TJEDAN U 10 PITANJA

U Hrvatskoj je danas 600 tisuća mrtvih i lažnih glasača

Ovaj tjedan novinar Zlatko Šimić postavio je deset pitanja blogeru Marku Rakaru, dobitniku nagrade ‘World Forum 2009 Democracy’.
 Hrvoje Dominić

Čestitam na nagradi ‘World Forum 2009 Democracy’ koju ste dobili kao priznanje za širenje demokracije internetom. Što piše u obrazloženju?

- Piše da su pollitika.com i njezini članovi ostvarili mjerljiv doprinos političkom životu Hrvatske i da promoviraju demokraciju na internetu.

O čemu ste razgovarali s ostalim dobitnicima nagrada?

- Uglavnom o zajedničkoj suradnji, većina nagrađenih projekata je takva da se na ovaj ili onaj način možemo povezati i tako dodati novu vrijednost, podijeliti iskustva i učiti na greškama i uspjesima drugih.

Kakva je ekipa koja je radila internetsku kampanju za Obamu?

- Amerikanci su po prirodi otvoreni i prijateljski nastrojeni. Njima se dogodilo da su, htjeli ili ne htjeli, postali evanđelisti promoviranja politike na internetu i dobro se snalaze u tome jer daju inspiraciju mnogima.

Što kažu demonstranti iz Irana?

- Bliski istok je doista problematično područje sa specifičnim problemima. Mislim da ću pokušati povezati njihove dvije inicijative s našim lokalnim ljudima jer mislim da bi im mogli pomoći.

Kako ste uopće došli na ideju da osnujete politički blog?

- Svoj blog HYPERLINK "http://mrak.org"http://mrak.org počeo sam pisati 2004. godine i u jednome trenutku, prije parlamentarnih izbora 2007., shvatio sam da je moj blog, a koji je posvećen politici i businessu, u stvari samo mjesto na kojem emitiram svoju poruku drugima, a ja u stvari želim razgovarati. Tako je nastala pollitika.com - mjesto gdje mnogi žele diskutirati o politici.

Kako ste otkrili da su u selu Dusine na jednoj adresi prijavljena 404 birača?

- Dugo zagovaram ideju da se naizgled nejasni podaci moraju predočiti na vizualno razumljiv način. Kad je riječ o biračkim popisima, očito je rješenje bilo da pogledamo gdje ima koliko birača i tada će snaga susjedske ljubomore i zavisti odraditi ostalo. Tako je otkrivena i Dusina.

Je li se što promijenilo nakon vašeg otkrića?

- Mislim da je definitivno apsolvirano da se biračkim popisima manipulira i da se tu nešto mora učiniti. ‘Mojim’ biračkim popisima ulovili smo vlast u pekmezu, zasad nema konkretnih pomaka osim onih deklarativnih, no sasvim je sigurno da će se promjena dogoditi.

Što mislite koliko je još mrtvih duša glasača u cijeloj Hrvatskoj?

- To se zna relativno precizno: mrtvih i lažnih birača ima oko 600.000, njih ima više nego svih građana Splita, Rijeke i Osijeka zajedno.

Koje blogere u Hrvatskoj osobito cijenite i zašto?

- Moj su interes ekonomija i politika, tako da je većina blogera koje rado čitam tamo. Mimo pollitikinih blogera rado pročitam Zombixa, Borju, Cronomy...

Radite Josipovićevu predjedničku kampanju. Kako ste osmislili njegov internetski imidž?

- Prvenstveni cilj nam je predstaviti Ivu Josipovića kao osobu, a potom i vrijednosti koje on zastupa. Hrvatsku je zahvatila kriza morala i duha, a on ima kvalitetu da kroz predsjedničku funkciju postane katalizator promjene nabolje. Volio bih kroz internet demonstrirati taj njegov potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:52