OKRUTNO I PONIŽAVAJUĆE

Žestoki rat zbog 92 gola migranta: ‘Jasno je što Grčka radi, opet su upogonili svoj stroj lažnih vijesti‘

Grčka policija je u blizini sjeverne granice s Turskom spasila muškarce koji su pronađeni potpuno nagi, a neki i ozlijeđeni

Ilustrativna fotografija

 Sakis Mitrolidis/Afp/Profimedia/Sakis Mitrolidis/afp/profimedia

Na granici Grčke i Turske tijekom vikenda su pronađena 92 gola migranta što je potaknulo optužbe između dviju država i osude Ujedinjenih naroda. Grčka policija spasila je muškarce koji su pronađeni potpuno nagi, a neki i ozlijeđeni, u blizini sjeverne granice s Turskom. Nije jasno kako su izgubili odjeću, prenosi Guardian.

Migranti su pronađeni u petak u blizini rijeke Evros koja označava granicu između Grčke i Turske, rekla je grčka policija u priopćenju. Istraga grčke policije i Frontexa, granične agencije Europske unije, pokazala je da su migranti u gumenim čamcima prelazili preko rijeke iz Turske u Grčku.

Migranti su, navodno, rekli policiji i službenicima Frontexa da su ih turske vlasti natjerale da se ukrcaju u tri vozila koja su ih dovezla do granice, a svjedočili su da su bili prisiljeni skinuti odjeću prije ukrcaja. - Ponašanje Turske premašilo je sve granice, priopćilo je u subotu grčko Ministarstvo azila i migracija.

Notis Mitarachi, grčki ministar migracija, u subotu je na svom Twitter profilu podijelio fotografiju golih muškaraca. - Ponašanje Turske prema 92 migranta koje smo danas spasili na granici je sramota za civilizaciju. Očekujemo da Ankara istraži incident i konačno zaštiti svoje granice s EU-om, stoji u opisu objave.

Fahrettin Altun, šef turske uprave za komunikacije i glavni glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, optužbe je u nizu objava na Twitteru nazvao neutemeljenima.

- Grčki stroj lažnih vijesti ponovno je u pogonu, napisao je u jednoj od objava. U osvrtu na Mitarachijevo izvješće o spašavanju s granice, Altun je rekao da je riječ o lažnom sadržaju s namjerom da se Turska stavi pod sumnju. Dodao je da je Grčka još jednom pokazala cijelom svijetu da ne poštuje dostojanstvo potlačenih ljudi, objavljujući fotografije izbjeglica koje je deportirala i iznuđujući njihove osobne stvari

Iz Ujedinjenih naroda poručili su da su duboko potreseni otkrićem o gotovo stotinu golih muškaraca na granici između Grčke i Turske. - Osuđujemo takvo okrutno i ponižavajuće postupanje te pozivamo na potpunu istragu ovog incidenta, rekli su iz UN-ove Agencije za izbjeglice.

image

Ilustrativna fotografija

Sakis Mitrolidis/Afp/Profimedia/Sakis Mitrolidis/afp/profimedia

Tijekom migracijske krize 2015. i 2016. godine, oko milijun izbjeglica bježeći od rata i siromaštva u Siriji, Iraku i Afganistanu pronašlo je utočište u Grčkoj, u koju su uglavnom stizali preko Turske. Od tad je broj dolazaka pao, ali grčke vlasti su u posljednje vrijeme prijavile porast pokušaja dolazaka preko turske kopnene granice i grčkih otoka.

Turska redovito optužuje Grčku za nasilno vraćanje migranata koji ulaze u zemlju kopnom i morem, a Grčka optužuje Tursku za poticanje migranata na prelazak radi stvaranja pritiska Europskoj uniji. Grčka se poziva na dogovor Turske s Europskom unijom iz 2016. godine, u kojem je Ankara pristala obuzdati priljev migranata u Europu u zamjenu za milijarde eura pomoći, dok Turska navodi da je pojačala mjere za sprječavanje krijumčarenja ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:13