‘METODA ZASTRAŠIVANJA‘

‘Znate li što su nam sve radili?‘: Nuklearni inspektori užasnuti invazivnim fizičkim pretragama u Iranu

Diplomati iz Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije sastat će se u ponedjeljak s iranskom delegacijom

Čelnik IAEA-e Rafael Grossi i vođa iranskog nuklearnog programa Mohammad Eslami

 Atomic Energy Organization of Iran/AFP

"Iran je podvrgavao međunarodne nuklearne inspektore invazivnim fizičkim pretragama u kampanji zastrašivanja koja je namijenjena blokiranju nadzora nad osjetljivim nuklearnim postrojenjima", upozorila je Britanija uoči ključnih nuklearnih pregovora, piše Daily Telegraph.

Diplomati iz Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije sastat će se u ponedjeljak s iranskom delegacijom u jednom luksuznom hotelu u Beču radi novih napora da se Teheran zaustavi u razvoju nuklearne bombe. Pokušat će uvjeriti Iran da se vrati ponašanju u skladu s nuklearnim sporazumom iz 2015., a istovremeno će nastojati, u jednom drugom isto tako luksuznom bečkom hotelu, uvjeriti odvojeno izaslanstvo SAD-a da zauzvrat Teheranu ublaži sankcije.

Bit će to delikatan i naporan proces koji bi mogao ući u novu godinu.

No, britanski dužnosnici upozorili su da očiti napori da se blokira pristup inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja ima mandat da provjerava poštivanje sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja koji je Iran potpisao, pokazuje da vrijeme za sklapanje sporazuma brzo istječe.

Inspektori IAEA-e bili su podvrgnuti "zastrašivanju prekomjerno invazivnim fizičkim pretragama", rekla je u petak Corinne Kitsell, britanska veleposlanica u upravnom odboru IAEA-e.

"Nove sigurnosne procedure Irana nisu u skladu s međunarodno prihvaćenim sigurnosnim praksama i Sporazumom o privilegijama i imunitetima IAEA-e i sprječavaju inspektore IAEA-e da učinkovito obavljaju svoje funkcije prema Sporazumu o zaštitnim mjerama NPT", rekla je u izjavi.

Upozorenje dolazi nekoliko dana nakon što je Rafael Grossi, čelnik IAEA-e, nakon ovotjednog putovanja u Teheran, rekao da nije postigao napredak u nekoliko sporova, uključujući pristup radionici koja proizvodi komponente za centrifuge potrebne za visoko obogaćivanje.

"Blizu smo točke u kojoj ne bih mogao jamčiti kontinuitet znanja", rekao je u srijedu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je u izvješću ranije ovog mjeseca da je Iran spremio najmanje 114 kg 20-postotnog obogaćenog urana i 17,7 kg 60-postotnog obogaćenog urana, navodi Daily Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:54