KATASTROFA

Zemlju razdire glad, pothranjena djeca umiru, a bogati Saudijci im blokiraju brodove s gorivom

Pedijatrijski odjel je prepun djece koja pate od pothranjenosti. Svakog mjeseca tamo umre oko 12 djece
Dijete u Jemenu
 Mohammed Huwais/AFP

Kad je 10-mjesečni Hassan Ali stigao u bolnicu, liječnici su se nadali da će ga moći spasiti. Mnogo djece na sjeveru Jemena, uostalom, nikad ni ne stigne tako daleko. Izgladnjela su ne samo zbog nedostatka hrane već i zbog nedostatka goriva potrebnog da dođu po liječničku pomoć.

CNN je promatrao prenapregnute liječnike i medicinske sestre dok su pokušavali dati kisik Hassanu, koji je stigao šest dana ranije, ali nije se udebljao i mučio se disati. Nekoliko sati kasnije, Hassan je umro.

"On je samo jedan od mnogih slučajeva", rekao je dr. Osman Salah. Odjel je prepun djece koja pate od pothranjenosti, uključujući i bebe stare samo nekoliko tjedana.

Svakog mjeseca pedijatrijski odjel ove bolnice primi daleko više pacijenata od 50 koliki je kapacitet bolnice, ponekad i dvostruko više. Svakog mjeseca tamo umre oko 12 djece, rekao je Salah. On i njegovo osoblje nisu dobili plaću više od pola godine.

Jemen je opet na rubu provalije gladi, kao mnogo puta tijekom šest godina rata. Sada se glad kakve nije bilo dvije godine, opet vratila u neke džepove zemlje.

Procjenjuje se da će 47.000 ljudi vjerojatno živjeti u uvjetima "katastrofalne" nesigurnosti po pitanju hrane - ili u uvjetima nalik gladi - prema Integriranoj klasifikaciji faza prehrambene sigurnosti (IPC). Dodatnih 16 milijuna živi u "kriznim" ili "hitnim" uvjetima kad je sigurnost hrane u pitanju, pokazuje analiza. To je više od polovice stanovništva Jemena.

image
Izgladnjelo dijete u Jemenu
Essa Ahmed/AFP

Situacija koja se rapidno pogoršava uglavnom je rezultat smanjenog financiranja koje je pogodilo agencije poput Svjetskog programa za hranu, koji se sada bori da zadovolji najosnovnije potrebe milijuna Jemenaca, posebno na sjeveru zemlje.

Ali stanje je pogoršala i sve veća kriza s gorivom. Osoblje bolnice u Absu, u kojoj je beba Hassan izgubila život, kaže da će se morati zatvoriti za manje od tri tjedna ako ne dobiju više sredstava i goriva da bi njihovi generatori nastavili raditi. Ista je priča na cijelom sjeveru zemlje.

"Kad bi gorivo bilo lako dostupno na tržištu, broj slučajeva koje vidimo u bolnici bio bi mnogo veći, jer trenutno ima pacijenata koji ostaju kod kuće zbog troškova putovanja u bolnicu", rekao je dr. Salah.

Kao rezultat toga, kaže dr. Salah, djeca jednostavno umiru u svojim domovima.

image
Izgladnjelo dijete u Jemenu
Mohammed Huwais/AFP

Gorka blokada

Gorivo obično dolazi na sjever zemlje kroz luku Hodeidah, koja u normalnim uvjetima inače vrvi gospodarskom aktivnošću. Čak i za vrijeme trajanja jemenskog građanskog rata, bio je to određeni spas za ekonomiju pogođenu sukobom i ondje je stizala hrana i druga pomoć na koju se Jemenci oslanjaju.

Ali luka je sada poput grada duhova. Stotine kamiona za pomoć u hrani, stoje parkirani u nizu koji se proteže kilometrima uz prašnjavu cestu. Spremnik u kojem se obično nalazi oko 2500 metričkih tona nafte sada je prazan u luci. Ako ga samo taknete, on onako prazan silno ječi.

