NAKON IZBIJANJA RATA

Židovi masovno napuštaju Rusiju: ‘Svaki preokret u Rusiji za nas znači da smo u opasnosti‘

Prema podacima Židovske agencije, od ukupno 165.000 Židova u Rusiji, od početka invazije na Ukrajinu u Izrael se preselilo njih 20.500

Židov proučava svete spise u sinagogi/Ilustracija

 Christoph Soeder/Dpa Picture-alliance Via AFP

Više od 20.000 Židova napustilo je Rusiju samo od ožujka, odnosno od početka rata s Ukrajinom, javlja BBC. Prema podacima Židovske agencije, koja pomaže Židovima širom svijeta da se presele u Izrael, od ukupno 165.000 Židova u Rusiji, od početka invazije na Ukrajinu u Izrael se preselilo njih 20.500. Tome bi trebalo dodati tisuće onih koji su otišli u druge zemlje.

Samo dva tjedna nakon početka rata, Rusiju je napustio Pinchas Goldschmidt, glavni rabin u Moskvi od 1993. Vodio je Moskovsku zbornu sinagogu, jednu od glavnih sinagoga u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu.

Nakon pada socijalizma, Goldschmidt je bio među onima koji su iznova izgrađivali institucije židovske zajednice u Rusiji. "Počeli smo od nule sa sinagogama, školama, vrtićima, socijalnim službama, učiteljima, rabinima i članovima zajednice", kaže on.

No kad je počeo rat, izjasnio se protiv toga. "Osjetio sam da moram učiniti nešto kako bih pokazao svoje potpuno neslaganje s invazijom na Ukrajinu, ali ugrozio bih sebe da sam to učinio boraveći u Moskvi", objasnio je rabin.

image

Pinchas Goldschmidt

Sven Hoppe/Dpa Picture-alliance Via AFP

Preko Mađarske stigao je u Izrael. Neki su mu zamjerili što je otišao, ali kaže da ga je većina podržala. "Odluka nije bila laka - za mene i moju suprugu lokalna židovska zajednica je bila naš život", kaže.

Anna Shternshis, profesorica jidiša na Sveučilištu u Torontu i stručnjakinja za židovsku povijest u Rusiji, kaže da je dugo razmišljala zašto su toliki požurili s odlaskom, ako nije zabilježen veliki val antisemitizma. No, onda je shvatila da su, svaki put kad se nešto dogodi u Rusiji, neki preokret ili promjena, Židovi uvijek u opasnosti.

Tako je bilo u vrijeme ekonomske krize kasnog 19. stoljeća, u vrijeme Oktobarske revolucije i Drugog svjetskog rata. "Ne postupaju svi prema tome, ali svaki Židov u Rusiji danas razmišlja o tome", kaže profesorica Shternshis, i sama rođena u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:36