatske u EU, svjetlucavo drago kamenje počet će se prodavati na šalterima banaka.

Kako doznaje Nedjeljni, jedna od nekoliko međunarodnih kompanija koje se bave trgovinom dijamanata već će ovaj mjesec preko jedne domaće banke ponuditi hrvatskim građanima kupnju takzovanih investicijskih dijamanata. Ugovor o novom bankarskom proizvodu potpisuje se ovaj tjedan, zbog čega ni strani trgovac dijamanata ni domaća banka još ne žele otkriti svoj identitet.

Ukinut porez na luksuz

Investicijske dijamante Hrvatima je donio ulazak u Europsku uniju. Da bi se nova članica uskladila s pravnom stečevinom zajednice, od početka ove godine u Hrvatskoj je ukinut porez na luksuz koji je dosad iznosio 30 posto. Trgovina investicijskim dijamantima koji kupcu u Hrvatskoj moraju stići iz inozemstva tako je postala profitabilan biznis, a ulaganje u investicijske dijamante vrijedno razmatranja.

Investicijski će dijamanti hrvatskim klijentima biti ponuđeni kao alternativni oblik štednje i konkurencija su pospremanju novca u donedavno iznimno popularno zlato, ali i nekretnine te naravno konkuriraju novom trendu čuvanja novčanica u čarapi, madracu ili kućnom sefu za one naprednije.

Investicijski dijamanti kao nova ulagačka meta koja će se predstavljati prije svega kroz dobrobiti koje nosi ulagaču, poput očuvanja vrijednosti od inflacije, na hrvatsko tržište stiže u nezgodnom trenutku, netom nakon što je Udruga Franak dobila sudski spor protiv osam banaka zbog toga jer je prevelik broj ljudi izgubio previše novca na podizanju kredita vezanih za franak. Kao što je poznato, švicarska valuta je unatoč predviđanjima u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući gospodarskoj krizi znatno ojačala u odnosu na kunu, što je dramatično povećalo isprva primamljivo niske kamate i mjesečne rate za otplatu kredita. Da investicijski dijamanti ne bi doveli do osnivanja neke buduće Udruge Dijamant u budućnosti, novoj bankarskoj ponudi treba pristupiti studiozno. Jer osim ozbiljnih igrača, na tržište bi mogli zalutati i oni u potrazi za brzom zaradom.

Investicijski dijamanti, objašnjavaju stručnjaci, nisu dijamantni dragulji kakve bogati kavaliri kupuju poželjnim ženama za nošenje na prstu ili oko vrata ili ih pak bogate žene kupuju poželjnim muškarcima da ih umetnu u manžete finih košulja. I ne mogu se kupiti u lokalnoj draguljarnici. Još važnije, što budući kupci takvih dijamanata moraju obavezno znati, lokalni draguljar sigurno ih neće htjeti otkupiti.

Naime, otkad je početkom 80-ih godina prošlog stoljeća pukao takozvani dijamantni balon u kojem su mnogi izgubili puno novca, s obzirom na to da tržište dijamanata u to doba nitko nije regulirao i kontrolirao, investicijski dijamanti postali su strogo kontrolirana roba. Tolika da su odlike investicijskog dijamanta propisali i u Ujedinjenim narodima prije 13 godina konvencijom.

Propisana kvaliteta

Danas se investicijskim dijamantom smatra drago kamenje strogo propisane kvalitete. Kvaliteta reza mora biti izvrsna, vrlo dobra ili dobra. Poštena ili osrednja, što su posljednje dvije kategorije, upozorava da je riječ o običnom dijamantu. Boja investicijskog dijamanta mora nositi slovnu oznaku abecednim redom od slova D do slova I. Prva tri slova abecede nisu dodijeljena ni jednoj kategoriji boje dijamanta. Ostavljena je mogućnost da se u budućnosti otkrije nalazište još kvalitetnijih dijamantnih kamenčića. Investicijski dijamanti su zapravo sasvim prozirni, ne blješte i u njima se ne prelijevaju boje. Prozirnost mora biti bezgrešna. Investicijski dijamant ima tri kategorije težine, od 0,5 karata, 1 karat ili 1,5 karata. Oni su vrlo mali. Ne smiju biti veći jer s težinom njihova cijena rapidno raste, a dijamant se ne smatra investicijskim ako je njegovu vlasniku iznimno teško naći kupca, što se s vrlo skupom robom može dogoditi.

Investicijski dijamant slovne oznake I, što je oznaka boje najniže kvalitete i veličine od 0,5 karata, dakle najmanji, početkom lipnja na globanom je tržitu stajao 5300 eura. Ista kvaliteta boje s težinom od 1,5 karata povećava cijenu šest puta pa takav investicijski dijamant vrijedi oko 30 tisuća eura. Da je riječ o investicijskom dijamantu, može se provjeriti zahvaljujući serijskom broju otisnutom na kamenu koji se ne vidi okom.

To ne znači da će stručnjaci za ulaganje u investicijske dijamante klijentu koji ima pet tisuća eura koje bi rado stavio na štednju odmah savjetovati da kupi investicijski dijamant.

- Preporuka je da se u investicijske dijamante, ako ih ulagatelj želi, ulaže maksimalno 10 posto ukupnog ulagačkog portfelja - kaže za Nedjeljni Jutarnji poznavatelj prilika na dijamantnoj ulagačkoj sceni. To znači da bi stručnjaci najmanji dijamant najslabije kvalitete boje za kupnju preporučili nekome tko ima 50 tisuća eura raspoloživih za štednju.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:52