PREDOMISLILI SE

Živjeli su život kakav svi ponekad sanjamo, a onda su požalili: ‘Nismo više izdržali, bila je to životna lekcija‘

Nakon useljenja u novi dom, ono što su prije voljeli u gradiću kojeg su posjećivali vikendom, sada ih je smetalo kao stanovnike

Jackie Branholm sa suprugom

 Facebook

Mladi par iz New Yorka prije tri se godine preselio u udaljeni planinski gradić u Coloradu. Iako su na početku bili oduševljeni izoliranom lokacijom, sada taj period života opisuju kao pogrešan i stresan, dodajući da nimalo ne žale jer se na kraju radilo samo o privremenoj odluci, prenosi Business Insider.

Jackie Branholm se u svibnju 2019. godine preselila iz Brooklyna u Colorado sa suprugom. Odabrali su grad Denver zbog zabavne gradske atmosfere, sunčanog vremena i lakog pristupa aktivnostima kao što su planinarenje i skijanje. Činilo im se da je pravi trenutak da promjene svoju okolinu, prije nego što osnuju obitelj.

Pronašli su nove poslove i unajmili stan u četvrti Lower Highlands. Život u Denveru, kažu, bio je nevjerojatan - obožavali su provoditi vrijeme s prijateljima istražujući grad i obližnje planine. Ubrzo su htjeli imati više prostora i svaki mjesec sa strane ostavljali dio novca od plaća. Nadali su se da će kupiti kuću u Denveru, po mogućnosti u planinama jer su se zaljubili u ideju da tamo prošire svoju malenu obitelj.

S agentom za nekretnine pronašli su kuću koja je odgovarala njihovom budžetu u Evergreenu, planinskom gradiću udaljenom 45 minuta od Denvera. Kuća je bila izgrađena 1937. godine, stoga su bili svjesni da je trebala obnovu. Tržište nekretnina tada je bilo nepovoljno, pa su bili pod pritiskom da donesu finalnu odluku samo 15 minuta nakon što su po prvi put vidjeli zemljište.

Kupili su ju i nakon useljenja u novi dom u svibnju 2021. godine, njihovo iskustvo u Coloradu se u potpunosti promijenilo. Ono što su prije voljeli u ovom gradiću kojeg su posjećivali vikendom, sada ih je smetalo kao stanovnike. Život u kući u planinama zahtijevao je više posla nego što su očekivali - imali su veliki komad zemlje koji je trebalo obrađivati, a radovi na dvorištu i renovacija kuće oduzimali su im većinu slobodnog vremena vikendom.

Osim toga, bilo je puno nepredviđenih troškova. Uračunali su neke renovacije u ukupne troškove, ali morali su platiti puno više nego su isprva planirali. Na primjer, ubrzo nakon što su se uselili, Jackie je primijetila da je dio veša poprimio zelenu boju zbog tvrde bunarske vode. Morali su ugraditi filter vode koji ih je koštao pet tisuća dolara. Zamjena tepiha koji je prekrivao podove kuće i popravak izvornog drvenog poda uz postavljanje pločica na ulazu, platili su 20 tisuća dolara.

Iako su se troškovi samo nizali, kad je Jackie zatrudnjela šest mjeseci nakon preseljenja, par je pokušao dovršiti svu obnovu prije rođenja djeteta. Vrijeme koje su prije provodili s prijateljima u Denveru, sada su koristili za obnavljanje nekretnine, što im je opteretilo odnos.

Živjeti u planinama nije bilo lako, kažu, čak ni nakon što su obnove bile gotove. Osjećali su se fizički izolirano. Ako su htjeli ići do trgovine, morali su se voziti barem 20 minuta. Iako im je život na obronku planine pružao prekrasan pogled, nošenje namirnica od prilaza do ulaznih vrata bila je svakodnevna ekspedicija.

Nisu imali lak pristup kafićima ili obližnjim liječnicima i veterinaru, što je značilo da su daleko unaprijed morali planirati svoje odlaske na preglede. Vožnja u Denver također je trajala oko 45 minuta, ali nisu uvijek mogli ni voziti zbog nepredvidljivog planinskog vremena.

Cijela situacija pogoršala je mentalno zdravlje Jackie, kojoj je izolacija teško pala, pogotovo jer je već bila preopterećena nepoznatim odgovornostima poput posjedovanja doma i brige za bebu. Stvari koje su ju prije smirivale, druženje s prijateljima ili tjelovježba, više nisu bile lako dostupne.

Život im je bio posebno težak jer su bili udaljeni od ostatka obitelji. Zbog sina im je nedostajao sustav podrške koji su mogli imati da žive bliže. Na kraju su shvatili, kažu, da je bitnije s kim provode vrijeme, nego lokacija na kojoj žive. Iako su voljeli planinariti, prioriteti su im se promijenili kad su postali roditelji - željeli su samo da život bude lakši.

Četiri godine nakon preseljenja u Colorado, vratili su se u New York i prodali staru kuću. Srećom, vratili su novac koji su uložili u obnovu. Iako im je život u planinama bio lijep, dodaju, puno im je draže biti u gradskom okruženju gdje su im trgovine, restorani ili vrtići bliže. Nedostaje im skijaška sezona i nekoliko prijatelja, ali sada su sretniji.

- U jeku stresa zbog našeg života u Coloradu, često sam osjećala da smo napravili veliku pogrešku. Iako je bilo teško, iskustvo nam je pomoglo da donesemo promišljenu odluku o našem sadašnjem domu, koji volimo. Naše vrijeme u Coloradu bilo je lekcija i drago mi je da je trajalo samo privremeno - zaključuje Jackie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:06