ŠPIJUNI NA TERENU

Zlosutno upozorenje: ‘Nešto se kuha u Moskvi, izbjegavajte okupljanja u idućih 48 sati!‘

Zasad nije poznato jesu li dvije obavijesti povezane

Moskva, panorama

 Vasily Gureev/Alamy/Alamy/Profimedia/Vasily Gureev/alamy/alamy/profimedia

Američko veleposlanstvo u Rusiji upozorilo je da "ekstremisti" planiraju napad u Moskvi, nekoliko sati nakon što su ruske sigurnosne službe objavile da su osujetile pucnjavu u sinagogi koju je organizirala ćelija afganistanskog ogranka Islamske države, piše Reuters.

Zasad nije poznato jesu li dvije obavijesti povezane.

Veleposlanstvo SAD-a, koje je u više navrata pozvalo sve američke državljane da odmah napuste Rusiju, nije iznijelo više detalja o kakvoj je prijetnji riječ, ali su istaknuli da bi ljudi trebali izbjegavati koncerte i gužve.

"Veleposlanstvo prati izvješća o ekstremistima kojima su potencijalna meta velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a građane SAD-a savjetujemo da izbjegavaju velika okupljanja u sljedećih 48 sati", objavilo je veleposlanstvo na svojoj web stranici.

FSB je rekao da ćelija Islamske države djeluje u ruskoj regiji Kaluga kao dio afganistanskog ogranka skupine, koja je poznata kao ISIS-Khorasan i teži kalifatu u Afganistanu, Pakistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu i Iranu.

Skupina se prvi put pojavila u istočnom Afganistanu krajem 2014. i i poznata je po ekstremnoj brutalnosti. Ćelije se pripremala "napasti vjernike vatrenim oružjem".

Militanti su pružili otpor ruskim specijalnim snagama te su neutralizirani uzvratnom vatrom, prenijeli su ruski mediji.

"Pronađeno je i zaplijenjeno vatreno oružje, streljivo, kao i komponente za izradu improvizirane eksplozivne naprave", priopćio je FSB.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine. Kremlj optužuje SAD da se bori protiv Rusije podupirući Ukrajinu novcem, oružjem i obavještajnim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 15:10