NOVA CIJENA

Željezara iz Zenice najavila gašenje ako struja poskupi: ‘Ovo su najteži dani, ne možemo to preživjeti‘

Dobili su ponudu za novu cijenu električne energije od Elektroprivrede BiH koja je veća za 125 posto
Željezara u Zenici
 Elvis Barukcic

Vodstvo Željezare ArcelorMittala iz Zenice, koji je najveći bosanskohercegovački izvoznik, najavilo je gašenje proizvodnje ukoliko joj Elektroprivreda BiH od sljedeće godine poveća cijenu električne energije za najavljenih 125 posto.

- Na godišnjoj razini trošimo 520.000 megavatsati električne energije i sa 70 milijuna maraka (oko 35 milijuna eura) dodatnih troškova, nema svrhe nastaviti proizvodnju. Ne možemo preživjeti - rekao je u utorak na konferenciji za novinare generalni direktor ArcelorMittal Nikhil Mehta.

Pojasnio je kako su jučer dobili ponudu za novu cijenu električne energije od Elektroprivrede BiH koja je veća za 125 posto.

- Gubici će biti manji ako zaustavimo proizvodnju. Ovo su najteži dani za kompaniju od njezinog postojanja - dodao je direktor zeničke Željezare.

Pojasnio je kako su porasle i cijene drugih energenata i sirovina koje koriste u proizvodnji, te da je istodobno na svjetskome tržištu počela padati cijena čelika i željeza. Po njegovim riječima, od ovoga mjeseca kompanija posluje negativno.

Generalni direktor ArcelorMittal Nikhil Mehta pozvao je vlasti Federacije BiH i Elektroprivrede BiH da poduzmu korake kako ne bi došlo do drastičnog poskupljenja električne energije.

ArcelorMittal Zenica najveći je proizvođač čeličnih proizvoda na Balkanu s proizvodnim kapacitetom od skoro milijun tona godišnje, što ga čini najvećim izvoznikom iz Bosne i Hercegovine.

ArcelorMittal Zenica je u vlasništvu grupacije indijskog magnata Lakshmija Mittala.

Elektroprivreda BiH je u nekoliko navrata ove godine nagovještavala poskupljenje cijene električne energije zbog nagomilanih problema koje u njezinu koncernu imaju rudnici čiji su gubitci veći od 400 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 09:14