RAMZAN KADIROV

Zloglasni čečenski vođa Ukrajincima: ‘Mariupolj ćemo ponovo izgraditi, kao i Grozni. Ali morate slušati Putina‘

Kadirov je kazao da bi nova lokalna vlast mogla prosperirati, ali samo ako bezrezervno podrži Vladimira Putina

Ramzan Kadirov

 Said Tsarnaev/Sputnik Via Afp

Mariupolj će biti ponovno izgrađen po uzoru na Grozni, izjavio je čečenski ratni vođa Ramzan Kadirov koji je vodio borce u brutalnoj opsadi tog ukrajinskog lučkog grada, piše The Telegraph.

Od ukrajinskog Mariupolja su nakon konstantnog bombardiranja, koje je trajalo od početka invazije, ostale samo ruševine, a Moskva je ondje brutalno ugušila uporni otpor ukrajinskih branitelja. Zadnji ukrajinski borci, koji su tjednima bili skriveni u širokoj mreži tunela i bunkera ispod čeličane Azovstal, ovog su se tjedna počeli predavati Rusima.

Glavni grad Čečenije Grozni je pretrpio sličnu sudbinu kad su ga temeljito razrušile ruske snage, pa je proglašen najrazorenijim gradom na svijetu. Kasnije je ponovno izgrađen kao grad nezgrapnih staklenih nebodera i skladnih parkova u eri tiranijske vladavine Ramzana Kadirova.

Kadirov je u srijedu rekao kako bi nova kvislinška vlast u Mariupolju mogla profitirati ako se povede za primjerom obnove Groznog. Obitelj čečenskog vođe je postavljena na vlast nakon što su se obvezali na poslušnost Vladimiru Putinu, koji je zauzvrat potrošio milijarde rublji kako bi se grad obnovio.

Kadirovljevi komentari su se pojavili u trenutku kada su se pojavile informacije o 'evakuaciji' ukrajinskih boraca nakon predaje čeličane Azovstal.

Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera izjavila je da će 52 teško ranjena borca, koji su u ponedjeljak napustili ogromni industrijski kompleks biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike kad im se zdravstveno stanje stabilizira.

Rusko ministarstvo obrane u srijedu je pak objavilo video snimke ukrajinskih boraca koji su bili na bolničkom liječenju u ukrajinskom gradu Novoazovsku pod ruskom kontrolom.

Video prikazuje muškarce umornog izgleda kako leže na krevetima na bolničkom odjelu, umotani u deke, a mnogi gledaju ravno ispred sebe.

Neki filmskoj ekipi govore da se o njima brinu liječnici koji su im dali lijekove i promijenili zavoje. Jedan čovjek kaže da se Rusi prema njima ponašaju normalno i da nije izložen fizičkom ili psihičkom zlostavljanju.

Nije bilo moguće utvrditi je li vojnik govorio bez prisile.

Gotovo 1000 ukrajinskih boraca je napustilo opkoljenu tvornicu, a time je završena herojska bitka za Mariupolj.

Međutim, sudbina preostalih boraca, uglavnom zapovjednika iz pukovnije Azov ostaje nepoznata, jer se odbijaju pokoriti Moskvi.

U nastojanju da preuzme kontrolu nad gradom, Rusija je angažirala tisuće čečenskih boraca pod zapovjedništvom Ramzana Kadirova.

Vjerojatno je da će čečenski gospodar rata ostati u Mariupolju i nadgledati trupe koje su ondje kako bi onemogućio eventualne ukrajinske pokušaje da oslobode grad.

Na 'edukacijskom okupljanju' u srijedu Kadirov je kazao da bi nova, marionetska, lokalna vlada mogla prosperirati ukoliko bezrezervno podrži Vladimira Putina.

- Naš način brzog i efikasnog obnavljanja ugodnog i lijepog gradskog okruženja će omogućiti znatnu podršku lokalnim vlastima, kazao je.

Britansko ministarstvo obrane ranije je izvijestilo da je prisutnost čečenskog vođe u Mariupolju pokazatelj 'značajnih ruskih problema s resursima'.

