REPORT GOJKA DRLJAČE

Znanstvenici u Hong Kongu otkrili zašto je omicron puno zarazniji, ali manje opasan?

Stručnjaci su još uvijek oprezni prema otkriću grupe istraživača iz Hong Konga

Više istraživanja potvrđuje puno višu zaraznost omicrona, a njegova manje učinkovita replikacija u plućima sugerira nižu razinu rizika teških ishoda bolesti

 Peter PARKS/AFP

Grupa znanstvenika iz Hong Konga u istraživanju, koje možete pronaći na stranicama Li Ka Shing Faculty of Medicine, došli su do spoznaje koja može objasniti zbog čega je nova varijanta SARS-CoV-2 virusa, omicron, puno zaraznija, ali i manje opasna nego originalni virus i delta varijanta.

Naime, u toj ex vivo studiji utvrdili su da se omicron 24 sata nakon infekcije u gornjem dijelu dišnih puteva replicira čak 70 puta brže nego delta, ali se u plućnom tkivu replicira 10 puta manje.

Ispod je grafikon koji ilustrira ključne nalaze tog važnog istraživanja:

Stručnjaci su još uvijek oprezni prema otkriću grupe istraživača koju su predvodili Michael Chan, Malik Peiris i John Nicholls.

Postoje i druge studije koje indirektno podržavaju njihove teze, kao ona Balasz Laba. Oni su utvrdili da je omicron četiri puta zarazniji od originalnog soja kad je u pitanju njegova sposobnost inficiranja ljudskih stanica.

Ispod je grafikon koji pokazuje ključne podatke iz tog istraživanja:

Ukratko; više istraživanja potvrđuje puno višu zaraznost omicrona, a njegova manje učinkovita replikacija u plućima sugerira nižu razinu rizika teških ishoda bolesti. Studija iz Hong Konga bila je ex vivo tj. rađena ie na ljudskom tkivu, ali su za konačne zaključke potrebni podaci s kliničkih istraživanja.

Zaključno treba reći kako tek treba vidjeti što će donijeti strahovita brzina širenja omicrona jer sposobnost replikacije virusa u nekom tkivu ne može biti dokaz njegove benignosti.

Brif:

1) Američke Federalne rezerve definitivno kreću s brzim smanjivanjem programa otkupa vrijednosnica s nadom da će tako usporiti inflaciju u Sjedinjenim državama koja je u studenom dosegla 6,8 posto. Fed očekuje i da će sljedeće godine tri puta dizati kamate.

2) Booster doze štite od omicrona. To je poruka više važnih lnudi koji na nacionalnim razinama vode bitke protiv pandemije. To je izjavio i glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Bidena, Anthony Fauci.

3) Kineski kreditori digli su tužbu protiv Evergrandea, ogormnog developera koji je vlasnik najvećih dugova na svijetu. Evergrande preskače plaćanja dospjelih obveza po obveznicama. Tužba je teška 13 milijardi dolara.

Preporuke dnevnog štiva:

Važno istraživanje: Risks of myocarditis, pericarditis, and cardiac arrhythmias associated with COVID-19 vaccination or SARS-CoV-2 infection

Guardian: Iznenadit ćete se koliko je ljudi za spremno na nuklearni rat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:06