TALIBANI SE OBRATILI JAVNOSTI

‘Žene će raditi rame uz rame s nama, neće biti diskriminacije, sve će biti u skladu sa šerijatom‘

Tvrde da su oprostili svima koji su se posljednjih 20 godina borili s njima te da je animozitetima došao kraj
Zabihullah Mujahid
 Hoshang Hashimi/AFP

Talibani koji su u nedjelju preuzeli vlast u Afganistanu sazvali su svoju prvu press konferenciju u Kabulu. Ovo je prvi put da su se obratili javnosti nakon što su osvojili državu.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, koji se prvi pojavio pred kamerama, rekao je da su "nakon 20 godina borbe preuzeli zemlju i protjerali strance".

- Ovo je ponosan trenutak za cijelu naciju, rekao je.

Rekao je da žele osigurati da Afganistan više ne bude poprište sukoba.

- Oprostili smo svima koji su se borili s nama. Animozitetima je došao kraj. Ne želimo nikakve unutarnje ni vanjske neprijatelje, dodao je i kazao kako ne žele kaos u Kabulu.

- Naš plan je bio da se zaustavimo na vratima Kabula kako bi proces tranzicije vlasti prošao glatko. No, nažalost, prethodna vlada bila je toliko nesposobna... Njihove sigurnosne snage nisu uspjele osigurati sigurnost. Morali smo nešto učiniti, rekao je.

- Morali smo ući u Kabul kako bismo osigurali sigurnost stanovnika, kaže Mujahid i dodao kako želi uvjeriti međunarodnu zajednicu da nitko neće biti povrijeđen.

- Ne želimo imati nikakvih problema s međunarodnom zajednicom. Imamo pravo djelovati u skladu sa svojim vjerskim načelima. Druge zemlje imaju drugačije pristupe, pravila i propise... Afganistanci imaju pravo imati svoja pravila i propise, u skladu s našim vrijednostima.

- Mi smo predani pravima žena prema šerijatskom sustavu. One će raditi rame uz rame s nama. Željeli bismo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije, rekao je.

- Mi ćemo biti privrženi medijima unutar naših kulturoloških okvira. Kad govorimo o aktivnostima medijima, ništa ne bi trebalo biti protiv naših islamskih vrijednostima rekao je.

- Vi u medijima trebali biste obraćati pažnju na naše nedostatke, kako bismo mogli služiti narodu. No, mediji ne bi trebali raditi protiv nas. Oni bi trebali raditi na jedinstvu nacije, dodao je glasnogovornik talibana.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid zatim je odgovarao na pitanja novinara.

Na pitanje o pravima žena, rekao je: "Dopustit ćemo ženama da rade i studiraju unutar naših okvira. Žene će biti vrlo aktivne u našem društvu, unutar naših okvira."

Rekao je i da želi uvjeriti medije da će im biti privrženi, također u "svojim kulturološkim okvirima".

- Privatni mediji mogu nastaviti biti slobodni i neovisni, rekao je.

Upitan o ljudima koji su radili s njihovim protivnicima, rekao je kako "se nikome neće osvećivati".

- Ne želimo da odu mladi koji su ovdje odrasli. Oni su naše bogatstvo. Nitko im neće kucati na vrata i pitati ih za koga su radili. Bit će na sigurnom. Nitko neće biti ispitivan niti proganjan, tvrdi.

- Oprostili smo svima zbog stabilnosti i mira u Afganistanu. Oni koji su izgubili živote dok su se borili za neprijatelja, za to su si sami krivi. Osvojili smo zemlju u nekoliko dana. Nakon formiranja vlade sve će biti jasnije, rekao je.

- Nakon formiranja vlade odlučit ćemo o zakonima koje ćemo predstaviti naciji. Moram reći jednu stvar: Ozbiljno radimo na formiranju vlade, ona će biti predstavljena nakon što taj proces završi, rekao je i dodao kako talibani kontroliraju svoje granice.

- Naša država je muslimanska nacija, takva je bila prije 20 godina, a takva je i sada. Što se tiče iskustva, zrelosti i vizije, naravno da postoji velika razlika između nas danas i nas prije 20 godina. Postoji i razlika i u potezima koje ćemo povlačiti. Ovo je bio evolucijski proces, rekao je.

Upitan o otmicama i ubojstvima u područjima koje kontroliraju talibani, Zabihullah Mujahid rekao je kako "postoji potpuna sigurnost diljem zemlje".

- Nitko neće moći nikoga oteti. Svakim danom ćemo imati sve veću sigurnost. Ne želimo da nitko napusti zemlju. Postoji amnestija, neće uslijediti neprijateljstvo, dodao je.

Upitan o borcima Al-Qaede koji se nalaze u Afganistanu, talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid rekao je kako se "afganistansko tlo neće koristiti protiv nikoga".

- U to možemo uvjeriti međunarodnu zajednicu, rekao je Mujahid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:20