- U pokušaju da slomi ukrajinski otpor Rusija je u velikoj mjeri koristila pomoćne snage. To uključuje korištenje čečenskih snaga, koje se vjerojatno sastoje od nekoliko tisuća boraca koji su prvenstveno koncentrirani u Mariupolju i u Luhansku, kazali su iz britanskog ministarstva.

- Kadirov će vjerojatno zadržati glavnu ulogu u korištenju čečenskih snaga, a njegov bratić Adam Delimkanov je vjerojatno bio čečenski terenski zapovjednik u Mariupolju, dodali su.

- Korištenje takvog neusklađenog vojnog osoblja u borbi pokazuje da Rusija ima velikih problema s resursima za vođenje rata u Ukrajini, a to vjerojatno doprinosi neskladnom zapovjedanju trupama, što otežava ruske operacije.

Mariupolj će vjerojatno sljedećih nekoliko dana u potpunosti pasti pod rusku kontrolu, kad se slomi otpor posljednjih ukrajinskih boraca koji se nalaze u Azovstalu.

Denis Pušilin, vođa tzv. Narodne Republike Donjeck je rekao da se visokorangirani zapovjednici koji su ostali u industrijskom kompleksu odbijaju predati.

Ukrajinski borci su čeličanu Azovstal pretvorili u svoj bunker kad je krenula obrana grada Mariupolja od nadirućih ruskih snaga.

Rusija je u srijedu kazala da se još gotovo 700 boraca predalo u Mariupolju, ali iz Kijeva ne govore ništa o njihovoj sudbini, dok proruski separatistički lider kaže da su zapovjednici još uvijek u tunelima ispod čeličane Azovstal.

S obzirom da su se branitelji predali u ponedjeljak, veliki broj ukrajinskih vojnika je prebačen na teritorij koji je pod ruskom kontrolom u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donbasu.

Ukrajina je kazala da će s Moskvom pregovarati o razmjeni svojih zarobljenika za zarobljene Ruse, ali pregovori su otada propali.

Iz Kremlja su sugerirali da bi ukrajinskim vojnicima koji su se predali moglo biti suđeno zbog ratnih zločina, postavljajući pod znak pitanja sudbinu preostalih vojnika u čeličani.

Pušilin je rekao: - Za ratne zločince, kao i za one koji su nacionalisti, njihova sudbina bi, ukoliko polože oružje, trebala biti odlučena na sudu.

Kijev je obećao da će učiniti 'sve što je potrebno' kako bi evakuirao preostale vojnike u čeličani, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao da njegovi najbolji pregovarači rade na potencijalnim razmjenama zarobljenika.

U međuvremenu, širi mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine su stopirani, kažu dužnosnici, a Moskva je upozorila da će povratak pregovorima biti težak.

Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika je rekao da su razgovori 'na čekanju' jer je Moskva nespremna da prihvati 'da se tako neće ostvariti nikakvi ciljevi'.

- Rusija ne pokazuje osnovno razumijevanje današnjih procesa u svijetu, rekao je.

Kremlj je pak optužio Kijev da je učinio svoje stavove 'tvrđima' i da Zapad podupire vlast u glavnom ukrajinskom gradu.

Sergej Lavrov, iskusni ruski ministar vanjskih poslova, tvrdi kako su Washington, London i Bruxelles željeli iskoristiti Ukrajinu za svoje strateške ciljeve.

Kazao je da nikakav mirovni ugovor ne može biti postignut ako pregovarači 'prebacuju dijalog' na ono što Zapad ima za reći umjesto na situaciju u Ukrajini.

- Uvijek kažemo da smo spremni na pregovore...ali nemamo nikakav drugi izbor.

Lavrovljev zamjenik Andrej Rudenko je rekao da se Kijev 'praktički povukao iz pregovaračkog procesa', dok je ruski pregovarač Leonid Slutski rekao da se razgovori ne vode ni na kakav način.

- Američki State Department ne bi trebao pokušavati kreirati 'uvjete' kroz vojnu pomoć Kijevu', kazao je, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:04