‘MUŠKA DRŽAVA‘

Zloglasna skupina rasista, ženomrzaca i homofoba vodi Putinove ratove iz - Podgorice

‘Disko stoljeća‘, napisao je kao svoj komentar na napad u kojem su ubijeni ili ranjeni deseci civila

Vladislav Pozdnjakov

 Telegram

Dok većina online svijeta osuđuje rusku invaziju Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin ipak može računati i na podršku nekih skupina. Jedna od najglasnijih - i najbizarnijih - koje su ovih dana ustale u obranu ruskog predsjednika i njegove vojne avanture u susjednoj državi je "Muška država" (Mužkoje gosudarstvo).

Radi se o online skupini rasista, homofoba i ženomrzaca koja je u prošlosti bila toliko toksična i destruktivna da ju je Moskva i službeno zabranila u listopadu prošle godine. Ruski su sudovi proglasili Mušku državu ekstremističkom organizacijom i zabranili joj svako djelovanje, no njezin je čelnik pobjegao iz Rusije u Podgoricu, odakle je skupina nastavila svoje širenje mržnje, koje proteklih dana poprima obličje slavljenja ruske invazije i širenja dezinformacija o ratu u Ukrajini.

Muška država započela je svoje postojanje kao zatvorena grupa na ruskoj inačici Facebooka, društvenoj mreži VKontakte. Osnovao ju je 2016. godine bodybuilder Vladislav Pozdnjakov, a potencijalni članovi grupe morali su ispunjavati stroge kriterije za članstvo. U narednih nekoliko godina, do trenutka kada su protjerani s VK zbog "pozivanja na nasilne aktivnosti", grupa je okupila više desetaka tisuća članova. Članovi skupine objavili su rat svemu što doživljavaju kao "prijetnju Rusiji," a svoju mržnju spram svega što je "nerusko" pakiraju u ekstremnu desničarsku ideologiju koju nazivaju "nacionalističkim patrijarhatom".

Tijekom 2020. godine, prije nego što ih je ruski sud proglasio ekstremističkom organizacijom, upustili su se u niz akcija kojima su se obračunavali s onima koji se ne uklapaju u njihovu viziju nacional-patrijarhata. U jednoj od kampanja su maltretirali i slali prijetnje tvrtkama koje koriste crne glumce, glumice i manekene u svojim reklamama. U drugoj, objavili su privatne podatke članice Pussy Riota, koja se zbog toga našla na meti prijetnji i maltretiranja. Redovito su slali i prijetnje ruskim ženama koje su u vezama s muškarcima iz drugih država. Nakon što su protjerani s VKontaktea, skupina se prebacila na servis Telegram, gdje su nastavili razmjenjivati ideje i poruke te koordinirati svoje planove na kanalu nazvanom "Muška legija" (Mužkoji legion). Osim Muške legije, koja ima 62.000 pretplatnika, skupina svoje aktivnosti koordinira kroz još pet kanala na Telegramu. Sam čelnik skupine, Pozdnjakov, ima oko 83.000 sljedbenika na svojem privatnom kanalu.

image

Vladislav Pozdnjakov

Telegram

U nekom trenutku nakon sudske presude, Pozdnjakov je pobjegao u Crnu Goru, prema vlastitim tvrdnjama. Na svojem je Telegram kanalu na Valentinovo ove godine objavio kako se više ne nalazi u Rusiji, već da živi u glavnom gradu nama susjedne države, Podgorici.

Iako su protjerani iz države koju navodno toliko vole, njihova se mržnja spram neruskog svijeta - pa tako i Ukrajine - nastavila glasno izražavati kroz društvene mreže nakon početka invazije, pa i u danima koji su joj prethodili.

"Pobjeda je uz nas, Ukrajinci su ispod nas," objavila je skupina na kanalu ubrzo nakon invazije. "Nebo je iznad nas. Naprijed, ruska braćo!"

Kada su ruske snage pogodile televizijski toranj u Kijevu, Telegram kanal Muške legije ponosno je objavio fotografiju uz natpis: "Prekrasno!" Dodatni komentari slavili su razaranje: "Je**no brišemo pod s Ukrajincima!" No, kada su se par sati kasnije na društvenim mrežama pojavile snimke ljudskih žrtava zračnog napada, Pozdnjakov je odvratio da je sve to "lažno".

Kako je primjetio novinar Michael Colborne, koji već godinama prati ekstremnu desnicu na istoku Europe, reakcija Muške legije na snimke razaranja Kijeva bila je gotovo komična: "Sve je to lažno, ali oni to svejedno zaslužuju!" Pozdnjakov je na sličan način slavio i snimke razaranja Harkiva iste večeri, nakon što ih je objavio na Telegramu. "Disko stoljeća", napisao je kao svoj komentar na napad u kojem su ubijeni ili ranjeni deseci civila u drugom najvećem ukrajinskom gradu.

Prema Pozdnjakovu, sve snimke razaranja civilnih zgrada ili su lažne, ili preuzete iz starih snimki, ili su lažni napadi ukrajinskih snaga na vlastite položaje kako bi diskreditirali Rusiju. Ako je očito da su zgrade civilne, da je napad dio aktualnih vojnih akcija u državi, te da je ruska strana pucala, Pozdnjakov i na to ima odgovor - u toj zgradi sigurno nisu bili civili, već pripadnici Azov bataljona, pa je time i zgrada bila legitimna vojna meta.

Pozdnjakov je svojim sljedbenicima 24. veljače samouvjereno govorio kako će "sve biti gotovo za tri dana", no to se nije dogodilo. Muška legija unatoč tome ne samo da nije izgubila vjeru, već je pojačala svoje napore da pomogne Putinu i u gušenju kritike unutar vlastite države. Članovi Muške legije pozivaju sljedbenike da spremaju i dijele informacije o "domaćim neprijateljima Rusije", te su pokrenuli i Telegram kanal "Kolaborator" (Kollaborant) za tu svrhu, no Telegram im je kanal ugasio za manje od tjedan dana. U trenutku gašenja, okupio je već 30.000 sljedbenika.

Skupina nije htjela surađivati s Colborneom, novinarom Bellingcata, kada ih je pitao za njihovu stranu priče. Na pitanje zašto su obrisali tvrdnje da je tinejdžer koji je preživio bombardiranje škole u Černihivu zapravo plaćeni glumac, odgovorili su mu "Idi u k**ac!" Sam Pozdnjakov ipak je mrvu pristojnije odgovorio na pitanja novinara. Kada ga je Colborne pitao zašto se na njegovom kanalu nalazi toliko antisemitskog i nasilnog sadržaja, Pozdnjakov je odgovorio: "Mi se borimo protiv ukrajinskog nacizma. Zar ga ti podržavaš?" Potom je poslao snimku proruskog prosvjeda, kazavši da se radi o prosvjedu u Podgorici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:49