RAZOČARANI BERLUSCONI

‘Zivkam Putina, a on ne diže slušalicu! A bili smo si dobri... Pa ja sam ga nagovorio da prekine invaziju na Gruziju‘

‘Držao sam ga na telefonu pet sati, u 10 ujutro stigla je naredba iz Moskve da trupe da se povuku‘, prisjetio se bivši talijanski premijer

Silvio Berlusconi i Vladimir Putin

 AFP

- Nisam se čuo s Putinom u zadnje vrijeme. Bili smo jako dobri prijatelji, nazvao sam ga dvaput početkom ove operacije no nije mi se javio, kazao je u nedjelju bivši talijanski premijer i političar ozbiljno opterećen korupcijskim aferama Silvio Berlusconi, govoreći o sukobu u Ukrajini.

- Tako da sam se nakon toga suzdržao od daljnjih pokušaja, pojasnio je, piše Il Messagero.

Naglasio je kako situaciju u Ukrajini smatra opasnom jer ne vidi mogućnost da bi rat mogao uskoro završiti.

Komentirao je i kako dnevno umire oko sto ljudi i kazao da mu je mučno promatrati tamošnja zbivanja, a onda izjavio kako bi ruskom predsjedniku sada poručio isto što i 2008. godine.

- Želim reći što sam zbilja mislio. Da sam ja ove godine postao predsjednik Republike, mogao bih ponoviti s Putinom ono što sam učinio 2008., komentirao je bivši talijanski premijer i prisjetio se telefonskog razgovora koji je, tvrdi, tada obavio s ruskim liderom u jeku tadašnje invazije na Gruziju.

- Držao sam ga na telefonu pet sati i rekao mu 'znaj da ćeš se, ako sutra ujutro napadneš Gruziju, razvesti od Europske unije, NATO-a i SAD-a. U 10 ujutro stigla je naredba iz Moskve da se trupe povuku, zaključio je Berlusconi.

Kao što je poznato, Rusija je 2008. napala Gruziju, ali se nakon 12 dana povukla, dok su dvije regije, Južna Osetija i Abhazija, po kasnijem "receptu" viđenom u Donbasu, proglasile neovisnost i de facto su pod kontrolom Moskve. Tezu o navodnoj Berlusconijevoj intervenciji kojom je Putin odustao od preuzimanja kontrole nad čitavom Gruzijom nedugo nakon okončanja sukoba 2008. iznio je i tadašnji nogometaš Berlusconijeva nogometnog kluba AC Milan Kakha Kaladze, inače Gruzijac, koji mu je tada javno zahvaljivao na stopiranju rata.

Ipak, stvarna Berlusconijeva uloga u rusko-gruzijskom ratu do danas, ako je uopće i postojala, nije do kraja razjašnjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:51