#METOO

TIME PROGLASIO OSOBU GODINE 2017. Prošle godine titulu je ponio Donald Trump, ove godine svi oni koji su hrabro prekinuli šutnju i progovorili

 
 Profimedia, Alamy

Magazin Time objavio je ime Osobe godine za 2017. To su svi oni koji su prekinuli šutnju i hrabro progovorili o seksualnom uznemiravanju i napastovanju u Hollywoodu, objavio je danas NBC.

O dobitniku nagrade odlučuju urednici magazina Time koji određuju tko je u protekloj godini bio najutjecajnija osoba u pozitivnom ili negativnom smislu. Tako je prošle godine Osobom godine proglašen američki predsjednik Donald Trump, dok su ove godine u konkurenciji još bili i igrač američkog nogometa Colin Kaepernick i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un. Među kandidatima je bila tek jedna žena: redateljica filma 'Čudesna žena' ('Wonder woman'), Patty Jenkins.

Tradicija proglašenja Osobe godine datira iz 1927. kad je prestižnu titulu ponio Charles Lindberg, prvi čovjek koji je preletio Atlantski ocean. Osobom godine može biti proglašena i neka vrlo nepopularna osoba s obzirom da se nagrada zapravo odnosi na utjecaj i važnost koje netko ima, a ne na samu popularnost dotične osobe. Tako je 1938. godine osobom godine proglašen Adolf Hitler, a 1939. i 1942. Josif Staljin. Prošle je godine drugi na Timeovoj listi najutjecajnijih osoba, odmah iza američkog predsjednika, bio vođa ISIS-a, Abu Bakr Al-Baghdadi.

Inače, već se znalo događati da Time ne izabere jednu, već grupu od više osoba: prvi puta 1950. kad urednici nisu mogli odlučiti o imenu jedne najutjecajnije osobe, već su nagradu odlučili dodijeliti svim američkim borcima – The American Fighting Men. U međuvremenu, urednici su nagradili i grupu najzaslužnijih znanstvenika, američke vojnike, zviždače, sudionike demonstracija, borce protiv ebole i humanitarne djelatnike.

No znalo se dogoditi i da titulu Osobe godine ponese i nešto što uopće nije osoba. 1988. godine tako nije proglašena Osoba godine, već Planet godine, titulu je osvojila, naravno, Zemlja. 2006. godine titulu smo osvojili svi mi jer je uredništvo Time-a ispod naslova Osoba godine jednostavno napisao: 'You.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:57