MOSKVA ODUŠEVLJENA

Zoran Milanović, novi ruski heroj: ‘Konačno je netko rekao ono što svi u EU misle!‘

Ruski mediji uvjereni su da će "Milanovićevim putem uskoro krenuti i mnogi drugi europski čelnici" te da je "on otvorio pipu"

Vladimir Putin i Zoran Milanović

 Profimedia, Afp

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović postao je prava zvijezda ruskih prokremaljskih medija, koji ga ističu kao "konačno jednog razumnog europskog čelnika", a njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija pravi su melem za tamošnje proputinovske medije.

- Hrvatski predsjednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usude reći - kazao je za portal na ruskom jeziku Russia Today direktor moskovskog Centra za europska pitanja i strategiju Timofej Bordačov, a Milanovićeve izjave tek su, po njemu, "vrh ledene sante" u razmišljanjima i odnosima unutar EU i NATO-a.

Ruski mediji dali su izjavama predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini veliki prostor. "Deficit jedinstva u NATO-u", "Ukrajini nije mjesto u NATO-u", "Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO-a u slučaju sukoba", "Odgovornost za eskalaciju je na Washingtonu, kaže hrvatski predsjednik", "Kijev osupnut i razočaran izjavama iz Hrvatske" - samo su neki naglasci ruskih medija o Milanovićevim izjavama.

'Pipa je otvorena'

Ruski mediji pišu kako je Milanović prvi kazao ono što muči mnoge Europljane te navode kako je među članicama NATO-a u vezi s Ukrajinom došlo do velikog razmimoilaženja te da i mnogi (ne navode o kojim se zemljama radi) razmišljaju slično i ne žele ni "ginuti za Ukrajince" niti se " sukobiti s Rusijom".

No, ruski mediji uvjereni su da će "Milanovićevim putem uskoro krenuti i mnogi drugi europski čelnici" te da je "on otvorio pipu". Doduše, pišu da je zasad samo Češka izjavila kako je spremna poslati svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Ruski mediji navode kako je "Milanović shvatio" da nije Rusija ta koja izaziva sukobe te da ne namjerava nikoga napasti, ali je ponašanje NATO-a i najavom daljnjeg širenja na istok sigurnost Rusije dovedena u pitanje. No, podsjetimo da je američki predsjednik Joe Biden kazao kako NATO neće slati u Ukrajinu svoju trupe, nego će pojačati i pomoći svojim istočnoeuropskim članicama tzv. skupine B 9, a SAD je poslao već 8500 vojnika - a neki ruski mediji govore da je u pripremi za razmještanje po istočnoj Europi spremno još najmanje 40 tisuća američkih vojnika.

"Hrvati će povući sve svoje vojnike", piše portal Nastojašćeje vremja (Sadašnjost), a portal Lenta navodi kako je mnogima u EU jasno da "Washington želi gurnuti Europu u sukob s Rusijom", a Timofej Bordačov ističe kako zbog toga "sve više europskih zemalja iskače iz nametnutog jedinstva NATO-a".

- Francuska i Njemačka se drže po strani, a ako Kijev izazove sukob u Donbasu ili počne djelovati protiv Rusije, mnoge zemlje EU će se distancirati od sukoba na način kako je to učinila Hrvatska, kaže Bordačov.

Kijev u šoku

U Kijevu su s negodovanjem primili izjave Zorana Milanovića, a na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova pozvana je hrvatska veleposlanica Anica Džamić, a Ukrajina je zatražila da se Zagreb "ispriča i demantira" Milanovićeve izjave.

- Hrvatski predsjednik pokazao je prijezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tijekom njezine borbe za neovisnost, ali i prošlih godina tijekom borbe protiv razornih požara. No, uvjereni smo da je ta nezahvalnost osobna karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim dijelimo prijateljstvo i međusobno poštovanje", stoji u priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

- Izjave Zorana Milanovića ponavljaju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Europi - kažu u Kijevu. Ukrajinski portal Mirotvorac, koji prati svjetske medije i čelnike o događanjima u Ukrajini, proglasio je Milanovića kremaljskim pobočnikom" te "Putinovim propagandistom" koji opravdava "rusku agresivnu politiku prema Ukrajini".

Inače, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov potvrdio je poziv predsjedniku Vladimiru Putinu i premijeru Mihailu Mišustin da posjete Zagreb, koji je preko ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana uputio premijer Andrej Plenković.

No, Peskov je kazao kako je poziv na stolu, ali ne može reći kada će doći do njegove realizacije. - Poziv je upućen diplomatskim kanalima, ali zasad ne možemo govoriti kada bi do posjeta moglo doći - rekao je kratko Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 15:54