POTRESNE FOTOGRAFIJE

ŽIVOTNA DRAMA TEŠKO BOLESNOG DJEČAČIĆA S ULICE Baka ga drži na lancu kako ne bi odlutao

 AFP

Koliko je težak život osoba s invalidnošću u Indiji svjedoči potresna priča o dječaku Lakhanu Kaleu (9) kojeg je njegova baka Sakhubai Kale (66) prisiljena vezati za ogradu autobusne stanice u Mumbaiju jer ga ne može čuvati dok ide prodavati igračke i cvijeće po ulicama tog grada.

Lakhan, koji je gluhonijem te boluje od cerebralne paralize i epilepsije, ostao je bez oca prije nekoliko godina, a majka ga je napustila.

Zbog toga je njegova baka preuzela brigu o njemu, a ispričala je kako ga veže lancima jer se boji da ne odluta.

- Što drugo mogu napraviti? On ne može pričati, tako da ne može nikome reći ukoliko se izgubi - rekla je beskućnica Sakhubai, koja je odgojila unuka na ulici u blizini autobusne stanice.

Kada se fotografija dječaka zavezanog za stup pojavila prošlog tjedna u medijima, podigla je mnogo prašine među humanitarnim organizacijama i policijom, tako da je od tada dječak na brizi državnih institucija.

FOTOGALERIJA: Potresne fotografije nesretnog dječaka Lakhana

Aktivisti su povodom toga priopćili kako ovakav prizor nije veliko iznenađenje u Indiji, jer su tamo osobe s invalidnošću suočene sa stigmom i diskriminacijom te nedostaje adekvatnih ustanova gdje bi dobili potrebnu brigu.

Gospođa Kale ispričala je kako je njezin unuk sklon odlutati te da nema nikoga drugoga tko bi ga zaustavio da ne odluta, dok ona i njezina unuka Rekha (12) zarađuju za život.

Zbog toga je prinuđena dok spavaju na pločniku dječaka vezati za svoju nogu.

- Ja sam stara žena i sama sam. Nitko nije obraćao pažnju na mene sve dok se nismo pojavili u novinama. Dječak je bio u specijalnoj školi, ali su ga poslali natrag - ispričala je gospođa Kale.

Socijalna radnica, Meena Matha, uspjela je smjestiti dječaka u dom koji se brine o djeci s posebnim potrebama.

- Postoji samo nekoliko takvih domova. a potreba je za njima je velika. Vlada mora učiniti nešto za djecu poput Lakhana - rekla je Matha napomenuvši kako centri za djecu nisu dobro opremljeni, iako posjeduju dosta stručnosti.

Prema njenim riječima u Indije je 40 do 60 milijuna ljudi s invalidnošću koji se često susreću s istim problemima, tj. kako dobiti pomoć ukoliko im zatreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:02