KRVAVA MISIJA

ŽELJELI NADMAŠITI BOMBAŠKI NAPAD U METROU 2005. Britanci osuđeni zbog terorizma! Planirali aktivirati 8 ruksaka punih eksploziva!

 AFP

LONDON - U Londonu su krivima proglašena trojica muškarca iz Birminghama u Engleskoj kojima se sudilo za planiranje terorističkog napada koji je trebao biti, kako su sami kazali, jednako spektakularan kao i 11. rujna, a zadatak im je bio da broj žrtava ne smije biti manji od 52 ljudi. Točno je toliko ljudi ubijeno prilikom napada na londonsku podzemnu željeznicu 2005. godine.

Irfan Naseer (31), Irfan Khalid (27) i Ashik Ali (27) bili su inspirirani govorima terorističkog vođe Anwara al-Awlakija . Njihov je plan bio da postavljaju bombe na što frekventnija mjesta u britanskim gradovima. Planirali su stavljati otrove u kreme za tijelo i ruke te ih ostavljati na kvakama i volanima u automobilima te tako ubiti veliki broj ljudi.

Njihova najambicioznija akcija bila je otimanje kamiona i zabijanje u ljude na ulici. Upravo su tu akciju uspoređivali s 11. rujnom, a u jednoj od snimaka to su nazvali 'osvetom za sva zla'.

Policija ih je ulovila prije nego što su uspjeli u dijelo provesti svoj plan da na jednom londonskom trgu aktiviraju čak osam ruksaka napunjenih s eksplozivom. Surađivali su s još šestero ljudi, ali oni su bili mozgovi operacije. U vrlo opsežnoj akciji koja je trajala danima muškarci su bili prisluškivani te su na taj način otkriveni detalji njihovih planova.

'U kući jednoga od njih održavali su duge sastanke. Navlačili su tamne zastore i kovali planove', rekao je na sudu inspektor Adam Gough koji je radio na ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 06:31