ŠTO ĆE ODLUČITI PUTIN?

ZVONI NA UZBUNU 'Stanje na istočnoj granici Ukrajine sve jeeksplozivnije. Rat je sve izgledniji'

 AFP

>>> NOVO 15:29 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščicja za američki je ABC News izjavio kako je prijetnja oružanog sukoba njegove zemlje s Rusijom sve veća. Izrazio je duboku zabrinutost zbog nagomilavanja ruskih vojnih snaga uz istočnu ukrajinsku granicu.

'Jako smo zabrinuti ovakvim razvojem situacije, odnosno gomilanjem ruskih trupa na našoj istočnoj granici. Spremni smo odgovoriti. Kao što znate, vlada Ukrajine pokušava koristiti sve dostupne diplomatdke metode ne bi li zaustavila Ruse, no naš je narod spreman braniti svoju domovinu', rekao je Deščicja i dodao da je situacija sve eksplozivnija.

'Rekao bih da je mogućnost oružanog sukoba sve veća. Problem leži u činjenici da Rusi, a posebice se to odnosi na samog Putina, uopće ne razgovaraju s ostatkom svijeta. On ne želi ni čuti za ostatak svijeta, ne želi odgovoriti na iznesene argumente druge strane kako bi došlo do deeskalacije situacije i zaustavljanja invazije. Pojma nemamo što se vrti u Putinovoj glavi i što će odlučiti', napomenuo je ukrajinski šef diplomacije. Kazao je i da bi bilo teško tražiti od Ukrajinaca na istoku države da se, dođe li do invazije, suzdrže od vojnog odgovora.

-------------------------

KIJEV - Zapovjednik NATO-a za Europu general Phillip Breedlove upozorio je u nedjelju na mogućnost nove ruske vojne intervencije, ovoga puta na istoku Ukrajine, o čemu se špekulira još od invazije na Krim. 'Broj ruskih snaga na granici s istočnom Ukrajinom je jako jako velik, a one su za borbu jako jako spremne', bio je jasan Breedlove, čiju izjavu prenosi agencija Reuters.

Dodao je da vojnika na granici ima dovoljno da bi mogli doći sve do Pridnjestarske oblasti, moldavske enklave pod kontrolom proruskih separatista, koja se nalazi uz zapadnu ukrajinsku granicu. Breedlove je rekao i da se Rusi u ovom trenutku ponašaju više kao neprijatelji, nego kao partneri.

U međuvremenu, dugogodišnji saveznik Moskve Aleksander Lukašenko, predsjednik Bjelorusije kojega često nazivaju posljednjim europskim diktatorom, u nedjelju je pomalo neočekivano kritizirao rusku aneksiju Krima, nazvavši to 'lošim presedanom', napominjući pritom da je Krim de facto postao dijelom Rusije.

Novinarima u Minsku rekao je da bi Ukrajina, koja s Bjelorusijom dijeli dugu kopnenu granicu, trebala ostati "jedna, nedjeljiva, cjelovita, država izvan bloka".

"Krim nije opasan zato što je postao dio Rusije već zato što je time učinjen loš presedan", drži Lukašenko.

Međutim, taj je teritorij sada "de facto" dio Ruske Federacije. "Možete to priznati ili ne. Time se ništa neće promijeniti", rekao je bjeloruski predsjednik.

Hague: Rusija zbog Ukrajine riskira "izolaciju i stagnaciju"

Rusija zbog krize u Ukrajini riskira dugoročnu "izolaciju i stagnaciju", upozorio je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova William Hague čiju izjavu prenosi BBC.

Šef britanske diplomacije smatra da je vrijeme da se razmotri "novo stanje odnosa" koje je drugačije od onog prije 20 godina, dodaje BBC prenoseći njegovu izjavu za Sunday Telegraph. Hague je također istaknuo da se Velika Britanija i njezini europski saveznici "neće dati zaplašiti".

Rusija je u petak službeno anektirala Krim, a Hague je optužio Rusiju za "silu" te ponašanje koje spada u "neko sasvim drugo razdoblje". Protuzakonitu aneksiju Krima je nazvao "otimačinom" zemlje, a referendum koji mu je prethodio je ocijenio "ruglom od demokracije".

"Na kocki su ključna načela, uključujući teritorijalni integritet europskih država i pravo demokratskih država da odaberu vlastitu budućnost", poručio je Hague.

Dodao je da Europska komisija radi na sveobuhvatnijim gospodarskim mjerama koje bi bile uvedene protiv Rusije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:12