NOVA OFENZIVA

Zelenski: Rusija će mobilizirati još 300.000 vojnika, jasno je što spremaju, iduća dva mjeseca su ključna!

Putin je vjerojatno izbjegavao još jedno masovno novačenje u međuvremenu kako bi izbjegao posljedice prije izbora

Volodimir Zelenski i Oleksandr Sirski

 Handout/Afp/Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako Rusija planira mobilizirati dodatnih 300.000 vojnika na prvu liniju do početka lipnja, piše Newsweek.

Komentar Zelenskog pojavio se samo nekoliko dana nakon što je Vladimir Putin započeo proljetnu regrutaciju tijekom koje je 150.000 građana pozvano na služenje vojnog roka. Ukrajinska vojna obavještajna služba već je ranije najavila da će nakon predsjedničkih izbora, na kojima je Putin osvojio više od 87 posto glasova, pojačati mobilizacijske napore.

Djelomična mobilizacija koja se odvijala u jesen 2022. izazvala je masovne prosvjede te su stotine tisuća potencijalnih kandidata pobjegli iz zemlje kako bi je izbjegli. Zapadni obavještajci izvijestili su kako je Putin vjerojatno izbjegavao još jedno masovno novačenje u međuvremenu kako bi izbjegao posljedice prije izbora održanih u ožujku.

Moskva je nedavno uhvatila zamah nakon više od dvije godine ratovanja protiv Kijeva. Ipak, invazija je koštala Rusiju brojnih žrtava, a prema podacima američkih obavještajaca procijenjeno je kako je Kremlj izgubio više od 315.000 vojnika od početka sukoba.

Niti Ukrajina nije prošla neokrznuto. Zelenski je u veljači rekao kako je od izbijanja rata ubijena 31.000 vojnika, no američki dužnosnici tvrde kako ta brojka iznosi oko 70.000 uz više od 120.000 ranjenih. Zelenski je u srijedu potpisao promjenu zakona kojim se snižava dob za muškarce s 27 na 25 godina u slučaju nužde.

Oksana Zabolotna, analitičarka ukrajinske vlade Watchdog Centra, rekla je kako bi smanjenje dobi za novačenje moglo dodati oko 50.000 vojnika kijevskoj vojsci.

Razgovarajući s novinarima, Zelenski je rekao da se još ne zna koliko vojnika Ukrajina planira mobilizirati ove godine, no odustao je od cilja da to bude pola milijuna. Ukrajinski čelnik dodao je da Kijev jasno razumije zašto Rusija želi regrutirati dodatne vojnike te zaključio kako svibanj i lipanj trebaju biti vrijeme za postizanje ukrajinskih ciljeva u ratu.

- Jasno razumijemo za što se Rusija sprema, što žele i za što će regrutirati vojnike. Svi mi i naši partneri moramo imati snažan odgovor na ruske operacije. Moramo dobiti ovaj rat, rekao je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:42