POVRATAK U NORMALU

Zrakoplovi postupno ponovno polijeću iz zračnih luka u Sjedinjenim Državama

Avioni diljem SAD-a prizemljeni su nakon pada sustava koji sadrži ključne informacije o sigurnosti za posadu i zračno osoblje

FAA je ranije svim američkim zrakoplovnim prijevoznicima naredila da otkažu domaće letove nakon što se srušio sustav za uzbunjivanje pilota

 SAUL LOEB/AFP

Zrakoplovi postupno ponovno polijeću iz zračnih luka u Sjedinjenim Državama, a obavijest o prizemljenju je otkazana nakon što je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) prionula otklanjanju kvara na sustavu zbog čijeg je pada tijekom noći obustavljeno polijetanje svih zrakoplova iz zemlje.

FAA je putem Twittera izvijestila da se "uobičajeno zračno prometovanje postupno nastavlja diljem Sjedinjenih Država nakon noćnog pada NOTAM-a (Notice to Air Mission System).

Riječ je o sustavu koji sadrži ključne informacije o sigurnosti za posadu i zračno osoblje. I obavijest o prizemljenju je otkazana. Nastavlja se tražiti uzrok prvobitnog problema.

FAA je ranije svim američkim zrakoplovnim prijevoznicima naredila da otkažu domaće letove nakon što se srušio sustav za uzbunjivanje pilota.

Agencija je jutros po istočnoameričkom vremenu izvijestila da se polijetanja iz zračnih luka Newark i Atlante očekuju oko 8.30 "zbog zagušenja zračnog prometa u tim područjima".

Objavljeno je i kako se očekuje da će se polijetanja zrakoplova iz ostalih zračnih luka nastaviti nakon 9 sati ujutro.

Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je ministarstvu prometa da istraži zbog čega je došlo do pada sustava te je kazao da je zasad uzrok kvara na sustavu nepoznat.

Na pitanje novinara je li iza pada sustava cyber napad, Biden im je odgovorio da to još nije poznato.

"FAA i dalje radi na potpunom oporavku sustava NOTAM nakon prekida. I dok se neke funkcije postupno vraćaju online, operacije sustava za nacionalni zračni prostor još uvijek su ograničene", objavio je FAA na Twitteru.

Internetska stranica za praćenje letova Flight Aware objavila je da su od 8.39 sati jutros po istočnoameričkom vremenu odgođena ukupno 3704 leta u Sjedinjenim Državama, a još 656 otkazano ih je od 8:39 nadalje.

Njemačka Lufthansa i Air France objavili su da nastavljaju s letovima prema i iz Sjedinjenih Država.

Francuski zrakoplovni prijevoznik objavio je kako prati situaciju. Operater u pariškim međunarodnim zračnim lukama - Charlesu de Gaulleu i na Orlyju je objavio kako očekuje kašnjenja na letovima iz SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:02