Saudijski ratni brodovi ne dopuštaju pristajanje nijednom tankeru nafte u Hodeidi od početka godine, tvrde Huti, a tu je tvrdnju potvrdio i Svjetski program za hranu. Bez prijeko potrebnog goriva, sjever zemlje gladuje. Od 2015. Saudijska Arabija vojno podupire međunarodno priznatu jemensku vladu koja sada djeluje iz egzila u Rijadu.

Saudijska plovila koja patroliraju vodama Hodeide imaju kontrolu nad time koji komercijalni brodovi mogu pristati i iskrcati svoj teret. Neka roba prolazi - CNN je svjedočio utovaru pomoći u kamione u luci nakon što je roba isporučena brodom - ali nije bilo goriva za njezinu isporuku dalje.

image
Dijete u bolnici Jemenu
Mohammed Huwais/AFP

CNN je dobio i dokumente iz dnevnika dolaska luke koji pokazuju da je UN-ovo tijelo za provjeru i inspekciju odobrilo 14 plovila za prijevoz goriva u zemlju. Web stranica za praćenje brodova MarineTraffic.com pokazuje da ta plovila sada sjede u Crvenom moru između saudijsko-jemenske granice i Eritreje jer nisu mogli ​​iskrcati gorivo.

UN su prethodno optužili Hute da su isisali stotine milijuna dolara poreza na gorivo namijenjenog za plaćanje državnih službenika. Unatoč tome, UN je ponovio da agencije i dalje trebaju raditi na sjeveru, tamo gdje je najveća potreba.

Dužnosnici Huta kažu da će ih kompanije koje posjeduju brodove kazniti s milijunima dolara kazne za vrijeme u kojem nisu mogli pristati.

Prije gotovo tri godine, Vijeće sigurnosti UN-a kriminaliziralo je "namjerno korištenje gladi civila kao metodu ratovanja" i zatražilo "pristup zalihama neophodnima za pripremu hrane, uključujući vodu i gorivo".

Saudijska vlada nije odgovorila na CNN-ov zahtjev za komentarom o novoj blokadi goriva i odgovorilo na pitanje može li blokiranje goriva predstavljati način ratovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija, koja osigurava ključna financijska sredstva za bolnice i klinike, kaže da je ostala bez ikakvih sredstava za osiguravanje goriva za obavljanje svojih aktivnosti širom Jemena.

"Od ožujka 2021. WHO će morati prestati distribuirati gorivo za 206 objekata širom zemlje, a više od 60 posto su bolnice koje pružaju usluge koje nisu dostupne na ionako osjetljivoj primarnoj razini. To će dovesti do zaustavljanja usluga ključnih za spašavanje života, poput hitnih pomoći i jedinica za intenzivnu njegu, uključujući odjele za COVID-19. Time će biti pogođeno preko devet milijuna ljudi", navodi se u dokumentu podijeljenom sa CNN-om.

image
Izgladnjelo dijete u Jemenu
Mohammed Huwais/AFP

Vlada Jemena, koju podržava Saudijska Arabija, u više je navrata novinarima odbila izdati vize za ulazak na sjever zemlje nakon prošlogodišnjih izvještaja koji su razotkrili dramatičan pad humanitarnog financiranja od strane Saudijske Arabije. Novinari CNN-a je noću su putovali brodom iz istočne Afrike da bi stigli do sjevera pod kontrolom Huta, gdje je saudijska blokada pridonijela širokoj patnji i ogromnim izazovima u sigurnosti hrane.

Saudijska Arabija napada Hute podržane od Irana u Jemenu od 2015. godine, uz podršku SAD-a i drugih zapadnih saveznika. Nadala se da će zaustaviti širenje moći i utjecaja Huta u zemlji, podržavajući međunarodno priznatu vladu pod predsjednikom Abdu Rabu Mansourom Hadijem.

