MISTERIOZNA SNIMKA

ŽENSKA PUBUNA U KALIFATU? Tajanstvena brigada džihadistica traži veća prava u Islamskoj državi!

Neovisna ženska brigada džihadista objavila je petominutni video uradak u kojem zahtjevaju jednakost sa muškim kolega. Prizori videa snimljeni su ispred crkve Sv. Šimuna u sjevernoj Siriji, a u njemu se promovira 'Logor žena za pobjedu i osnaživanje'. Prvi dio prikazuje žene potpuno zavijene u crne hidžabe, kako povikuju „Alahhu Akhbar!“(Bog je velik), dok spretno kovitlaju kalašnjikovima. Žene pojašnjavaju da je cilj ove brigade prvenstveno obrambena svrha i kažu 'da su napustile svoje domove, kako bi obranile svoju zemlju i narod'. Govoreći u kameru, jedna od njih kaže:

- Mi smo 45 žena iz Al-shama i obučene smo za pucanje i pripremu oružja.

Ono što je neuobičajeno jest da osuđuju grupe poput ISIS-a, koje tvrde da je uloga žena manje važna od muške.

Charlie Winter, anti-ekstremistički istraživač tvrdi da taj ženski odred i nije nešto usklađen s ostalim džihadističkim organizacijama.

- One govore o provedbi riječi Alaha, ali postoji niz nejasnoća o njihovim motivima. Dok je termin 'džihadist' najprikladnije za opis ove brigade, očito je da nisu usklađene s organizacijom poput ISIS-a. Ne postoje nikakva očita spominjanja pripadnosti bilo kojoj skupini i u videu se ne prikazuju obilježja Jabhat at- Nusra ili ISIS-a, nešto poput zastave - govori Winter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:19