#METOO METAVERSE

Žena prijavila seksualni napad u virtualnom svijetu: ‘Njihovi avatari pipkali su mojeg, a sve su snimali‘

Slučaj se, prema njenim riječima, dogodio ranije ovog mjeseca u Horizon Venues metaverseu u vlasništvu Mete

Horizon Worlds

 Horizon Worlds

I to se dogodilo- Britanka Nina Jane Patel (43) prijavila je da je seksualno zlostavljana od grupe muškaraca u metaverseu, što je vjerojatno prva prijava grupnog napastovanja u virtualnoj stvarnosti.

Slučaj se, prema njenim riječima, dogodio ranije ovog mjeseca u Horizon Venues metaverseu u vlasništvu Mete (bivši Facebook), a verbalno i seksualno ju je napala banda muških avatara. Zanimljivo, Patel je suosnivačica i potpredsjednica Odjela za istraživanje u konkurentskom Kanubi Ventures metaverseu sa sjedištem u Londonu.

- Nije prošla ni minuta kako sam se uključila u virtualni svijet Horizona, a odmah u predvorju su me maltretirati počeli muški avatari koji su se tamo našli, opisala je svoje iskustvo Patel, dodavši da su joj dobacivali lascivne komentare, dodirivali dijelove tijela njenog avatara i snimali screenshotove napada.

- Morala sam strgnuti VR set sa sebe da prekinem napad i otada patim od anksioznosti, povjerila se londonskim novinarima. Na njene optužbe reagirali su u kompaniji Meta.

- Žao nam je što se to dogodilo jer nam je cilj da svi koji dođu u Horizon Venues imaju pozitivno iskustvo. Postoje sigurnosni alati koji ovo mogu spriječiti i želimo da svima budu brzo dostupni kako bi se ovakve stvari spriječile i dale nam priliku da ih istražimo, poručili su iz Mete.

Patel prema onome što su utvrdili nije koristila niti jedan od tih alata. Napadače nije blokirala, utišala (opcija: mute) niti prijavila. Patel se brani da se nije sjetila reagirati toliko brzo. Inače, prije ovog grupnog napada prijavljen je još jedan slučaj pojedinačnog seksualnog uznemiravanja u kojem je muški avatar neprikladno dodirivao ženskog, ali istraga je i u tom slučaju pokazala da korisnica nije koristila sigurnosne alate da napad zaustavi. Problem je, čini se, što ta opcija nije lako dostupna korisnicima.

Horizon Venues je tzv virtualni svijet koji korisnicima omogućuje da se međusobno druže, posjećuju virtualne koncerte, gledaju utakmice i predstave ili primjerice kuhaju, a u njega ulaze pomoću VR seta, odnosno 3D virtualnih naočala bez da napuštaju svoj dom. Tom prilikom kreiraju avatara, odnosno vlastiti digitalni lik.

Uz Horizon Venues postoji i Horizon Home, Workrooms i Worlds, a u Venues se zasad može ući pomoću VR opreme Quest. Facebook ulaz omogućava i putem svojih profila te Oculus Quest 2 virtualnih naočala međutim ta sve skupa je još u beta fazi razvoja.

Inače na službenoj stranici Venuesa korisnice prijavljuju slične neugodne situacije, primjerice da ih po virtualnom svijetu u stopu prate sumnjivi muški avatari te da ne mogu pronaći opciju za blokiranje ili prijavu napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:00