Huti i dalje gađaju saudijske ciljeve raketama iz Jemena i napadima dronova.

Može li Biden preokrenuti rat?

Čini se, međutim, da se dinamika sukoba brzo mijenja. U veljači je američki predsjednik Joe Biden najavio novu jemensku strategiju, dajući zamah nastojanjima za prekidom vatre i eventualnim političkim rješenjem.

Iako je poznato malo konkretnih detalja o njegovoj politici, središnje mjesto u njegovoj najavi bilo je povlačenje američke potpore Saudijskoj Arabiji.

"SAD kroz povijest Jemen nije smatrao samostalnom suverenom državom. Sjedinjene države su Jemen tretirale kao produžetak američko-saudijske politike ili američko-iranske krize", rekao je Munir Saeed, bivši predsjednik jemenske prodemokratske skupine TAWQ, na brifingu o Jemenu koji je prošlog tjedna održao Fair Observer.

Pozdravio je promjenu smjera, rekavši da je strategija Bidena prva iz SAD-a koja je u središte postavila interese Jemena.

"Suočavanje s Jemenom kao zemljom koja ima svoje vlastite probleme i odsijecanje od saudijsko-iranskih problema vrlo je važno u postizanju mira."

image
Sukobi u Jemenu
Mohammed Huwais/AFP

Obamina administracija podržala je intervenciju Saudijske Arabije u Jemenu 2015. godine i Kraljevini je ponudila poslove s oružjem vrijedne više od 115 milijardi američkih dolara - više nego bilo koja druga američka administracija u povijesti američko-saudijskih odnosa, navodi se u izvješću Centra za politiku međunarodnih suradnji.

Kasnije je nametnula ograničenja na prodaju određenog oružja Rijadu, uključujući oružje s preciznim navođenjem, nakon izvještaja o civilnim žrtvama u nekoliko zračnih napada pod vodstvom Saudijske Arabije. Trumpova administracija poništila je neka od tih ograničenja, iako se zbog toga u Kongresu suočavala sa stalnim izazovima.

Kao dio svog novog pristupa, Biden je također imenovao posebnog izaslanika za Jemen, Tima Lenderkinga, koji upravo završava dvotjedni posjet regiji, pokušavajući angažirati različite strane i ponovno pokrenuti napore u posredovanju.

No postignuća Bidenove administracije bit će ograničena, a u konačnici, prekid vatre ovisit će o jemenskim akterima na terenu.

A Huti pokazuju malo želje za usporavanjem i dalje lansirajući rakete i izvodeći napade dronovima na Saudijsku Arabiju, koja je odgovorila zračnim napadima. Huti su prošlog tjedna rekli da su također preuzeli kontrolu nad 10 od 14 okruga strateški važnog sjevernog grada Marib.

Na kraju svog putovanja u Zaljev, Lenderking je CNN-u rekao da su Saudijska Arabija i njezina saveznička jemenska vlada spremne pristati na prekid vatre te pozvao Hute da prekinu prekogranične napade i napad na Marib.

"Spremni su sjesti sa svim relevantnim stranama kako bi pregovarali o prekidu sukoba, uključujući pokret Ansar Allah (drugo ime za Hute), kako bi se pristup lukama i druga pitanja mogla brzo riješiti", rekao je.

Na pitanje o američkoj potpori Saudijskoj Arabiji dok je ta zemlja blokirala isporuke goriva Hodeidi, Lenderking je rekao da je situacija "složena".

"Što se tiče goriva, moramo biti jasni u čemu je problem", rekao je, ukazujući na optužbu UN-a protiv Huta da su ukinuli porez na gorivo namijenjen plaćanju jemenskih državnih službenika kako bi financirali ratne operacije što je glavni razlog zbog kojeg je cisternama za gorivo zabranjeno pristajanje.

