SVE VEĆE TENZIJE

Žestok ruski odgovor SAD-u: ‘Mogući su novi koraci u nuklearnom odvraćanju, sve ovisi o njima‘

Lavrov je za RIA-u rekao da će Rusija možda morati poduzeti i druge korake

Sergej Lavrov

 Leon Neal/Afp

Rusija bi mogla poduzeti dodatne korake u području nuklearnog odvraćanja ako Sjedinjene Države rasporede projektile srednjeg i kratkog dometa u Europi i Aziji, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu državnoj novinskoj agenciji RIA.

RIA se pozvala na planove SAD-a, objavljene u travnju, za raspoređivanje projektila u indo-pacifičkoj regiji kao odgovor na ono što Washington vidi kao rastuću kinesku militarizaciju.

Takvo raspoređivanje prije bi bilo zabranjeno prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) s Rusijom iz 1987. iz kojeg se SAD službeno povukao 2019. nakon što je rekao da Moskva krši sporazum, što je optužba koju je Kremlj odbacio.

Moskva je dugo upozoravala da će ukinuti moratorij koji je predložila nakon isteka sporazuma o raspoređivanju projektila kratkog i srednjeg dometa ako Washington nastavi s planovima za raspoređivanje takvih projektila u Aziji i Europi.

Lavrov je za RIA-u rekao da će Rusija možda morati poduzeti i druge korake.

- Ne isključujemo dodatne korake u sferi nuklearnog odvraćanja, jer će naši zapovjedni centri i lokacije naših nuklearnih snaga biti u dometu američkih projektila, rekao je Lavrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 12:57