OPTUŽBA ZA TERORIZAM

Žene džihadista koje su vraćene iz Sirije pojavit će se na nizozemskom sudu

Pet žena i njihovih jedanaestero djece stigli su u petak u Nizozemsku nakon izručenja iz izbjegličkog kampa Al Roja

Ilustracija

 Jaap Arriens/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Pet žena džihadista vraćenih u Nizozemsku iz izbjegličkog kampa u Siriji, trebaju se u ponedjeljak pojaviti na sudu u Rotterdamu pod optužbom za terorizam, priopćilo je u petak državno tužiteljstvo.

Pet žena i njihovih jedanaestero djece stigli su u petak u Nizozemsku nakon izručenja iz izbjegličkog kampa Al Roja na sjeveroistoku Sirije, pišu glasila.

"Prvi put će se pojaviti pred nizozemskim sudcem pod optužbom za terorizam", rekla je glasnogovornica ministarstva pravosuđa Brechtje van de Moosdijk.

Tijekom saslušanja koje će se održati iza zatvorenih vrata, suci će utvrditi njihov identitet i odlučiti o njihovu zadržavanju u pritvoru na barem dva tjedna, rekla je glasnogovornica.

U srijedu je nizozemska vlada objavila odluku o izručenju žena, ali nije otkrila pojedinosti o "posebnoj operaciji" organiziranoj radi njihova povratka u domovinu.

"Osumnjičenice će biti privedene u Nizozemskoj radi eventualnog sudskog progona", rekla je ministrica pravosuđa Dilan Yesilgoz-Zegerius u pismu upućenom parlamentu.

"Njihova djeca će se predati službi za zaštitu djece", dodala je u pismu koje je potpisao i ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

Odluka o vraćanju žena džihadista koje su se pridružile borcima Islamske države u Siriji donesena je pošto je sud u Rotterdamu 2021. upozorio da bi mogao odustati od podizanja optužnice protiv njih ako ih se u idućim mjesecima ne vrate u Nizozemsku.

"Nizozemska vlada je njihovim vraćanjem u domovinu htjela spriječiti nekažnjavanje osumnjičenica" koje bi inače umakle pravdi, rekli su ministri.

Tristotinjak Nizozemaca je otišlo u Siriju kako bi se borili u redovima Islamske države tijekom građanskog rata, pokazuju vladini podatci.

Oko 120 ih je ostalo ondje, uglavnom u kampovima i u pritvorima u Siriji, Iraku ili Turskoj.

Nizozemska se obvezala da će vratiti džihadiste kako bi im sudila u domovini i u prosincu je pozvala svoje europske partnere koji slično razmišljaju da pojačaju svoje napore u tom smislu, istaknula je Yesilgoz-Zegerius.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:08