"Umjesto toga, Ansar Allah je sredstva preusmjerio na ratne operacije, koje i dalje financiraju prihodima od preusmjerenog uvoza i lučkim prihodima."

image
Sukobi u Jemenu
Ahmad Al-basha/AFP

Lenderking je rekao da SAD potiču jemensku vladu da surađuje s UN-om kako bi se osiguralo da pomoć nastavi odlaziti tamo gdje je potrebna i da nestašica goriva ne pogorša situaciju.

U Jemenu se CNN sastao s Mohammedom Ali Al-Houthijem, visokim vođom Huta, koji je rekao da je njegova skupina spremna doći za pregovarački stol, ali da je prvo htjela od SAD-a vidjeti više akcija, prije nego što povjeruje Bidenu.

"Prije svega, predsjednik Biden bio je podpredsjednik u vrijeme Obame, a tada su izjavili su da će se pridružiti koaliciji protiv naše zemlje. Također su se složili oko toga i dali zeleno svjetlo da koalicija nastavi ubijanja u našoj zemlji", kazao je.

"Povjerenje se stvara djelovanjem, a ne riječima. Povjerenje mora nastati odlukama. Do sada nismo vidjeli da se donose konkretne odluke."

Agencije za pomoć pozivaju na akciju

Političko rješenje, ili barem početni prekid vatre, uvelike bi pomogli u rješavanju problema prehrambene sigurnosti zemlje.

"U konačnici, sve dok rat ne prestane, radimo sve što možemo kako bismo spasili živote. Ali Jemenu je potreban mir", rekla je glasnogovornica Svjetskog programa za hranu zadužena za Jemen, Annabel Symington.

U travnju prošle godine WFP je rekao da je prisiljen smanjiti svaku drugu mjesečnu dostavu pomoći u hrani za osam milijuna ljudi na sjeveru Jemena. Sada se nada prikupiti 1,9 milijardi dolara, što će biti dovoljno samo da se spriječi široka glad.

WFP i većina agencija ne znaju koliko će novca dobiti ove godine, ali stvari ne izgledaju dobro. Konferencija održana 1. ožujka prikupila je manje od polovice od 3,85 milijardi dolara za koje UN procjenjuje da su joj potrebne samo da bi se zemlja opskrbila nužnim stvarima.

Philippe Duamelle, UNICEF-ov predstavnik za Jemen, uputio je hitnu molbu donatorima da pojačaju svoje donacije, upozoravajući kako se predviđa da će 2,3 milijuna djece mlađe od pet godina u Jemenu ove godine pretrpjeti akutnu pothranjenost, što je 16 posto više u odnosu na 2020. godinu.

"Djeca Jemena ne mogu čekati, moramo im sada moći pomoći i spasiti ih. Situacija se znatno pogoršala i trebamo hitno preokrenuti trendove", rekao je.

Ali u tim svim humanitarnim katastrofama postoji tračak nade. U četvrti Harf Soufian, koja se u siječnju spustila u "katastrofalnu" kategoriju nalik gladi, još jedna 10-mjesečna beba, baš kao i Hassan Ali, bori se za svoj život.

Zahra je sjedila u majčinom naručju i sisala prste u bolnici Rural Harf Soufian. Svo osoblje ovdje oduševljeno je njezinom pričom o uspjehu.

Njezin liječnik je rekao da je, kad je došla u bolnicu, imala je samo 5 kilograma, što je puno premalo prema standardima rasta WHO-a. U samo četiri dana dobila je 400 grama, što je velik podvig za bebu koja je gladovala.

"Stanje joj se popravlja", rekao je dr. Adnan Abdul-Rahman, pregledavajući dnevnik njenog debljanja.

"Teška je stvar dovesti djecu ovdje. Ali kad ih obitelji mogu ovdje dovesti, to čini veliku razliku."

(Priredila: Silvija Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 01:11