KANDIDAT KRAJNJE DESNICE

Zemmour obećao da će ‘ponovo osvojiti‘ Francusku: ‘Čuli ste o meni da sam fašist, rasist, ženomrzac...‘

Oko mjesta na kojem se održavao predizborni skup bio je raspoređen velik broj policajaca
 Julien De Rosa/AFP

Kandidat krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima Eric Zemmour pozvao je u nedjelju pristaše da "promijene tijek povijesti" i pođu u "ponovno osvajanje" Francuske, na prvom predizbornom skupu na pariškom području, pred oduševljenim mnoštvom.

"Danas vas je ovdje 15.000! Petnaest tisuća Francuza koji prkose političkoj korektnosti, prijetnjama krajnje ljevice i mržnji medija", istaknuo je 63-godišnjak, obraćajući se pristašama koji su mahali francuskim zastavama i izvikivali "Zemmoura za predsjednika!"

"Ulog je golem, ako pobijedim bit će to početak ponovnog osvajanja najljepše zemlje na svijetu", obećao je kandidat koji svoju retoriku mjesecima temelji na odbijanju imigracije i islama koji su, drži, prijetnja "francuskom narodu koji je ovdje već 1000 godina i želi ostati gazda u svojoj kući".

"Mi smo u svojoj zemlji! Mi smo u svojoj zemlji!", izvikivalo je mnoštvo.

"Čuli ste o meni da sam fašist, rasist, ženomrzac", rekao je Eric Zemmour, dvaput osuđen zbog poticanja na rasnu mržnju, predstavivši se kao čovjek kojeg progoni "čopor sastavljen od političara, novinara i džihadista".

Kandidat čiji je službeni slogan "Nemoguće nije francuski" koji se pripisuje Napoleonu i čija je stranka u nedjelju službeno počela djelovati pod nazivom "Ponovno osvajanje!", s više od sata kašnjenja pobjedonosno je ušao u dvoranu uz zvuke svečane glazbe.

U velikoj dvorani Izložbenog parka u Villepinteu, sjeverno od Pariza, nakon dolaska predsjedničkog kandidata došlo je do naguravanja.

Novinari televizijske emisije poznate po oštrom i ironičnom tonu bili su uoči njegova dolaska izviždani i zaštitari su ih u jednom trenutku morali skloniti.

Oko mjesta na kojem se održavao predizborni skup bio je raspoređen velik broj policajaca a stotinjak Zemmourovih protivnika koji su prosvjedovali protiv "rasizma, negacionizma i homofobije" kandidata rastjerala je policija.

Nešto ranije u Parizu se protiv kandidata krajnje desnice održao skup na kojemu je sudjelovalo 2.200 ljudi, po ocjeni policije, a 10.000 po ocjeni organizatora (pedesetak sindikata, stranaka i udruga).

Eric Zemmour, bivši televizijski komentator, počeo je u utorak predizbornu utrku za predsjedničke izbore nakon mjeseci u kojima je javnost držao u neizvjesnosti, uz poruke da želi "spasiti Francusku".

"Osjeća ljubav prema Francuskoj, što ne vidim kod drugih kandidata", rekao je Francois, financijski direktor razvojne tvrtke. "Ima čvrsta stajališta i nije formatiran", dodao je, rekavši da "nimalo nije iznenađen" sudskom osudom Erica Zemmoura za poticanje na rasnu i vjersku mržnju.

Predizborni skup u Villepinteu održava se pet dana nakon objave Zemmourove kandidature.

Jacqueline Mouraud, koja se istaknula u pokretu "žutih prsluka", koji je 2018. i 2019. uzdrmao petogodišnji mandat Emmanuela Macrona, došla je pružiti potporu Zemmouru u ime "običnih ljudi žrtava globalizacije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:54