OZBILJAN UDAR

Žestoke optužbe zaposlenika Bezosove tvrtke: ‘Tamo vlada poseban oblik seksizma, raketa mu nije sigurna‘

U pismu bivših i sadašnjih djelatnika stoji da su žene koje su dovele u pitanje sigurnost rakete New Shepard redovito uštkavane
Jeff Bezos
 MANDEL NGAN/AFP

Grupa bivših i trenutnih zaposlenika Blue Origina, aeronautičke tvrtke koju je 2000. godine osnovao osnivač i negdašnji direktor tehnološkog giganta Amazona, Jeff Bezos, tvrdi da je radna atmosfera u firmi prepuna seksizma te da Blue Origin "luđačku brzinu" vrednuje više od sigurnosti, piše The Guardian.

Alexandra Abrams, bivša voditeljica komunikacija sa zaposlenicima u Blue Originu, u otvorenom je pismu ustvrdila da kultura koja vlada tvrtkom zrcali "najgore aspekte današnjeg svijeta" te da se mora promijeniti.

- Neravnopravnost spolova česta je pojava u aeronautičkoj industriji, no ona u Blue Originu dolazi i s posebnim oblikom seksizma. Brojne visokopozicionirane osobe konzistentno su se prema ženama ponašale neprimjereno - tvrdi Abrams.

U pismu koje je potpisalo 20 bivših i sadašnjih djelatnica tvrtke stoji da je jedan visokopozicionirani djelatnik tvrtke više puta prijavljen za seksualno uznemiravanje ta da je novim zaposlenicama rečeno da se klone jednog drugog visokopozicioniranog djelatnika koji je navodno na neprimjeren način dodirnuo jednu zaposlenicu. Abrams u pismu tvrdi da u Blue Originu većinom rade bijeli muškarci.

Glasnogovornik tvrtke Blue Origin rekao je da tvrtka ne tolerira diskriminaciju i uznemiravanje te da zaposlenicima nudi mogućnost prijavljivanja neprimjerenog ponašanja u da svaku prijavu odmah istražuje.

U pismu piše da su zaposlenice tvrtke dovele u pitanje sigurnost rakete New Shepard, rakete kojom su Bezos i još tri člana posade u srpnju obavili suborbitalni let, ali da su redovito ušutkavane.

- Nakon što je uređeno da će raketa New Shepard svake godine odraditi nekoliko svemirskih letova, vodstvo je tvrtke zbog toga 2020. godine postalo nestrpljivo te je osoblju koje je zaduženo za operativu i održavanje govorilo da se broj letova mora povećati na više od 40. Nekoliko nas je smatralo da bi takvo povećanje letova narušilo njihovu sigurnost - stoji u pismu.

Federalna agencija za avijaciju Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak je ustvrdila da će istražiti tvrdnje iz pisma.

Glasnogovornik Blue Origina rekao je da Abrams prije dvije godine otpuštena nakon što je više puta upozorena zbog pitanja koja su se ticala federalnih pravila za izvoz. Abrams je rekla da nikada nije formalno zaprimila upozorenja koja su se ticala izvoza.

Blue Origin je objavio izjavu za medije u kojoj stoji da tvrtka vjeruje da je New Shepard "najsigurnija svemirska letjelica koja je ikada dizajnirana i izgrađena".

Abrams je rekla da je Bezos postao nestrpljiv jer su Elon Musk i njegova aeronautička tvrtka SpaceX te Richard Branson i Virgin Galactic na polju svemirskih letova ostvarivali veći napredak od njega.

- Mi smo zbog toga također počeli osjećati pritisak jer je i vodstvo postalo nestrpljivo - rekla je Abrams.

U pismu stoji da je 2018. zabilježeno više 1.000 problema s motorima u Blue Originovim raketama s kojima se tvrtka nikada nije pozabavila.

Blue Origin je ovog tjedna objavio da će 18. misija rakete New Shepard dogoditi 12. listopada 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:04