SVJETSKI BESTSELER

'U SRCU VOJSKE TERORA' Fascinantni materijal: Sve o Islamskoj državi od njezinih početaka do danas!

Kroz bliske susrete s lokalnim stanovništvom, vojnicima, špijunima i diplomatima te samim teroristima knjiga donosi fascinantan materijal od začetaka ISIS-a do danas

Veliki terori stvaraju velike mitove, poput onoga da se samoprozvana Islamska država pojavila niotkud i u samo nekoliko mjeseci postala najveća prijetnja sigurnosti ne samo regije kojom operira, nego i Zapada koji je u tome, do sada manje-više bezuspješno, pokušava zaustaviti. “ISIS se nije pojavio niotkud. Sjedinjene Američke Države s njima su u ratu već više od 11 godina”, u razgovoru za Magazin kaže Michael Weiss, američki novinar i koautor knjige “ISIS - u srcu vojske terora” koja će od idućeg tjedna biti dostupna i hrvatskim čitateljima u izdanju Jutarnjeg lista.

Osobna priča

Bestseler New York Timesa pogled je izbliza u svijet terorističke organizacije ISIS koji pokazuje kako se ekstremistička vojska razvila iz iračke pobunjeničke skupine koju je tadašnja američka administracija smatrala poraženom. Weiss inzistira da je knjiga prije svega osobna - njezin koautor Hassan Hassan je Sirijac iz Abu Kamala, pograničnog grada koji je dugo služio kao portal džihadista prema Iraku, a danas ima istu funkciju, samo u suprotnom smjeru, iz Iraka u Siriju. Kroz godine Hassan je izbliza promatrao teror koji su njegovim gradom širile ekstremističke skupine. Weiss je, pak, bio dopisnik iz Sirije. “Grad u kojem sam boravio danas je pod opsadom ISIS-a, uključujući kuću u kojoj sam živio”, kaže Weiss. Kroz bliske susrete s lokalnim stanovništvom, pripadnicima američke vojske i tajnih službi, sirijskim špijunima i diplomatima te, možda najzanimljivije, pojedincima koji su se pridružili ISIS-u Hassan i Weiss pripremili su fascinantan materijal koji pokazuje povijesne začetke ISIS-a, organizacije koju moj sugovornik slikovito opisuje kao “Sadamov duh koji se vraća”. Naime, iako je Sadamov Irak doživljavan kao sekularna država, treba imati na umu da mnogi ključni ratnici ISIS-a danas potječu iz Sadamovih redova. “U jednom su trenutku ti sekularni ratnici postali salafiti. Je li to doista zato što su odjednom pronašli vjeru? Ne bih rekao. Njima je daleko važnija politička komponenta koja obećava sufijsku dominaciju, a to je jedino što žele”, kaže.

Izlazak iz podzemlja

Ključni lik priče o ISIS-u je Abu Musab al-Zarkavi kojemu je organizacija serije napada bombaša samoubojica protiv Zapada donijela pozornost Osame bin Ladena koji ga je imenovao neslužbenim vođom ogranka al-Qa’ide u Iraku. Ime si je nadjenuo po svome rodnom gradu Zarqui. Al-Zarkavi je bio sin lokalnog starješine koji nije puno obećavao; gotovo nepismen, izbačen je iz škole i nakon smrti oca spremno se prepustio kriminalnom miljeu, uglavnom se bavio svodništvom i švercom alkohola i droge. Budući da ga je majka željela izvući iz podzemlja, otkrila mu je svijet religijskih učenja kojih se uhvatio s velikom strašću, otkrivši salafizam, doktrinu koja zagovara povratak teološkom puritanstvu i tradicije proroka Muhameda. U svojoj suvremenoj interpretaciji, salafizam zapadnjački stil života smatra glavnim zagađivačem islama protiv kojeg se bori džihadom, a ta riječ, unatoč svom izvornom značenju, od vremena sovjetske invazije na Afganistan podrazumijeva oružani otpor. Iako blizak bin Ladenu, al-Zarkavijeva vjerovanja su se razlikovala od onoga što je zagovarao čelnik al-Qa’ide. Njegov koncept bio je bliži takfirizmu koji je dozvoljavao smrtnu kaznu muslimanima koji su počinili herezu. Bin Laden bio je protiv toga da muslimani ubijaju muslimane. Za razliku od al-Zarkavija koji je u kategoriju nevjernika uključivao i sve šijite i one sunite koji nisu pristajali na salafitski savez, Bin Laden nije dijelio muslimane. Konačno, majka je pripadala šijitima.

“Najveća obmana Bushove i kasnije Obamine administracije bilo je to da su oni vidjeli al-Qa’idu kao jedinog neprijatelja i, pošto je Bin Laden ubijen, pretpostavili su da su se riješili neprijatelja. To je pogrešno, jer ovaj rat traje godinama - prvo u obliku borbe protiv al-Qa’ide, potom protiv Mudžahedinskog savjetodavnog vijeća, naposljetku protiv ISIS-a. Ime duhovnog oca ISIS-a al-Zarkavija službama je poznato godinama”, kaže Weiss. Kroz godine ISIS je preživio nekoliko inkarnacija. Ova suvremena počela je u ljeto 2014., kada je Abu Bakr al-Baghdadi, kalif Ibrahim, s propovjedaonice Velike džamije al-Nuri u Mosulu, gradu koji su njegove snage zauzele dva dana ranije, proglasio rođenje Islamske države.

“Važno je shvatiti da ISIS nije samo teroristička organizacija, oni doista funkcioniraju kao država. Dakako, tu je i mafijaška komponenta, trguju naftom, oružjem, antikvitetima... Pritom odlično kontroliraju društvene mreže koje koriste prije svega za regrutiranje novih članova diljem svijeta”, kaže Weiss. Njihova brutalnost je neosporiva, dodaje, ali bitno je znati da nisu ništa brutalniji od, primjerice, Asadova režima ili iračkih ratnika koji se manje-više služe istim metodama kao ISIS. “ISIS je samo puno vještiji u reklamiranju svega što radi”, kaže Weiss.

‘Sve što radimo je krivo’

Ono što ga osobito zabrinjava je način na koji se Zapad, osobito Sjedinjene Američke Države, nastoji boriti protiv ISIS-a. “Sve što radimo je krivo. Svakim potezom SAD hrani njihovu propagandu. Oni smatraju da udruženi križari i Židovi planiraju etničko čišćenje sunita. Iako mi znamo da to nije istina, sve aktivnosti SAD-a u borbi protiv ISIS-a na neki način opravdavaju ono što oni propagiraju. Zato im se pridružuje sve veći broj ljudi iz svih dijelova svijeta. Zato su toliko uspješni. Zato su nezaustavljivi”, zaključuje Weiss.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:30