ULIČNI RATOVI

ŽESTOKI OKRŠAJI S VOJSKOM Naoružani odredi građana koji su pokrenuli ofenzivu protiv narkokartela odbili predati oružje

 afp

Naoružani građani koji su prošloga tjedna pokrenuli ofenzivu protiv narkokartela Vitezovi templari u meksičkoj saveznoj državi Michoachan, preuzimajući kontrolu u nekoliko gradova, jučer su se se sukobili s vojnim postrojbama poslanima da ih razoružaju.

Većina grupa, čiji je krajnji cilj bio navodno sjedište templara, grad Apatzingan, odbila je razoružati se i vojska je ušla u gradove koje su prošloga tjedna zauzeli – Nueva Italia, Paracuaro i Antunez. U okršajima vojske i naoružanih civila u Antunezu navodno su stradale tri osobe, uključujući i 11-godišnju djevojčicu.

FOTO: GRAĐANI SAMI PROTIV SVIH U Meksiku oslobodili grad od narkokartela i razoružali policiju

Grupe naoružanih građana počele su se pojavljivati prošle godine kao odgovor na nasilje i ubojstva povezana s krijumčarenjem droge koji su potpuno izmaknuli kontroli. Do sada su preuzeli kontrolu nad velikim dijelom Michoachana, smještenog uz pacifičku obalu Meksika, razoružavajući i policiju u gradovima koje su zauzeli.

Međutim, ove grupe nije uvijek lako držati pod kontrolom jer nisu hjerarhijski organizirane i ne donose zajedničke odluke, a što je još važnije, ne uživaju svugdje podršku stanovništva. Kritičari čak tvrde kako je riječ o produženoj ruci konkurentske narko bande Nova generacija iz susjedne države Jalisco u čijim su u sukobima s 'vladajućim' Templarima stradale tisuće osoba.

U ponedjeljak su, međutim, vlasti u Michoachanu zatražile od građana da se ili razoružaju ili pridruže policiji. U Apazingan, navodno sjedište Templara, upućen je velik broj čuvara reda. Većina trgovina ondje je zatvorena, a ulice su prazne jer stanovništvo strahuje od sukoba.

- Nema ovdje zakona. Ovdje se odluke donose u planinama, u skrovištima čelnika Vitezova templara. Oni su ti koji odlučuju. Javne institucije tu su samo marionete – kazao je za BBC svećenik Gregorio Lopez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 16:39