PREKRETNICA U RATU

Zelenski: ‘Za totalnu ofenzivu treba nam najmanje 300 tenkova!‘; Analitičari: ‘Ne treba...‘

Rusi su pobjesnili nakon odluke Nijemaca: ‘Provokacija! Ti Leopardi će gorjeti kao i svi ostali...‘

Leopard 2 i Volodimir Zelenski

 Profimedia, Afp/

Suvremeni tenkovi njemačke proizvodnje Leopard 2 uskoro će biti poslani u Ukrajinu, potvrdio je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz nakon tjedana pritiska saveznika da pošalje dio tenkova iz zaliha Bundeswehra ili barem odobri drugim državama, poput Poljske, da doniraju svoje Leoparde 2.

Njemačka će poslati dovoljno tenkova za opremanje jedne satnije - 14 vozila - zajedno s potrebnim rezervnim dijelovima, streljivom i drugom opremom. S njemačkom dostavom tenkova otvara se prostor drugim europskim država koje u svojim arsenalima imaju te tenkove njemačke proizvodnje da također sudjeluju u najnovijem krugu donacija teškog oružja Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji već mjesecima traži od zapadnih država da mu pošalju napredne, zapadnjačke tenkove, prije je tvrdio da je njegovoj vojsci potrebno najmanje 300 tenkova kako bi se mogli obraniti od ruskih ofenziva i osloboditi teritorij koji se trenutačno nalazi pod ruskom okupacijom. Zapadni analitičari procjenjuju kako bi za taj cilj Ukrajini moglo biti dovoljno i oko 100 tenkova.

Formalni zahtjev

Svoje je tenkove prva ponudila Poljska, koja je i prisilila Berlin na donošenje konačne odluke slanjem formalnog zahtjeva za dopuštenje za izvoz. Scholz je morao izabrati - ili će zabraniti svima da doniraju svoje tenkove ili će morati donirati i svoje kako bi izbjegao daljnje kritike da Njemačka ne čini dovoljno kako bi pomogla Ukrajini.

Pritisak je proteklih tjedana stizao iz svih smjerova, a prvenstveno iz Poljske čija je vladajuća stranka PiS iskoristila njemačku neodlučnost kako bi skupljala političke bodove kod svojih glasača. U konačnici će Poljska poslati satniju svojih starijih modela 2A4, dok će Njemačka, koja je i dosad donirala najviše oružanih sustava među europskih državama, slati modernizirane modele 2A6.

"Ova odluka slijedi našu dobro poznatu liniju podržavanja Ukrajine najbolje što možemo", izjavio je Scholz u srijedu. "Djelujemo međunarodno uz blisku koordinaciju."

Pritisak na Berlin je stizao i iz smjera Francuske, SAD-a, baltičkih država i Skandinavije. Scholz, koji je mnogo puta ponovio da Njemačka odluku o slanju teškog naoružanja neće donijeti sama, nego u sklopu šire akcije zapadnih saveznika, uspio je prisiliti i SAD da promijeni svoj stav o slanju tenkova M1 Abrams Ukrajini. Prema navodima Wall Street Journala, SAD razmišlja poslati najmanje dvije satnije Abramsa - tridesetak tenkova.

image

Amerikanci bi trebali poslati tenk Abrams

Mateusz Slodkowski/Afp

I druge su europske države izrazile spremnost donirati Leoparde iz svojih zaliha. Riječ je o najbrojnijem zapadnom tenku u uporabi u Europi, kojim se koriste, između ostalih, vojske Finske, Švedske, Španjolske, Portugala i Grčke. Leoparde imaju i Mađarska, Austrija i Turska, no te države gotovo sigurno neće donirati svoja vozila. Naime, Austrija nije članica NATO-a te zadržava razinu vojne neutralnosti, a čelnici druge dvije države imaju prebliske odnose s Moskvom da bi se upustili u donaciju koja bi mogla razbjesniti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Portugal je u srijedu najavio da bi mogao poslati svoja četiri tenka od ukupno 37 kojima raspolaže. Španjolska također planira poslati zasad nepoznat broj tenkova Leopard 2 - trenutačno ih ima 327, od čega ih je 219 modernizirano na španjolsku verziju 2A6 standarda. Grčka ih ima 353, od čega 170 moderniziranih, Finska ima oko 100 moderniziranih Leoparda te još više od 130 u pohrani. Cilj je zapadnih saveznika osigurati Ukrajini dovoljno tenkova Leopard da se mogu opremiti najmanje dvije bojne, od kojih svaka ima tri satnije tenkova, plus dodatna dva tenka za zapovjednika bojne i njegova zamjenika. Taj bi cilj, dakle, ispunila donacija oko 90 tenkova Leopard 2.

image

Tenk Challenger 2 bit će britanska pomoć ukrajinskoj vojsci

Martin Hibberd/Alamy/Alamy/Profimedia/Martin Hibberd/alamy/alamy/profimedia

Ukrajina bi te tenkove mogla iskoristiti ili u oklopnim bojnama ili u sklopu mehaniziranih bojni u kojima na svaku satniju tenkova dolaze dvije satnije pješadijskih borbenih vozila, poput njemačkih Mardera i američkih M2 Bradleyja. U potonjoj verziji Ukrajina bi mogla opremiti šest mehaniziranih bojni - dvije teške brigade.

Dvije bojne

Američki tenkovi Abrams, britanski Challengeri 2 i francuski tenkovi Leclerc mogli bi se koristiti kao oklopna konjica za brzo zatvaranje prodora u obrani ili brzo iskorištavanje rupa u protivničkoj obrani.

Rusko veleposlanstvo u Berlinu osudilo je u srijedu Scholzovu odluku koju je proglasilo "iznimno opasnom". Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je SAD-u i Zapadu da će američki tenkovi u Ukrajini "gorjeti isto kao i svi ostali". Za ruskog veleposlanika u Washingtonu Anatolija Antonova najnovije odluke Njemačke i SAD-a "još su jedna provokacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:59