NEŠTO RADE DOBRO

ZEMLJA KOJA JE PRAVI RAJ ZA PENZIONERE Ovdje svi stariji od 65 imaju osnovnu mirovinu veću od tisuću eura, no to je tek početak

 iStock / Getty Images

Veliki broj država članica Europske unije sve teže se nosi sa starenjem stanovništva i velikim brojem umirovljenika. Na njih u prosjeku dolazi sve manje zaposlenih osoba, a globalna ekonomska kriza je samo ubrzala rezanje uglavnom skromnih penzija.

To nije slučaj u Danskoj, jednoj od članica EU koja je po vlastitom izboru ostala izvan eurozone. U njihovoj se zemlji samo na brigu za penzionere izdvaja čak 2,2 posto BDP-a, po čemu zaostaju tek za susjednom Švedskom. Što se tiče mirovine, građani Danske koji su premašili 65 godina od države dobivaju osnovnu penziju u iznosu od 8000 kruna ili 8220 kuna, prije oporezivanja.

Takav iznos prije svega je moguć zbog visokih poreza na plaću koji mogu iznositi i do 55%, što je većina umirovljenika i plaća tijekom 40-godišnjeg radnog staža.

- Mi u Danskoj trošimo mnogo na starije osobe. To je jedno od područja konsenzusa u parlamentu - sve stranke se slažu da su penzioneri mnogo doprinijeli društvu te zaslužuju da im se puno toga i vrati - rekla je za Guardian Kirsten Ketscher, profesorica socijalne sigurnosti na Sveučilištu u Kopenhagenu.

Treba dodati da u Danskoj preko 30 posto ljudi uplaćuje i u privatni mirovinski fond - oni koji to nisu činili te nemaju dodatnog izvora prihoda osim državne penzije imaju pravo na dodatne beneficije, kao što su niže stope oporezivanja i jeftiniji lijekovi.

- Dobro smo informirani o našim pravima. Uredno smo plaćali poreze te očekujemo da se država pobrine za nas. Kada se moja svekrva razboljela u 95. godini više nije mogla brinuti sama o sebi te su je smjestili u dom. Tamo su je tretirali vrlo pažljivo - rekla je Jane Hom (73) za Guardian.

Prema podacima Eurostata Danci u penziju uglavnom odlaze nakon što su odradili puni radni vijek (za razliku od Hrvatske koja je u toj kategoriji najlošija od svih 28 članica EU - kod nas je manje od pola umirovljenika otišlo u penziju nakon kompletno odsluženog radnog vijeka), a godišnje se po umirovljeniku prosječno izdvoji više od 26.000 eura - u cijeloj Europi samo Norveška izdvaja više.

Danci nemaju samo izdašne penzije, već i jako dobro organiziran sistem brige za starije ljude koje dijele u tri kategorije - zdrave (6 od 7 starijih Danaca), one koji pokazuju rane znakove limitiranosti u kretanju i koje doktori pozorno prate te one koji zbog bolesti ne mogu živjeti sami, već su smješteni u dom.

Ako je određenoj starijoj osobi dom preskup, lokalna samouprava će proći kroz njihov slučaj i ponuditi im razne oblike povlastica i financijske pomoći kako bi mogli živjeti u domu. No, ako ikako postoji mogućnost da netko živi kod kuće, a ne u domu, država će ponuditi financijsku pomoć i u tom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:05